Spinal muskelatrofi (SMA) – fagperson

Her kan du læse om muskelsvindsygdommen spinal muskelatrofi også kaldet SMA.

Du kan få viden om, hvilke mekanismer der forårsager sygdommen, og hvordan den påvirker kroppen. Du kan også læse, hvordan sygdommen forløber, hvordan den behandles, og hvor du kan søge hjælp og vejledning.

Kort om spinal muskelatrofi

Spinal muskelatrofi (SMA) er en arvelig sygdom. Sygdommen medfører svind af musklerne, fordi cellerne i rygmarven, som via nervebanerne signalerer til musklerne, at de skal trække sig sammen, forsvinder. Den nedsatte muskelkraft har betydning for den motoriske udvikling og den fysiske funktion.

Der er forskellige former for SMA og stor forskel på, hvor meget muskelkraften er påvirket. Den almindeligste form for SMA omtales som 5q SMA pga. den genetiske årsag, som skyldes mangel på proteinet ”SMN”. Dette protein er nødvendigt for at motorneuronerne kan vedligeholdes og fungere. Hvis motorneuronerne dør, forsvinder nerveforsyningen til musklerne, som dermed ikke kan fungere normalt.

Alle personer med SMA kan i dag tilbydes medicinsk behandling under kriterier fastlagt af det danske Medicinråd. I Danmark er der indfødt screening af alle nyfødte børn, så der kan opstartes medicinsk behandling hurtigt, hvis barnet har SMA. Screeningen foretages ved den hælprøve alle nyfødte får foretaget, når de er 2-4 døgn gamle.

 

Årsag, arvelighed og medicinsk behandling

Forskellige forløb og deres behandling

SMA opdeles traditionelt i tre undertyper på baggrund af hvilket funktionsniveau, en person med SMA opnår, sammenholdt med antallet af SMN2-kopier.

Med den medicinske behandling hos nyfødte børn med SMA, har inddelingen i typer ændret sig, og man anvender nu mere og mere betegnelserne ‘ikke-siddende’, ‘siddende’ og ‘gående’ samt kopi-antal. Virkningen af behandlingen kan betyde, at nogle børn på et tidspunkt skifter kategori.

For personer, der har fået medicinen senere i livet eller ikke er i behandling med medicin, er inddelingen i type 1, 2 og 3 stadig gældende.

Generelle symptomer og behandling

Fælles for SMA er, at kropsmusklerne er svage, muskelkraften omkring skuldre og hofter (proksimale muskelgrupper) er svagere end muskelkraften omkring hænder og fødder, og benene er svagere end armene (og muskelstramninger er hyppigere i benene).

Tabet af muskelkraft er langsomt fremadskridende. Generelt kan det siges, at jo tidligere i livet de første symptomer viser sig, jo mere omfattende vil kraftnedsættelsen udvikle sig.

Udover påvirkning af musklerne, vil der pga. nervepåvirkningen kunne ses små ufrivillige bevægelser af tungen (fascikulationer) og let sitren af hænder og fingre. Gående personer kan have let krampe i musklerne.

Forsigtighed ved brug af medicin

Personer med muskelsvind kan reagere anderledes eller mere kraftigt på  medicin. Det gælder særligt for nogle typer smertestillende medicin og visse bedøvelsesmidler. Det er derfor vigtigt altid at fortælle den læge, der ordinerer medicinen, om diagnosen. Hvis lægen er i tvivl, kan han eller hun kontakte børnelægen eller neurologen på det hospital, hvor du eller dit barn går til kontrol.

Spørg også din egen læge før brug af nye typer af håndkøbsmedicin.

Husk at oplyse om diagnosen ved bedøvelse i forbindelse med tandlægebesøg.

Akutkort

RehabiliteringsCenter for Muskelsvind har udarbejdet en vejledende anbefaling til, hvad sundhedsprofessionelle skal være særlig opmærksom på ved indlæggelse og behandling.

Print vejledningen og tag den med, hvis du bliver indlagt på hospital

Husk altid at fortælle om din diagnose, når du er til behandling hos tandlæge, på skadestue eller ved eventuelle operationer.

Forskning i SMA

Forskning i medicin

I de seneste ti år har der været forsket intenst på at finde en behandling for SMA. I 2016 skete der et gennembrud i forskningen med resultaterne af de første forsøg med Spinraza, som i dag er godkendt til behandling. I dag behandles også med lægemidlerne Risdiplam og Zolgensma.

RCFM forsker vi ikke selv i medicin, men følger udviklingen og bidrager hvor vi kan, fx med information om sygdommens naturlige udvikling.

I vores Oversigt over forskning i medicin mod SMA kan du læse om de forskellige typer medicin og om igangværende forskningsforsøg med medicin til SMA.

RCFM’s forskning

RCFM har sin egen afdeling for forskning og udvikling, som forsker i at leve med muskelsvind. Vores forskning tager altid udgangspunkt i brugernes og de pårørendes egne erfaringer og behov. Vi inddrager også de erfaringer, vores konsulenter får i samarbejdet med brugerne og deres familier.

Ved at systematisere viden om, hvad der fungerer godt og mindre godt hos vores brugere og udvikle løsninger, kan vi hele tiden gøre vores rådgivning til brugere og fagpersoner bedre.

Vi deltager i også i både danske og udenlandske forskningsprojekter og forskningsnetværk og har på den måde viden om de nyeste forskningsresultater.

Læs mere om RCFM’s forskning og international forskning her  

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup