Vi samarbejder og deler viden
Vi er en samarbejdspartner, der tilbyder viden om rehabilitering af personer med neuromuskulære sygdomme – i daglig tale kaldet muskelsvind. Vi stiller ikke diagnoser eller udfører behandlinger, men vi deler vores viden med både vores brugere og de fagpersoner, som er involveret i brugernes dagligdag. Det gør vi blandt andet gennem tværfaglige konsulentrapporter, kurser, netværksmøder og faglig sparring.
Vi har et nært samarbejde med sundhedsvæsenet og den kommunale sektor, og vores opgave er fastlagt i Sundhedslovens § 79 stk. 2 og Sundhedsstyrelsens specialeplan for neurologi.
-
Brugerinvolvering er vores kerne
Vores viden og kompetencer er udviklet over 40 år i tæt samspil med mennesker med muskelsvind, deres pårørende og i et netværk med nationale og internationale fagpersoner. Hos os er brugerinvolvering ikke bare noget vi gør. Det er noget, vi er skabt af.
-
Vi formidler viden nationalt og internationalt
Vi er godkendt af Sundhedsstyrelsen til højtspecialiseret funktion for neuromuskulær rehabilitering. Forskning og udvikling af viden er højt prioriteret, og vi udvikler og udveksler viden sammen med brugerne og vores professionelle netværk i både indland og udland.
-
Vores tilbud er gratis for både brugere og samarbejdspartnere
RCFM er finansieret af staten, og alle med muskelsvind, deres pårørende og tilknyttede fagpersoner kan gratis benytte vores tilbud om rådgivning og sparring. Brugere henvises til os fra egen læge, speciallæge eller sygehusafdeling.
-
Vi deler hus og historie med Muskelsvindfonden
RCFM blev etableret i 1976 af Muskelsvindfonden. I dag er vi en selvstændig og offentligt finansieret enhed i samme hus som Muskelsvindfonden.
Vi er tværfaglige og landsdækkende
Vi har afdelinger i Aarhus og Høje Taastrup. De ca. 40 medarbejdere er fysioterapeuter og ergoterapeuter, sygeplejersker, psykologer, læger, socialrådgivere, forskere, kommunikationsmedarbejdere og koordinatorer.
Muskelsvind griber ind i så mange sider af tilværelsen, at ingen fagperson kan være ekspert i det hele. Derfor arbejder vi tværfagligt. Vi sammensætter vores tværfaglige teams i forhold til den enkelte brugers aktuelle problemstilling.
Sådan arbejder vi med rehabilitering
Formålet med vores rehabiliteringsarbejde er at give personer med neuromuskulære sygdomme mulighed for at leve et selvstændigt og meningsfuldt liv.
Vi forstår rehabilitering på samme måde, som det er beskrevet i Hvidbog om rehabilitering.
Vi arbejder med rehabilitering på følgende måde:
- Vi samarbejder med personer med en neuromuskulær diagnose og deres pårørende om at finde frem til, hvad der er vigtigt for dem
- Vores arbejde foregår så vidt muligt i brugerens eget hjem og nærmiljø, da vi gerne vil se, hvordan dennes hverdag fungerer
- Vi samarbejder med de fagpersoner, som er involveret i brugerens dagligdag, om eksempelvis behandling, hjælpemidler, økonomisk støtte, uddannelse eller beskæftigelse
- Vi skaber højt specialiseret viden gennem forskning og på baggrund af samarbejdet med brugere, pårørende og fagpersoner
- Vi formidler viden nationalt og internationalt om både neuromuskulære sygdomme og det at leve med sygdommene
- Brugere, pårørende og fagpersoner kan når som helst kontakte RCFM, hvis der er behov for rådgivning
Hvad tilbyder vi?
RCFM har en lang række tilbud til brugere og samarbejdspartnere.
En vigtig del af vores indsats bygger på hjemmebesøg og tværfaglige møder med deltagelse af personen med muskelsvind, familien, lokale fagfolk og vores konsulenter.
Indsatsen dokumenteres i en konsulentrapport, som er en overordnet rehabiliteringsplan. Det giver brugeren et grundlag for at planlægge sin rehabilitering bedst muligt i samarbejde med kommunale sagsbehandlere, ergoterapeuter, fysioterapeuter, praktiserende læge med flere.
RCFM afholder også kurser for brugere, pårørende og fagfolk. På kurserne formidles viden om sygdommene og om rehabilitering. Kurserne er samtidig et forum, hvor deltagerne får en unik mulighed for at dele erfaringer med hinanden.
Det siger vores brugere og samarbejdspartnere om os
-
Vores historie
RCFM blev etableret i 1976 af foreningen Muskelsvindfonden. I dag er RCFM en offentligt finansieret, selvejende institution.
Læs mere -
Vores bestyrelse
RehabiliteringsCenter for Muskelsvinds bestyrelse udpeges for et år ad gangen. Blandt bestyrelsens medlemmer skal der være brugere af RCFM.
Læs mere
Vision
“Vi er et højt specialiseret center, der naturligt inddrages i rehabilitering, udvikling og forskning inden for neuromuskulære sygdomme både nationalt og internationalt.”
Mission
“Vi sikrer mennesker med neuromuskulære sygdomme højt specialiseret rehabilitering”
Vores strategi
RCFM’s strategi definerer centrets mission og vision. På baggrund af disse er der udarbejdet fem strategispor gældende for perioden 2018-2023. Disse spor omsættes i begyndelsen af hvert år i en række fokusområder, som der arbejdes med for et år ad gangen.
-
- Vi har en stærk tværfaglighed
- Vi har en struktureret og systematisk kompetenceudvikling
- Vi øger vores kompetencer inden for aktuelle fokusområder
- Vi tilpasser rehabiliteringen til nye behandlingsmuligheder
-
- Vi samler og generer viden
- Vi deler viden
- Vi gør viden tilgængelig
-
- Vi opsøger nuværende og fremtidige samarbejdspartnere
- Vi inddrager eksterne samarbejdspartnere og deres viden i vores daglige arbejde
- Vi søger feedback hos samarbejdspartnere
- Vi udvikler løbende vores ydelser til vores samarbejdspartneres vilkår.
-
- Vi inddrager vores brugere i hele rehabiliteringsprocessen, både i organisering, proces og produkt
- Vi inddrager brugerne i udvikling af vores ydelser
- Vi laver systematiske brugerundersøgelser
- Vi målretter og tilpasser vores kurser efter brugernes behov
- Vi samvirker med Muskelsvindfonden
-
- Vi har en klar personalepolitik
- Der er åbenhed og tydelighed om prioritering af opgaver ift. ressourcer
- Vi har retningslinjer for vores arbejdsprocedurer
- Vores it-systemer understøtter vores opgaver
- Vi er glade for at gå på arbejde
Vores formål, driftsoverenskomst og vedtægter
RCFM er et §-79 hospital, som har driftsoverenskomst med regionerne.
Driftsoverenskomsten danner grundlag for vores tilbud. Den forpligter os til at sikre, at den faglige ekspertise og vores behandlingstilbud er på niveau med den nationale og internationale udvikling.
-
RCFM blev etableret som en fond i 1976. Vores virke er derfor beskrevet i vedtægterne.
-
Vi har på baggrund af vedtægter og driftsoverenskomst vedtaget følgende overordnede formål:
- at brugeren får den fornødne viden og støtte til selv at kunne forstå og forholde sig til sine muligheder for rehabilitering
- at brugerens muligheder for rehabilitering skal afklares i et samarbejde med de pårørende og relevante fagfolk
- at de relevante fagfolk får den fornødne viden om muskelsvind og deraf afledte problemstillinger, som har betydning for, at fagfolkene kan indgå i et tværfagligt og ligeværdigt rehabiliteringssamarbejde med brugeren med udgangspunkt i dennes livssituation og behov
- at viden og støtte, der formidles af RCFM, så vidt muligt er forskningsbaseret og i overensstemmelse med bredt anerkendte principper og praksis for rehabilitering
- at fremme forskning, udvikling og kvalitetssikring inden for neuromuskulær rehabilitering
- at fremme formidling af viden, kommunikation og samarbejde mellem brugeren, pårørende og fagfolk