RCFM’s tilbud til dig
Når du er henvist til RCFM kan du altid kontakte os for at få rådgivning og vejledning om specifikke problemer.
Vi har mulighed for at hjælpe på mange forskellige måder, og afhængig af, hvad dit problem er, eller hvad du ønsker rådgivning om, kan vi visitere til et af vores faste tilbud.
Her kan du læse om, hvad RCFM’s tilbud indeholder, og hvordan de forløber.
-
En konsulentrapport giver dig et grundlag for at planlægge din eller dit barns rehabilitering bedst muligt i samarbejde med alle nødvendige fagpersoner. Rapporten udarbejdes ofte i forbindelse med at du bliver henvist til RCFM, eller at der sker ændringer i din situation, som kræver, at mange forskellige faggrupper inddrages. Det kan fx være, at sygdommen har udviklet sig, så du har brug for mere hjælp.
En konsulentrapport udarbejdes på baggrund af et møde mellem dig, to konsulenter fra RCFM (fysioterapeut, ergoterapeut, læge, psykolog eller socialrådgiver) og relevante fagpersoner fra kommunen. Mødet foregår som udgangspunkt hjemme hos dig, men kan i særlige tilfælde også være i daginstitutionen, skolen eller på arbejdspladsen.
Ofte vil RCFM’s fysioterapeuten starte med at lave en fysioterapeutisk undersøgelse af dig, evt. i samarbejde med din egen fysioterapeut. På det efterfølgende møde, hvor de kommunale fagpersoner deltager, finder vi i fællesskab frem til en plan for, hvordan du bedst bliver hjulpet. Efter mødet udarbejdes en rapport på baggrund af den fysioterapeutiske undersøgelse og konklusionerne fra mødet. Rapporten fungerer som et arbejdsredskab for de involverede fagpersoner.
Rapporten beskriver din og din families samlede situation, sygdommens udvikling og forslag til løsninger.
Se hvordan en typisk konsulentrapport forløber i videoen herunder.
-
En Fysisk status er en rapport, som er skrevet på baggrund af en fysioterapeutisk undersøgelse.
Den beskriver din eller dit barns aktuelle fysiske funktion, hvordan sygdommen forventes at udvikle sig og anbefalinger til ny eller yderligere behandling.
En Fysisk kan fx benyttes som dokumentation i forbindelse med ansøgninger til kommunen om hjælp til at blive kompenseret for sit nedsat funktionsniveau.
-
RCFM tilbyder regelmæssige kontroller til drenge med Duchennes muskeldystrofi mellem 0-20 år og deres forældre. Disse kontroller kalder vi for Muskulatoriet.
Et muskulatoriebesøg foregår i RCFM’s lokaler i enten Aarhus eller Høje Taastrup og indeholder en fysioterapeutisk undersøgelse af barnet/den unge og en samtale mellem en af vores konsulenter og familien.
Undersøgelsen og samtalen munder ud i en rapport, der beskriver det aktuelle fysiske funktionsniveau og en vurdering af, om der er behov for yderligere hjælp.
-
Hvis du sidder i kørestol, og der er behov for en specialtilpasning af siddeenheden, kan RCFM tilbyde at assistere den kommunale siddestillingsterapeut og producent af kørestole og sædeenheder med at vurdere kørestolens siddeenhed, så du opnår den optimale funktion og komfort.
Med siddeenhed forstås både el-stol, styreenhed, sæde, ryg, armlæn, nakkestøtte og benstøtte.
-
Brugere og brugerens nærmeste pårørende kan visiteres til psykologbistand fra en af RCFM’s psykologer. Formålet med dette tilbud er at hjælpe brugeren til at kunne rumme, forstå og håndtere problemer, som er opstået på baggrund af brugerens muskelsvindsygdom.
Vi kan tilbyde
- Støttende samtaler hvis brugeren er i krise, deprimeret eller angst
- Psykologisk rådgivning vedrørende brugerens samspil med sine børn
- Psykologisk sparring vedrørende brugerens håndtering af aktuelle problemer
Vi tilbyder kun korte samtaleforløb (2-3- samtaler). Brugere, der har behov for længere samtaleforløb skal henvises til lokal psykologhjælp via sin egen læge.
-
Hvis du har brug for hjælp til specifikke problemer i din dagligdag, men ikke har brug for en fysioterapeutisk undersøgelse, kan vi komme på hjemmebesøg. Hvis problemet kræver, at kommunen inddrages inviteres relevante fagpersoner fra kommunen. Møderne kan fx handle om:
- behov for ny bolig eller tilpasninger af nuværende bolig for at sikre tilgængelighed og plads til at udføre daglige funktioner
- tilgængelighed, inklusion, praktisk hjælp og hjælpemidler på skolen
- tilgængelighed, hjælpemidler og særlige vilkår på arbejdspladsen
- behov for hjælpemidler
- behov for transport
-
Hvis du har en motorneuron sygdom (ALS, PLS eller PMA) kan du få hjælp fra vores højt specialiserede konsulentordning.
Vores konsulenter har personlig kontakt til næsten alle personer med motorneuron sygdom i Danmark og har derfor stor erfaring i, hvad der har betydning for, at dagligdagen kan fungere så godt som muligt. Vi samarbejder også tæt med fagpersoner i kommunerne og hospitalernes ALS/MND-teams.