Forældreroller og parforhold

Børn er en gave, men de kan også være en udfordring for parforholdet. At gå fra “par” til “forældre” betyder ofte, at rollerne i forholdet ændres.

Her kan du både få gode råd og læse om, hvordan andre med muskelsvind har oplevet den nye rollefordeling, der kommer med forældreskabet. Du kan også læse om svære følelser og om vigtigheden af at passe på jeres parforhold.

At være forælder med muskelsvind

Enhver, der har kendskab til nybagte forældre ved, at det ofte er en prøvelse for parforholdet at få et barn – og der er stor forskel på, hvordan de enkelte par vælger at mestre den prøvelse.

Din muskelsvind kan give ekstra udfordringer, fordi den kan have indflydelse på, hvordan du kan være sammen med dit barn. At du har muskelsvind, kan også gøre, at din partner bliver nødt til at tage ansvar for en større del af de fælles opgaver.

Vi har talt med mange forældre med muskelsvind om, de udfordringer de har oplevet, og også om, hvad de har gjort for at balancere livet som forældre og som par. Nogle af udfordringerne vil du måske genkende, og nogle af de gode råd vil du kunne bruge.

Gode råd, når I bliver forældre:

  • Overvej, hvilke roller og arbejdsopgaver du og din partner hver især kan tage jer af
  • Fortæl jeres familie og venner, at nogle ting bliver gjort anderledes hos jer end hos andre forældre
  • Tal med andre par i samme situation som jer
  • Tal evt. med en fagperson om samliv og seksualitet
  • Få jeres barn eller børn passet for at få tid til at lave noget sammen som par
  • Prioriter, at I som forældre laver noget hver for sig

Forskning om livet som forælder

Det er svært at finde viden om, hvordan det er at få eller have et lille barn, når man har muskelsvind. Derfor har vi gennemført projektet ”Forældre med muskelsvind”, hvor vi har interviewet en række forældre.

Citaterne på siden stammer fra disse interviews.

Her kan du få mere at vide om projektet.

En anderledes rollefordeling

Når I får et barn, vil der ske en masse ting i jeres parforhold. I vil måske opdage helt nye sider af jer selv som mor eller far, som I ikke havde kunnet forestille jer.

Din og din partners indbyrdes roller og ansvarsområder kan blive påvirket. Det er derfor en god idé at få drøftet jeres roller og fordeling af opgaver.

I får måske andre opgaver

Måske har I behov for at justere de ansvarsområder, I havde inden fødslen. Fx ved at din partner tager sig af nogle af de ting, du hidtil har gjort, så du har mere tid og energi til at være sammen med jeres barn.

Det er også vigtigt at få afklaret, hvilke opgaver du kan tage dig af – eventuelt i samarbejde med en hjælper – så din partner ikke kommer til at stå med alle opgaver alene.

Fortæl familie og venner om, hvordan I gør tingene

Når du har muskelsvind, vil du sandsynligvis ofte opleve, at du ikke kan gøre ting på samme måde, som andre forældre gør. I den sammenhæng kan det være nødvendigt at få gjort omgivelserne – fx dine forældre og svigerforældre – opmærksomme på, at nogle ting bliver gjort anderledes i jeres familie.

Læs mere om de forventninger og reaktioner, andre forældre med muskelsvind har mødt hos deres omgivelser.

De svære følelser: sorg, vrede og misundelse

Det kan naturligvis sagtens lade sig gøre at være en god far, selv om du ikke kan tumle med dit barn på græsplænen eller at være en god mor, selv om du ikke selv kan bære dit barn, mens du ammer. Men du vil måske opleve et tab af den rolle, du forestillede dig at skulle have som nybagt forælder.

Når der er ting, du ikke kan udføre, kan det medføre sorg over sygdommens progression. Det kan måske også give anledning til vrede eller misundelse.

For mig er der også det med, at min kone kan det hele. På den måde er hun nogle gange lidt “federe” end mig, fordi jeg ikke kan tingene på samme måde. Men jeg har fundet ud af, at jeg kan rulle rundt på en madras med vores søn. Men jeg kan ikke kaste med ham

- Far med muskelsvind

Din partner kan blive mere belastet

For de fleste partnere vil der være en større belastning, end hvis de havde fået barn med en person uden muskelsvind. Det kan være en svær situation at tackle både fysisk og mentalt. Det er ikke til at vide på forhånd, hvordan det påvirker din funktionsevne at få et barn. Såvel du selv som din partner kan have svært ved at forestille jer, hvilke konsekvenser det får.

 

Min kæreste vidste jo godt, hvad han gik ind til ved at få børn med mig – og det vidste han så bare overhovedet ikke, da det kom til stykket. For det viste sig, at der var ting, jeg overhovedet ikke i min vildeste fantasi havde drømt om, at jeg ikke kunne, eller jeg ikke har overskud til.

- Mor med muskelsvind

Far og barn på tur
Samvær med dit barn kan give din partner et frirum. Foto: Bo Nymann

Måske er din partner nødt til at overtage nogle roller og arbejdsopgaver, som du hidtil har stået for. Måske kan du ikke tage dig af jeres barn så meget, som I havde forestillet jer. Indimellem kan du måske opleve irritation og vrede hos din partner over, at du ikke kan tage del i flere opgaver.

Du holder dig altid lidt tilbage ved festerne, fordi du ved, du skal på igen i morgen kl. 6 eller kl. 7, eller hvornår ungerne står op. Jeg ved godt, at det gør man også ved børn generelt. Men hvis det nu var en fysisk 100 % fungerende kæreste, man havde, så kan du lidt nemmere ligge og knurre til kl. 9, fordi du ved godt, at hun skal nok klare det. Den mulighed har du ikke.

- Partner til mor med muskelsvind

Din partner overtager måske opgaver, du godt kan klare

Hvis du selv varetager opgaverne, foregår det måske i et langsommere tempo. Derved kommer din partner let til at gøre nogle ting, som du egentlig godt kan, men bare er langsom til.

Det kan for nogle partnere kræve god tålmodighed at vente på, at tingene bliver udført i stedet for at gøre det selv.

Nogle gange går det bare meget langsomt, hvis han skal give vores søn tøj på. Så gør jeg det i stedet for. Og der er mange ting, han egentlig godt kan og også gør, men hvor det er lidt nemmere, hvis det er mig, der gør det

- Partner til far med muskelsvind

Far giver sin søn sko på
Vigtigt at kunne varetage forældrerollen. Foto: Bo Nymann

Du kan få dårlig samvittighed over for din partner

Måske vil du få dårlig samvittighed over for din partner, hvis han eller hun kommer til at stå med langt flere praktiske opgaver. Det er fx de direkte opgaver i forhold til jeres barn, eller det kan være ekstra opgaver i forhold til dig, da du sandsynligvis er anderledes udfordret med et barn, end du var, før I fik barn.

Det kan også være, at din partnere oplever at have dårlig samvittighed, fordi han eller hun bliver irriteret på dig.

Når man har muskelsvind, kræver det en del fysisk hjælp – også selv om man nogle gange ikke vil indrømme det. Man ved jo godt, at det at få et barn giver ens partner en hel del mere arbejde.

- Far med muskelsvind

Hvis man går og støvsuger, og personen ligger på sofaen, så kan man godt blive virkelig indebrændt – og sådan sur og irriteret. For personen har været hjemme hele dagen og har ikke gjort det. Og man ved godt, at man ikke kan være bekendt at flippe ud over det, og det gør man heller ikke, men inde i sig selv bliver man bare rigtig, rigtig irriteret over det

- Partner til far med muskelsvind

Din partner kan blive bekymret for dig og jeres barn

Din partner kan blive bekymret for, om din nedsatte funktionsevne kan medføre farlige situationer. Du kan måske have svært ved at erkende, hvor meget dine fysiske begrænsninger kommer til at betyde, og det kan være svært at forestille sig, hvordan det vil komme til at påvirke dit samvær med jeres lille barn. Din partner kan muligvis være bange for, at jeres barn skal blive tabt på gulvet eller rulle ned fra puslebordet.

Hvis I skal have jeres andet barn, kan der komme bekymring hos din partner om, hvorvidt muskelsvinddiagnosen har ændret sig, så du har vanskeligere ved at håndtere barn nummer to i forhold til, hvordan det var for dig at håndtere jeres første barn.

Han kan jo ikke mærke, når benene knækker sammen – det sker bare lige pludselig

- Partner til far med muskelsvind

Jeg kan godt være lidt bekymret i forhold til, om trætheden måske alligevel har en ekstra dimension hos min mand. Andre kan sige, at de kan klare det, men det kan han måske ikke altid. Energiniveauet er generelt ikke så højt.

- Partner til far med muskelsvind

Prioriter jeres parforhold

Små børn er en udfordring for alle parforhold. Ekstra træthed og ændret funktionsniveau hos dig og ekstra arbejdsopgaver for din partner kan være en ekstra stor udfordring for nærhed og sexliv. Det er svært at forberede sig på inden fødslen, men det må tages alvorligt, når barnet er født.

Tal med andre i samme situation

Det er måske en fordel for jer at tale med andre par i samme situation. Måske har I også gavn af at tale med en psykolog eller en anden fagperson for at få støtte til at passe på parforholdet.

 

Husk at holde fri fra forældrerollen

Det kan være en rigtig god ide at få jeres barn passet af andre med jævne mellemrum, så I kan få tid til jeg selv og hinanden uden at skulle tage jer af jeres barn samtidig.

Ofte er det også vigtigt at få mulighed for at lave nogle ting hver for sig.

“Jeg har meget brug for at komme ud til venner ind imellem, fordi det ligesom giver mig et break og energi” (Far med muskelsvind)

 

Få inspiration til et godt sexliv

Seksualiteten kan fylde mere eller mindre i forskellige perioder, og det kan være forskelligt, hvilke behov vi har i forskellige livsfaser, og hvordan de dækkes. Når du er forælder med små børn kan det være svært at finde tid og energi til sex, men for de fleste mennesker er seksualitet vigtig. Her kan du finde inspiration til et godt seksliv på trods af fysiske begrænsninger.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag – fredag kl. 10 – 14

Andre har også læst

  • Icon

    At leve med muskelsvind

    Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

    Læs mere
  • Search

    Find din diagnose

    Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

    Læs mere
  • Forskning

    Forskning og udvikling

    Læs om forskning i muskelsvind

    Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup