Vejrtrækning hos personer med muskelsvind

Her kan du læse om symptomer på vejrtrækningsproblemer. Du kan også læse om, hvad årsagerne kan være, hvordan du kan blive undersøgt og få forslag til, hvad der kan gøres.

Læs videre her, hvis du har ALS eller PMA

Hvorfor opstår problemer med vejrtrækningen?

Når du har muskelsvind, er den hyppigste årsag til, at vejrtrækningen bliver påvirket, at musklerne i mave, hals og brystkasse mister kraft og udholdenhed.

Det er normalt ikke selve lungerne, der fejler noget, men lungefunktionen – altså din evne til at trække vejret og hoste – påvirkes.

Lungerne får sværere ved at tage ilt ind og skille CO2 (kuldioxid) ud. Din krop kompenserer ved at trække vejret hurtigere og bruge andre muskler til at hjælpe med at hæve brystkassen.

Hvordan foregår vejrtrækningen?

Vi trækker vejret for at skaffe ilt til den forbrænding, der er nødvendig for kroppens muskler og organer. I lungerne optager blodet ilt fra luften. Ilten transporteres rundt i kroppen, hvor forbrændingen foregår. Nogle af affaldsstofferne fra forbrændingen transporteres med blodet tilbage til lungerne og udskilles med udåndingsluften i form af CO2 (kuldioxid).

Vi trækker vejret ved hjælp af de muskler, vi har mellem ribbenene og den store mellemgulvsmuskel, som kaldes diafragma.

Læs mere om vejrtrækning på sundhed.dk

Vejrtrækningen kan gøre din krop mere stabil

Din evne til at holde dig oprejst eller siddende oprejst påvirkes af trykket inde i din krop. Når du trækker vejret, er du i stand til at skabe, regulere og fastholde tryk. Derfor kan du også udnytte din vejrtrækning til at blive mere ’stabil’ i kroppen – og vi anbefaler, at du er opmærksom på dette i din hverdag. En fysioterapeut kan instruere i dette.

 

Fimrehår holder luftvejene rene

På indersiden af de mindre luftrør sidder fimrehår, som bølger frem og tilbage. De hjælper med til at holde luftvejene rene og føre slim ud af luftvejene. De har altså en meget vigtig funktion.

Fimrehårene arbejder dårligere, hvis man har fået beroligende medicin eller drukket alkohol, og de kan langsomt ødelægges, hvis man ryger – antagelig også hvis man udsættes for passiv rygning.

Er man i væskeunderskud, bliver fimrehårenes funktion svækket, fordi slimen bliver mere sej og sværere at transportere væk. Kommer slimen ikke væk fra luftvejene, vil den stoppe de små luftrør og forhindre, at luften når ud til de fjerneste områder. Resultatet er, at lungeområder klapper sammen.

 

At hoste er en refleks

Hostet er en refleks, som kommer spontant, når luftvejene irriteres. Det kræver god ind- og udåndingskraft at hoste effektivt.

Et effektivt host, kræver nemlig, at man kan tage en dyb indånding, har stærke mave- og kropsmuskler til at presse luften ud af lungerne, og har kontrol over sine strubemuskler. De skal nemlig regulere udstrømningen og åbne sig på det rigtige tidspunkt.

 

Tag et dybt suk

For at få en dybere vejrtrækning er det sundt at tage et dybt suk ind imellem. Det vil sige en ekstra dyb indånding, som giver en større mængde luft i lungerne. At sukke er på samme måde som at hoste noget, man normalt gør helt automatisk.

 

Øvelser og hjælpemidler kan hjælpe med at fjerne slim

Hvis du har problemer med slim i lungerne, eller har svært ved at hoste, kan du få hjælp. Her finder du eksempler på vejrtrækningsøvelser og hjælpemidler, der kan give dig hostestøtte.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 14
Onsdag mellem 10 og 12

Andre har også læst

  • Icon

    At leve med muskelsvind

    Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

    Læs mere
  • Search

    Find din diagnose

    Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

    Læs mere
  • Forskning

    Forskning og udvikling

    Læs om forskning i muskelsvind

    Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup