Fordøjelse og mave-tarm-funktion

At kunne fordøje og komme af med det, man spiser har stor betydning for velvære og livskvalitet.

Her kan du læse om fordøjelsessystemet, og hvad du selv kan gøre for at forebygge problemer med fordøjelsen.

Fordøjelsessystemet er et komplekst system, som strækker sig fra munden og igennem spiserør, mave, tolvfingertarm, tyndtarm, tyktarm og ned til endetarmen. Det er også en vigtig del af kroppens immunforsvar. Opstår der ubalance i dele af fordøjelsessystemet, kan det give mavebesvær såsom mavesmerter, træg mave, tynd mave, oppustethed eller luft i maven.

 

 

Forstoppelse

Forstoppelse er et kendt problem hos personer med muskelsvindsygdomme og det kan have stor betydning for livskvaliteten.  Derfor er det vigtigt at man får den rette vejledning og henvises til hjælp for at holde maven godt i gang og forbygge mave- og tarmproblemer.

Ved nogle muskelsvindsygdomme påvirkes mavemusklerne, så det bliver svært at bruge bugpressen, hvilket typisk giver problemer med at komme af med afføring. Mindre fysisk aktivitet og ændringer i væske- og fødeindtaget kan også give tendens til forstoppelse.

Selvom ens toiletvaner ændrer sig, betyder det ikke nødvendigvis, at man har forstoppelse. Det kan dog forekomme når der sker ændringer i ens vaner/rutiner fx når hjælp udefra kommer ind i billedet, eller ændringer i kost fx ændret konsistens, sondemad, m.m.

Som tommelfingerregel gælder, at hvis man ikke har så hyppig afføring som normalt, og den er hård (normal afføring er lind og nem at presse ud) så er man formentlig forstoppet.

Hvis man har to eller færre afføringer per uge, har hård og knoldet afføring, er længe om at komme af med afføring og har følelse af utilstrækkelig tømning af endetarmen, så er der tale om forstoppelse.

Hvad kan du gøre for at forebygge forstoppelse?

Nedenfor kan du læse om de generelle råd til, hvad du kan gøre for at holde maven i gang og forebygge forstoppelse.

Hvis du er immobil og/eller har svag bugpresse, kan det være nødvendigt at supplere med et afføringsmiddel.

Være opmærksom på at nogle typer af medicin kan forårsage forstoppelse.

 

Rådfør dig med en fagperson

Det er vigtigt at rådgive sig med egen læge og eller hjemmesygeplejersken, da det kan være svært at finde det rigtige afføringsmiddel fra starten. I nogle tilfælde kræver det en grundig snak om, hvor i tarmsystemet forstoppelsen sidder.

Valget af afføringsmiddel afhænger af, hvad forstoppelsen skyldes. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at kombinere produkter fra to forskellige grupper, f.eks. kombinere et afføringsmiddel, der virker på tarmindholdet, med et, som stimulerer tarmbevægelsen.

Din situation kan også ændre sig, hvis du har en fremadskridende sygdom, og det kræver justering af behandlingen.

Nogle kommuner har ansat en sygeplejerske, som er specialiseret i forstoppelse, inkontinens, m.m., og som kan give råd og vejledning.

Lider du af diarré?

Ved nogle muskelsvindsdiagnoser vil diarre ofte være en del af sygdomsbilledet. Diarre kan også være en bivirkning til den medicinske behandling.

Generelt defineres diarre som tre eller flere tynde afføringer pr. dag eller en øget mængde afføring. Diarré, som varer længere end 2 uger defineres som kronisk diarré og kan være forbundet med forskellige sygdomme.

Hvis man lider af forstoppelse eller diarré i lange perioder ad gangen, har blod i afføringen eller oplever pludseligt vægttab eller stærke mavesmerter, eller hvis man har pludselige ændringer i afføringsmønsteret, skal man gå til læge.

Lægen kan lave en vurdering af tilstanden og rådgive omkring forskellige præparater mod diarré.

Når det drejer sig om diarré, er det generelt vigtigt at indtage rigeligt med væske, for at undgå dehydrering.

Udover at diarré påvirker kroppen negativt rent fysisk, kan længerevarende diarré være ødelæggende for det sociale og seksuelle liv.

 

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag – fredag kl. 10 – 14

Andre har også læst

  • Icon

    Dysfagi

    Har du problemer med at spise og drikke?

    Læs mere
  • To personer

    Træning

    Hvordan kan du træne, når du har muskelsvind?

    Læs mere
  • Icon

    At leve med muskelsvind

    Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

    Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup