Inklusionslegememyositis (IBM) – fagperson

Inklusionslegememyositis (IBM)

Inklusionslegeme myositis (IBM) er en muskelsygdom, der primært optræder hos personer over 50 år. Den er beskrevet som den muskelsygdom, der hyppigst debuterer efter 50-års alderen. Sygdommen kaldes også sporadisk IBM (s-IBM), da den næsten altid forekommer sporadisk, uden familiær ophobning (selvom der er beskrevet få tilfælde af familiær ophobning).

Der findes også en lignende muskelsygdom der kaldes GNE-myopati (også kaldet hereditær inklusionslegememyopati (h-IBM)), som er arvelig og har en mutation i GNE-genet. Muskelpatologien for disse to lidelser er meget ens, men GNE-myopati har en anden patogenese (sygdomsudvikling) end s-IBM og et lidt andet sygdomsforløb (se kort beskrivelse af GNE-myopati under ”IBM for privatpersoner”).

Patogenesen for IBM er ikke helt klarlagt, men menes at involvere et samspil mellem inflammatoriske og degenerative processer. Der er ingen specifik farmakologisk behandling, der har vist sig effektiv.

IBM har en karakteristisk klinisk fænotype og karakteristiske histopatologiske fund, og navnet inklusionslegeme refererer til den måde muskelcellerne ser ud i et mikroskop. Klinisk findes typisk  svaghed af fingerfleksorer, knæekstensorer, anklens dosal fleksorer og dysfagi.

Selv om IBM normalt ikke påvirker levealderen, kan patienter få udtalt påvirkning af funktionsevnen ved fremskredne stadier af sygdommen.

 

Referencer

Inclusion Body Myositis – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)

Inclusion Body Myositis: Update on Pathogenesis and Treatment (nih.gov)

OMIM Entry – % 147421 – INCLUSION BODY MYOSITIS

Search of: Inclusion body myositis – List Results – ClinicalTrials.gov

Cardiac and Musculoskeletal Defects and Their Role in Common Alzheimer Disease Morbidity and Mortality (https://ajp.amjpathol.org/article/S0002-9440(20)30235-2/fulltext)

Sporadic inclusion-body myositis and hereditary inclusion-body myopathies: diseases of oxidative stress and aging? V Askanas (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9678308/)

Familial inflammatory inclusion body myositis, B Ranque-Francois (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15769920/)

Inclusion body myositis (Concept Id: C0238190) – MedGen – NCBI (nih.gov) (Indeholdende flere referencer til etiology, diagnosticering, patogenese, behandling etc.)

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30837708/

 • Forskning

  Forskning

  Læs om igangværende og afsluttede forskningsprojekter og forskning i medicin

  Læs mere
 • Icon

  For fagpesoner

  Læs om, hvad du som fagperson kan bruge RCFM til

  Læs mere
 • To personer

  Kommunesamarbejde

  RCFM vægter samarbejdet med kommunerne højt

  Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup