Transportordninger og tilskud til transport
Der findes forskellige former for støtte til transport til personer med nedsat funktionsevne. Du kan læse om de forskellige muligheder her.
Transport til læge og hospital
-
Mange har udgifter forbundet med at komme til kontroller eller indlæggelser på hospitaler og sygehuse. Hvis du er pensionist, eller bor mere end 50 km fra hospitalet/sygehuset, kan du søge støtte til dækning af transportudgiften. Der vil altid være en egenbetaling til transporten, og refusionen gives efter billigst mulige transportform.
Hvis din funktionsevne er så nedsat, at du ikke kan benytte offentlig transport eller egen bil, kan sygehuset arrangere en transport til og fra hospitalet. Hvis du ikke ved, hvor du skal bestille transporten, kan du kontakte den afdeling, du er indkaldt til.
-
Mulighederne for at søge om støtte til dækning af transportudgiften gælder også, hvis du er indkaldt til behandling i vores lokaler i Aarhus eller Høje Tåstrup. Alle spørgsmål vedrørende ansøgning om støtte til transport, skal rettes til den region, hvor du bor.
-
Når du skal til læge, vil du oftest selv skulle transportere sig, og du får som oftest ikke dækket de udgifter, der er forbundet med transporten.
Der er få undtagelser: Hvis du fx får pension og ikke selv kan transportere dig til læge, kan du søge kommunen om transport, så du bliver kørt til/fra lægen. Hvis den praktiserende lægen vurderer det nødvendigt, vil lægen i særlige tilfælde kunne komme på hjemmebesøg.
Anden kørsel
-
Det offentlige har i samarbejde med nogle trafikselskaber oprettet regionale handicap kørselsordninger, som kan benyttes til kørsel i fritiden.
For at blive visiteret til ordningen, skal du have en nedsat funktionsevne, som gør, at du ikke er i stand til at benytte almindelige offentlige transportmidler. Ofte stilles der krav om, at du skal have et ganghjælpemiddel.
Kørselsordningerne administreres forskelligt fra kommune til kommune, men hvis du bliver visiteret til denne form for handicapkørselsordning, bliver du visiteret til minimum 104 kørsler om året.
Du kan enten søge om ordningen via Borger.dk eller ved at rette henvendelse til bopælskommunens borgerservice.
-
I togene tilbydes personer med nedsat funktionsevne hjælp til ud- og indstigning og hjælp med bagage. Du skal bestille hjælpen 24 timer forud for rejsen hos den udbyder, hvor rejsen starter og slutter. Læs nærmere på dsb.dk eller arriva.dk.
-
Storebælt Handicap er en rabatordning, som giver 20% rabat på broafgiften ved Storebæltsbroen. Du kan benytte rabatordningen, hvis du har handicapbil og/eller handicap p-skilt. Rabatordningen tilknyttes en BroBizz og rabatten gives derefter automatisk. Danske Handicaporganisationers Brugerservice administrerer og formidler ordningen på www.handicap.dk/brugerservice.
Kørselsfradrag for personer med kronisk sygdom eller nedsat funktionsevne
Hvis du har en kronisk sygdom eller en nedsat funktionsevne, som bevirker, at du ikke har mulighed for at benytte offentlige transportmidler, er det muligt at trække kørsel til og fra arbejde fra i selvangivelsen. Befordringsfradraget gælder fra første kørte km til arbejdspladsen med statens højeste kilometertakst og et bundfradrag på kr. 2.000 årligt. Dette er et befordringsfradrag, som reguleres efter Ligningslovens § 9D.
Fradraget kan opgives i forbindelse med kørsel i egen bil, men også hvis du har behov for taxakørsel til og fra arbejde, og du ikke har en bil, og kørslen er nødvendig.
Du skal være opmærksom på, at SKAT kan kræve lægelig dokumentation og dokumentation for det påførte befordringsfradrag. Udgiften kan opgives med tilbagevirkende kraft i 3 år. Det kan ofte være nyttigt at kontakte SKAT for nærmere oplysninger om reglerne.
Merudgifter
Der er mulighed for at søge om dækning af visse transportudgifter og ekstra udgifter forbundet med handicapbil som en merudgift for både børn og voksne. Du kan læse nærmere om dette under merudgifter til voksne og merudgifter til børn.
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.
Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular
Telefonerne er åbne:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 14
Onsdag mellem 10 og 12