Merudgifter når du har muskelsvind
Når du har muskelsvind, har du måske ekstra udgifter til transport, hjælp til græsslåning eller andet. Nogle af disse udgifter kan dækkes af kommunen. De kaldes for merudgifter.
I videoen til højre giver RCFM’s socialrådgivere et lynkursus i merudgifter.
Nedenfor kan du mere om merudgifter, hvem de bevilges til, hvordan man ansøger og meget andet.
Hvad er en merudgift?
Merudgiftsbestemmelsen er subsidiær til anden lovgivning. Det betyder, at det er en betingelse, at merudgiften ikke kan dækkes efter anden lovgivning.
Hvis udgiften fx kan dækkes som et hjælpemiddel, kan den dermed ikke dækkes som en merudgift.
Merudgifter er ekstra udgifter som følge af nedsat funktionsevne. Merudgifter kan både være udgifter, du kun har en enkelt gang (fx til en rejse) eller løbende udgifter som du har igen og igen (fx udgifter til medicin eller varme).
Der findes ingen udtømmende liste over, hvad der kan godkendes som merudgifter, men vi har udarbejdet en liste, som du kan bruge til inspiration. I den kan du se, hvilke merudgifter du eventuelt kan ansøge om.
Merudgifterne oplistet nedenfor vil ikke nødvendigvis blive bevilliget til alle, der søger. Kommunen laver altid en konkret og individuel vurdering af, om de udgifter, som du ansøger om, kan dækkes som merudgifter i forhold til netop din unikke situation.
-
- Medicin (egenbetalingen) der gives pga. den nedsatte funktionsevne
- Merudgifter til befordring, fx transport til uddannelse/arbejde og fritidsaktiviteter
- Driftsudgifter til bil
- Handicaprettede kurser, som tager sigte på at sætte personen i stand til at leve et liv som andre på samme alder og i samme livssituation.
- Daglige håndsrækninger – fx skifte el-pærer, pudse vinduer, samle møbler,
- Nødvendige håndsrækninger – fx snerydning, klipning af hæk eller malerarbejde
- Ekstra vask
- Slitage på tøj
- Udgifter forbundet med handicapbetinget flytning, hvis nuværende bolig er vurderet uegnet
- Kost og diætpræparater
- Ekstra varme, vand eller el
Hvem kan få sine merudgifter dækket?
For at kunne få bevilget dækning af nødvendige merudgifter, skal du være i den såkaldte personkreds for denne ydelse. Det betyder, at du skal opfylde følgende kriterier:
- have en varig lidelse af fysisk eller psykisk karakter
- som er af indgribende karakter i din daglige tilværelse
- der medfører, at der ofte må sættes ind med ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger.
Varig lidelse betyder, at sygdommen varer længere tid end 1 år.
Indgribende karakter vurderes ofte ud fra, hvad du har svært ved at klare i dagligdagen, fx personlig pleje, praktiske opgaver, længere tid om at udføre opgaver mv.
Ikke uvæsentlige hjælpeforanstaltninger kan fx være forskellige hjælpemidler, handicapbil, handicapvenlig bolig eller hjælp fra hjemmeplejen.
-
Der findes ikke en facitliste for, hvornår du er i målgruppen for at få merudgiftsydelse. Kommunen vil foretage en konkret og individuel vurdering af, om du opfylder betingelserne for personkredsen og dermed kan få merudgifter dækket. Vurderingen bliver lavet på baggrund af oplysninger fra dig og indhentede oplysninger fra fx læge, hospital mv.
-
Du kan modtage tilskud til merudgifter, hvis du er imellem 18 år og folkepensionsalderen. Udbetaling af merudgiftsydelsen ophører, når du bliver folkepensionist.
Merudgiftsydelsen påvirkes ikke af din indtægt eller formue. Hvis du får førtidspension efter lov om højeste, mellemste, forhøjet almindelig og almindelig pension (førtidspension tilkendt før 1 januar 2003), er du ikke berettiget til at modtage merudgiftsydelse, medmindre du samtidig er bevilget hjælp efter servicelovens § 95 eller borgerstyret personlig assistance efter § 96.
-
Udgifterne skal overstige en minimumsgrænse på 7.068 kr. pr. år (2023 takst). Ellers kan du ikke få dem dækket.
Det er relevant at være opmærksom på, at de ansøgte merudgifter først skal dokumenteres, når de samlet overstiger kr. 2.685 pr. måned. Ellers er der kun krav om at merudgifterne skal sandsynliggøres.
-
Kommunen beregner udbetalingen af merudgifter på følgende måde:
- Sandsynliggjorte merudgifter for under 589 kr. om måneden: 0 kr.
- Sandsynliggjorte merudgifter fra 589 kr. til 1.654 kr. om måneden: 1.103 kr.
- Sandsynliggjorte merudgifter fra 1.655 kr. til 2.757 kr. om måneden 2.206 kr.
- Dokumenterede merudgifter fra 2.758 kr. om måneden: Fuld dækning af faktiske udgifter
Taksterne gælder for 2023.
Kommunen laver en årlig opfølgning af merudgifterne
Er du bevilliget merudgifter og modtager en løbende ydelse, skal kommunen lave en opfølgning på merudgifterne en gang årligt.
Hvis der sker ændringer i de sandsynliggjorte merudgifter – eller der tilkommer nye merudgifter i den mellemliggende periode – skal kommunen gøres opmærksom på dette. Du kan ikke kræve, at der foretages en opfølgning på baggrund heraf, da det er kommunen, der vurderer dette.
Venter kommunen med at lave en opfølgning, vil der på opfølgningstidspunktet skulle tages udgangspunkt i den tidligere ansøgnings/henvendelsesdato, så merudgifterne bevilges med tilbagevirkende kraft.
Hvis udgiften, der søges om eller der er sket ændringer i forhold til, er af særlig høj karakter, kan kommunen vælge at iværksætte opfølgningen før tid. Hvis der er tale om en enkeltstående merudgift såsom en bilreparation, skal denne ikke udsættes men behandles, når ansøgningen indgives.
Søg kommunen om dækning af merudgifter
Du ansøger om merudgifter ved din kommune. Her kan du finde råd og vejledning om, hvad du skal tænke på når du skriver din ansøgning .
Hvis du vil ansøge om merudgifter, er det en god idé, at du på forhånd laver en oversigt og en beskrivelse af de merudgifter, du ønsker at søge om.
Læs mere om merudgifter på borger.dk
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.
Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular
Telefonerne er åbne:
Mandag – fredag kl. 10 – 14