Lungebetændelse
Her kan du læse om risikoen for lungebetændelse, hvad du kan gøre for at forebygge lungebetændelse og om vaccination.
Hvad er lungebetændelse?
Lungebetændelse er betændt lungevæv, der kan komme efter smitte med en bakterie eller en virus. Når lungevæv er betændt, er luftskiftet i lungerne dårligere.
Et af symptomerne ved lungebetændelse er åndenød. Man får ofte en generende hoste, og det kan være svært at trække vejret helt frit. Feber er også et almindeligt symptom lige som brystsmerter ved vejrtrækning.
Lufttomme rum i lungen kan udvikle sig til lungebetændelse
Der kan opstå et lufttomt rum i lungen (atelektase) enten pga. øget slim i lungen, eller fordi områder af lungen ikke får luft nok. Transporten af ilt bliver dårligere, man får åndenød, og man kan få hoste. Et lufttomt rum kan udvikle sig til lungebetændelse.
Hvis du har svært ved at bevæge dig, flytte på dig eller har en rygskævhed, har du større risiko for at udvikle atelektaser. Du kan forsøge at undgå atelektaser ved at bevæge dig eller få hjælp til at blive bevæget. Du skal også være opmærksom på at trække vejret dybt.
En PEP fløjte, PEP maske eller CPAP-behandling er med til at forebygge lufttomme rum i lungerne.
Fejlsynkning øger risikoen for lungebetændelse
Hvis du fejlsynker spyt, mad eller drikkevarer, øges risikoen for at få en lungebetændelse (aspirationspneumoni). Du kan forsøge at undgå dette ved altid at tilpasse konsistensen af drikkevarer og mad til din synkeevne, så du undgår fejlsynkning. På vores side om problemer med at spise kan du læse mere om at tilpasse konsistenser.
Det er også vigtigt at kunne holde en god mundhygiejne.
Respirator som behandling af lungebetændelse
Hvis du har nedsat vejrtrækning og bliver indlagt med lungebetændelse, kan det være en alvorlig tilstand.
Husk vaccine
Det er muligt at blive vaccineret mod pneumokokker, som kan give lungebetændelse og mod influenza. Alle med muskelsvind bør tale med sin læge om vaccinationer.
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.
Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular
Telefonerne er åbne:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 14
Onsdag mellem 10 og 12