Problemer med slim i lungerne
Når du har nedsat muskelkraft, kan det være svært at hoste slim op. Her får du derfor gode råd og eksempler på øvelser, der kan hjælpe med at holde dine luftveje rene. Du finder også eksempler på hjælpemidler.
Hvorfor har du slim i luftvejene?
Lungerne hos personer med muskelsvind fejler normalt ikke noget, og slim i lungerne er nødvendigt for at rense luftvejene.
Hvis der er meget slim i lungerne, kan det dog stoppe luft-udvekslingen og lungevæv risikerer at “klappe sammen”. Denne tilstand kan udvikle sig til lungebetændelse. Derfor er det vigtigt, at du holder dine luftveje så “rene”, som muligt.
Hvorfor har du svært ved at hoste?
Hoste er en refleks, som kommer spontant, når luftvejene irriteres og skal renses. Hvis du har nedsat muskelkraft, er din hostekraft ofte nedsat. Det betyder, at det kan være sværere at hoste slim op.
- Vejrtrækningsmusklerne skal arbejde hele tiden i modsætning til de fleste andre muskler i kroppen, som hviler sig ind imellem. At hoste over lang tid gør vejrtrækningsmusklerne trætte.
- Derfor er det vigtigt, at hostet bliver effektivt og at holde små pauser fra at hoste for at restituere.
- Hellere få gode host end mange små svage host.
Øvelserne her på siden kan hjælpe dig til at hoste gode host. Du kan også bruge de hjælpemidler, der bliver beskrevet længere ned på siden.
-
Hvis du ligger længe i samme stilling, går luftstrømmen og blodforsyningen til de samme dele af lungerne. Som udgangspunkt svækkes luftskiftet først i de lavest liggende lungeområder, som derved lettere “klapper sammen”.
Derfor er det vigtigt at du:
- skifter stilling mange gange i løbet af dagen og natten, så der kan komme luft til alle dele af lungerne.
- anvender stolens el-funktioner hyppigt – gerne flere gange i timen – hvis du sidder i el-kørestol.
Eksempler på forskellige stillinger i sengen:
- Lig på siderne gerne understøttet af puder, så en arm kan være strakt lidt bagud/fremad
- Lig halvt i maveliggende
- Lig på ryggen enten med en lille eller større pude under hovedet, eller hæv hovedgærdet.
Hvis du har hjælp om natten, er det vigtigt, at du bliver vendt flere gange i løbet af natten. Hvis du har lungeinfektioner, skal du vendes flere gange end normalt.
-
Dybe suk, fløjt og sang er alle aktiviteter, der giver mere luft i lungerne for både børn og voksne.
Det er også en rigtig god idé at bruge de aktive vejrtrækningsøvelser, der bliver beskrevet nedenfor. Øvelserne hjælper dine luftveje med at løsne, flytte og hoste slim op.
Både børn og voksne som bruger kørestol, og derfor er afskåret fra fysisk krævende aktiviteter, kan vedligeholde/træne lungefunktionen på andre måder end ved fysisk træning.
Træning af lungefunktionen
- Svømning og leg i vand er gode aktiviteter, hvor vandet virker som modstand på brystkassens bevægelser.
- Vejrtrækningen kan gøres dybere med suk og dybe indåndinger.
- Bevægelser, hvor armene bevæges bagud/opad, hjælper til at brystkassen ”åbnes” ,og vejrtrækningen bliver dybere
Pustelege (børn)
- Gennem et tykt sugerør eller plastikrør kan man puste bobler i en plastikdunk med vand eller i badekarret. Ved at opfordre barnet til at lave store bobler, bliver indåndingen dybere inden pustet. Det er selvfølgeligt vigtigt, at barnet forstår, at han ikke må suge af slangen, men udelukkende puste. Hvis man anvender en plastikdunk, bør der fyldes ca. 10-15 cm, vand i flasken, og plastikrøret bør være tilstrækkelig langt til at gå ned til bunden.
- Brug et sugerør eller plastikrør til at puste en lille bordtennis- eller vatbold frem og tilbage mellem personerne.
- Brug små spilleinstrumenter (mundharmonikaer, trompeter, fløjte mv)
OBS! – Vær opmærksom på, at man kan blive svimmel ved at puste for langvarigt ud!
-
- Læg en hånd på maven, og forsøg at trække luft ned til din/din hjælpers hånd – træk vejret dybt ind gennem næsen – pust ud gennem munden – gentag 5 gange
- Læg hænderne på hver side af kroppen, hvor du kan mærke ribbenene – træk vejret dybt ind gennem næsen – pust ud med munden spidset til – gentag 5 gange
- Træk vejret ind gennem næsen – ”stød” luften ud/ånd kraftigt og hurtigt ud med åben mund (som om du skal sætte en dugplet på et spejl) – gentag 5 gange
- Host, hvis du har slim i svælget.
Gentag seancen flere gange om dagen.
Du kan også lave de aktive vejrtrækningsøvelser med et håndklæde eller med armene strakt op over hovedet:
- Håndklædeøvelse
Placér et sammenrullet håndklæde langs rygsøjlen og/eller på tværs af ryggen lige under skulderbladene, mens du sidder eller ligger på ryggen. Derved får du en stilling, hvor brystkassen løftes – og den vil fyldes med mere luft.
Lav de aktive vejrtrækningsøvelser, der er beskrevet ovenfor. Gentag eventuelt flere gange om dagen. - Armøvelse
Stræk/eller få hjælp til at strække arme op over hovedet, mens du sidder eller ligger. Træk vejret dybt, mens armen/armene holdes i stillingen.
Lav de aktive vejrtrækningsøvelser, der er beskrevet ovenfor. Gentag eventuelt flere gange om dagen.
Hjælpemidler, der støtter vejrtrækning og hoste
Når du bruger vejrtrækningshjælpemidler, skabes et overtryk i lungerne. På den måde skaber luftstrømmen turbulens og slimen hvirvles opad i luftvejene og bliver lettere at hoste op.
Nedenfor kan du læse om forskellige typer af hjælpemidler, og hvordan du kan bruge dem. Kontakt din egen læge eller din neurolog, hvis du oplever problemer med vejrtrækningen.
-
Du kan skabe et større tryk ved at:
- presse læberne sammen som modstand, når du puster ud
- puste i vand med sugerør
- puste i en plastikslange ned i en dunk med vand
-
En PEP-fløjte er et lille rør, du puster i, hvor der sættes en modstandsventil på udåndingen. PEP-fløjter kan købes i håndkøb på apoteket eller i nethandel.
Hvis du har en PEP-maske, reguleres luftstrømmen på ind- og udånding via en ensretterventil. PEP-masker bruges primært af børn og udleveres på hospitalerne til de patienter, der har brug for dem.
-
Hvis du bruger et CPAP-system, vil luftstrømmen give et konstant overtryk inde i brysthulen. Luftvejene holdes åbne på en skånsom måde. CPAP er med til at forebygge, at slim sætter sig fast i lungerne, og der derved opstår lungebetændelse.
-
Hvis du har maskerespirator, kan den sikre dig mere luft i lungerne, end din egen vejrtrækning normalt vil gøre.
-
Hostemaskinen fungerer ved at skabe et hurtigt skift fra overtryk til undertryk i luftvejene. Den hjælper dermed slimen op i de øvre dele af luftvejene, hvor det lettere hostes op. Mange anvender hostemaskinen, efter de har brugt CPAP/maskerespirator.
-
Hvis du har brug for hjælp til at trække vejret hele døgnet, kan en invasiv respirator overtage din vejrtrækning. Respiratoren bliver tilkoblet et hul i luftrøret (kaldet en trakeostomi) via en slange.
En person med en trakeostomi kan både spise og tale samtidig med, at luften kommer ind i lungerne, og luftvejene kan let suges fri for slim, fordi det kan ske direkte gennem trakeostomien. Det betyder, at slimophobning i forbindelse med forkølelser kan klares derhjemme, så snart de opstår. På den måde kan man bedre undgå, at en forkølelse udvikler sig til lungebetændelse.
Respiratoren placeres bagpå kørestolen og drives af kørestolens eller respiratorens egen batterier.
Sådan bruger du hjælpemidlerne
Det er vigtigt at bruge hjælpemidlerne korrekt for at være sikker på, at slim bliver løsnet. Der er to gode udgangsstillinger, som vi anbefaler, at du bruger. Udgangsstillingerne kan anvendes ved brug af PEP-fløjte, PEP-maske, CPAP eller maskerespirator.
Husk, når du bruger hjælpemidler:
- Anvend hjælpemidlerne, sådan som du er instrueret. Gerne 3-5 minutter ad gangen.
- Host eller brug hostestøtte efter brug af hjælpemiddel, hvis du har brug for det
- Vær omhyggelig med rengøring af hjælpemidlerne
- Søg rådgivning, hvis du er i tvivl. Du kan få rådgivning af din praktiserende fysioterapeut, fysioterapeuten i det tværfaglige team på hospitalet eller fysioterapeuterne i RCFM.
Siddende udgangsstilling
Sid på en stol eller i en kørestol
- Støt albuerne på bordet
- Hold med begge hænder på PEP-/CPAP-masken eller PEP-fløjten
- Masken skal slutte helt tæt til ansigtet
Halvt siddende udgangsstilling:
Sid halvt op i sengen med eleveret hovedgærde og hovedpude bag nakken
- Hjælper holder maske eller PEP-fløjte
Hostestøtte forstærker dit host
Kroppens stilling er vigtig, når man skal hoste. De fleste hoster bedst, når de sidder op, og dårligst, når de ligger ned.
Hostestøtte kan forstærke dit host. Det kan udføres i forskellige udgangsstillinger og evt. med hjælp fra en anden person. Du kan anvende hostestøtte, lige efter du har lavet vejrtrækningsøvelser eller anvendt hjælpemidler, der støtter vejrtrækning og host (PEP, CPAP eller maskerespirator).
Hostekraften kan forbedres ved at presse armene eller stramme kørestolens el-sele ind lige under ribbenskanten/over maven og bøje sig frem, når du hoster.
Fremadlænet udgangsstilling:
Sid på en stol/kørestol – læn kroppen forover
- Hold begge arme eller kørestolens el-sele ind lige under ribbenskanten/over maven.
- Giv et fast tryk og bøj dig fremad, samtidig med du ’støder’/hoster.
- Du kan evt. bruge et langt håndklæde eller et lagen, i stedet for at holde om dig selv: læg håndklædet bag om ryggen og kryds enderne foran brystet. Træk til i enderne, når du støder/hoster.
Halvt siddende udgangsstilling med hænder nederst på brystkassen:
Sid halvt op i sengen med hævet hovedgærde og hovedpude i nakken eller i en stol/kørestol med ryglæn
- Hjælper holder begge sine hænder nederst på brystkassen lige under ribbenskanten/over maven og giver et fast tryk indad samtidigt med, at du ’støder’/hoster.
Halvt siddende udgangsstilling med hænder øverst på brystkassen:
Sid halvt op i sengen med hævet hovedgærde og hovedpude i nakke eller i en stol/kørestol med ryglæn
- Hjælper holder begge sine hænder øverst på brystkassen og giver et fast tryk indad/nedad samtidig med, at du ’støder’/hoster
Fremadlænet udgangsstilling med hjælperstøtte
Sid på en stol eller i din kørestol. Læn kroppen forover og kør ryglænet tilbage, så hjælperen kan komme til at støtte.
- Hjælperen står bag dig og holder sine hænder lige under ribbenskanten/øverste del af mavemusklerne. Hjælperen kan anvende et lagen/håndklæde i stedet, hvis det er ’svært at nå’
- Hjælperen giver et fast tryk indad/opad samtidig med du ’støder/hoster.
Hvad skal du ellers være opmærksom på?
- Undgå forstoppelse
Forstoppelse hæmmer vejrtrækningen. Det er derfor vigtigt, at forstoppelse behandles hurtigt og så vidt muligt forebygges. - Undgå væskemangel
For lidt væske (dehydrering) forøger problemer med slim, da slimen bliver sej og vanskelig at hoste op. - Undgå fejlsynkning
Hvis du kommer til at hoste, når du synker, kan det være et udtryk for at væske, mad eller spyt passerer forbi stemmelæberne og er på vej i luftrøret. Brug evt. CPAP eller andet hjælpemiddel inden hvert måltid.
Vil du vide mere?
Læs mere om symptomer på vejrtrækningsproblemer, om årsagerne og om, hvordan du kan blive undersøgt.
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.
Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular
Telefonerne er åbne:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 14
Onsdag mellem 10 og 12