Har du problemer med at spise og drikke?

Måske oplever du, at du lettere får maden ”i den gale hals” hvis du skal tale, mens du spiser, eller at du oftere kommer til at hoste under måltiderne. Det kan også være, at det er svært for dig at spise og drikke, fordi du fx bliver træt i dine arme eller hænder.

Her på siden kan du læse om forskellige typer af spise- og synkeproblemer og om, hvordan det kan blive nemmere for dig at spise og drikke.

Tag problemerne alvorligt

Det er vigtigt, at du tager problemer med at spise og synke alvorligt, da de kan medføre:

  • at du ændrer dine kostvaner og i stigende grad undlader at drikke og spise. Du er sulten og får ikke den næring, du har behov for. Det kan føre til underernæring og væskemangel.
  • at du ikke bryder dig om at spise sammen med andre og trækker dig fra sociale sammenhænge.
  • at risikoen for lungebetændelse øges.

Problemer med at spise og drikke kaldes dysfagi

Funktionsnedsættelser, som forhindrer eller begrænser dig i at spise og drikke, og som gør det risikabelt eller ineffektivt at synke, kaldes dysfagi.

Dysfagi er ikke en sygdom i sig selv men et symptom eller en følge af anden sygdom. Det kan fx være nedsat muskelkraft i tunge/ansigt og i armen/hænder. Du kan også få dysfagi, hvis din vejrtrækning er påvirket af din muskelsvind.

Hvem kan hjælpe, hvis du har svært ved at spise?

Hvis du oplever problemer med at spise og drikke, kan du få god hjælp af en ergoterapeut og eventuelt en diætist.

Ved at følge relevant vejledning og behandling, kan du mindske spise- og synkeproblemerne. Kontakt derfor en ergoterapeut allerede tidligt i forløbet.

Gode råd, der kan gøre det nemmere at spise

Besvær med at synke, udtrættende hosteanfald og nedsat kontrol af spyt kan være en stor og angstfremkaldende belastning.

Nedenfor kan du læse om forskellige muligheder for at afhjælpe disse problemer.

Kostanvisninger: Hvad og hvor meget skal du spise og drikke?

For at kroppen kan fungere, skal den have tilført alle de forskellige livsnødvendige næringsstoffer, som mad og væske indeholder.

Nedenfor kan du læse om de forskellige næringsemner, og om hvordan du kan sørge for at få nok af de forskellige emner.

Fordeling af næringsemner

Hvis du har svært ved at spise, skal din kost se lidt anderledes ud end ellers. Der er nemlig forskel på, hvad småtspisende og hvad normalspisende personer har brug for:

Småtspisende
Småtspisende: Kulhydrat 30-35% Protein: 18% Fedt: 50% Kostfibre højst 1,5g/MJ

 

Normalt spisende: Protein 15% Fedt: 30% Kulhydrat: 55% Kostfibre: 3g/MJ

 

Hvordan får du de forskellige næringsstoffer?

Hvordan får du nok væske?

Væske er lige så vigtigt for kroppen som mad, og det anbefales at drikke omkring halvanden til to liter væske i døgnet, afhængig af ens kropsvægt.

Hvis du ikke får tilstrækkelig med væske, kan du let få problemer med forstoppelse, og sekret i luftvejene kan blive mere sejt og dermed vanskeligere at hoste op. Du kan desuden generes af hovedpine. Hvis du er i væskeunderskud gennem længere tid, kan der opstå forvirring og øget træthed.

Brus gør det nemmere at synke

Hvis du kun har lidt problemer med at synke væsker, kan det være lettere at styre at synke dansk vand med brus.

Brusen gør nemlig, at du automatisk synker lidt mere opmærksomt.

 

Fortykket væske er nemmere at synke

Væske er lettest at drikke, hvis den ikke er for tynd. Nogle kan opleve, at såkaldte tynde væsker, som vand, kaffe og te vil have større tendens til at komme i den ”gale hals”.

Hvis du har svært ved tynde væsker, vil du også kunne have gavn af at få væsker fortykket. På den måde bliver hastigheden på transporten nedsæt, og stiller ikke lige så høje krav til musklernes parathed og koordination.

 

Sådan bruger du fortykningsmidler

Fortykningsmidler kan anvendes i alle former for væske. De kan bruges til både kolde og varme drikke/retter og tåler både opvarmning og frysning – men de kan IKKE bruges i væsker med brus.

Du skal være opmærksom på, at fortykkelsesmiddel skal doseres nøjagtigt, og du kan have behov for at eksperimentere med mængden, før du finder den, der passer dig.

Fortykkelsesmiddel tager noget af smagen, så det er vigtigt, at drikkevarerne er kraftigere i smagen, end du plejer at få dem, hvis du gerne vil have, de smager ens.

Fortykningsmidler kan købes på apoteket.

 

Få vejledning fra din ergoterapeut

Din ergoterapeuten kan vurdere og vejlede om, hvilken dosering du har brug for. Da dine spise- og synkeproblemer kan ændre sig i takt med sygdommens udvikling, er det vigtigt med løbende en vurdering og tilpasning af konsistensen.

Vil du vide mere?

Nogle har brug for en PEG sonde (mavesonde). Her kan du læse mere om, hvordan en PEG sonde bliver lagt, og hvordan den bruges.

Kosthåndbogen er et praktisk opslagsværk med de officielle anbefalinger for mad og drikke i forhold til spise- og synkeproblemer. Her kan du finde information om dagkostforslag og vejledninger til, hvordan man kan tilberede mad og drikke.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 14
Onsdag mellem 10 og 12

Andre har også læst

  • Icon

    At leve med muskelsvind

    Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

    Læs mere
  • Search

    Find din diagnose

    Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

    Læs mere
  • Forskning

    Forskning og udvikling

    Læs om forskning i muskelsvind

    Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup