Pompes sygdom – fagperson

Pompes sygdom

Pompes sygdom er en sjælden arvelig sygdom, som er opkaldt efter den hollandske læge Johannes Pompe, som først beskrev sygdommen i 1932. Sygdommen hedder også glycogen storage disease type II (GSD type II), alfa-glucosidase-mangel, eller sur maltase-mangel.

Pompes sygdom kan klassificeres både som en stofskiftesygdom, en glykogenoplagrings-sygdom og en lysosomal oplagringssygdom.

Man opdeler oftest sygdommen i 2 typer efter tidspunkt for debut – en infantil/tidlig type (før 12 mdr.) og en late (juvenil/voksen) type. Den infantile form er en mere alvorlig form og involverer hjertemuskulaturen. Der ses variationer i debut og sværhedsgrad, og man kan også beskrive sygdommen som et spektrum i forhold til debuttidspunkt og sværhedsgrad, fremfor to egentlige typer. De fleste steder i litteraturen henvises til de 2 typer, og det vil denne sygdomsbeskrivelse også.

Siden 2006 har det været muligt at tilbyde en behandling (enzyme replacement therapy – ERT), der har ændret sygdomsforløbet markant især for den infantile/tidlige type.

Andre har også læst

 • Forskning

  Forskning

  RCFM's forskningsafdeling og igangværende projekter

  Læs mere
 • Icon

  For fagpersoner

  Hvad kan du som fagperson bruge RCFM til?

  Læs mere
 • To personer

  Kommunesamarbejde

  RCFM vægter samarbejdet med kommunerne højt

  Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup