Dårlig samvittighed og skyldfølelser

Måske oplever du, at skyldfølelse eller dårlig samvittighed i perioder – eller mere vedvarende – fylder i hverdagen. Følelserne i sig selv er ikke forkerte, men de kan være pinefulde og svære at tale med andre om.

Dårlig samvittighed og skyldfølelser i hverdagen

I RCFM møder vi ind i mellem mennesker med muskelsvind, der oplever dårlig samvittighed eller har skyldfølelse over deres sygdom og dens konsekvenser for dem de holder af. Det er forskelligt hvor meget og hvordan disse følelser viser sig, men hvis de fylder meget, kan det være en god idé at tale med hinanden om de ændrede vilkår i jeres forhold eller familie.

Måske betyder det ikke så meget for din partner eller din familie som du tror. Hvis det har en betydning, er det en god idé, at I samarbejder om at få udfordringerne til at fylde mindst muligt. Det kan bl.a. betyde, at I måske skal indtænke muligheder for at få hjælp fra familie, venner, naboer eller hjemmehjælp.

 

Skyldfølelse over at have påført andre muskelsvind

Det kan være at du i perioder har skyldfølelse, hvis dit barn eller barnebarn har arvet din  sygdom. Selv om der typisk er tale om en uberettiget skyldfølelse, og du måske godt ved, at du ikke har givet sygdommen videre med vilje, kan det opleves tungt og ensomt at bære på en sådan følelse, og den kan være svær at slippe.

Der er ikke en hurtig måde at mindske uberettiget skyldfølelse på. Det er en proces, der kan handle om at slutte fred med, at du gjorde det så godt du kunne i situationen.

Måske har du brug for at sige undskyld og forklare, at du ikke kendte til diagnosen, før du gav den videre, eller måske har du brug for at forklare, at du troede dit barns sygdomsforløb ville ligne dit eget.

 

Der kan være behov for professionel hjælp

Det kan tage tid og være hårdt arbejde at mindske skyldfølelser og dårlig samvittighed, når du har en fremadskridende sygdom, der løbende kan påvirke både dig og dine nærmeste. For nogle er det nødvendigt at få professionel hjælp.

Vores psykologer tilbyder afklarende samtaler. Hvis du har brug for et længere psykologforløb, skal du bede din praktiserende læge om at henvise til psykologhjælp under den offentlige sygesikring.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 14
Onsdag mellem 10 og 12

Andre har også læst

  • Search

    Find diagnose

    Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

    Læs mere
  • Forskning

    Forskning

    Læs om forskning i muskelsvind

    Læs mere
  • Icon

    Ny med muskelsvind

    Få svar på almindelige spørgsmål, og læs om vores tilbud til dig

    Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup