Har du brug for ændring af din bolig?
Du kan få ændret din bolig, hvis du eller dit barn har problemer med at komme rundt i boligen. Du kan også få foretaget ændringer, hvis der skal sikres plads til nødvendige hjælpemidler og at hjælpere kan udføre deres arbejde. Hvis du har brug for at ændre din bolig, kan du søge din kommune om hjælp
Kan du få hjælp til at ændre din bolig?
Kommunen kan hjælpe med at ændre din bolig, hvis du eller dit barn har behov for det. Du kan ansøge kommunen om hjælp til ændring af din bolig, så du eller dit barn fx kan komme i bad eller bruge køkkenet.
Kommunen vil også overveje, om dine udfordringer kan løses med andre former for hjælp, enten som supplement til en ændring af din bolig, eller i stedet for en boligændring. Det kan fx handle om personlig og praktisk hjælp eller forskellige hjælpemidler.
Formål med boligændring
Boligændringen kan have flere forskellige formål:
- At gøre boligen bedre egnet som opholdssted for dig eller dit barn
- At medvirke til, at du eller dit barn kan leve et almindeligt liv som andre i samme alder og livssituation.
- At gøre dig eller dit barn mere selvhjulpen og dermed mindre afhængig af andres bistand i dagligdagen.
- At lette arbejdet for dem, der hjælper dig eller dit barn.
- At skaffe plads til de hjælpemidler, som du eller dit barn har brug for.
-
Der findes to former for hjælp. Kommunen vil først vurdere, om din nuværende bolig kan laves om, så den bliver egnet. Hvis dette ikke er muligt, eller hvis kommunen vurderer, at det er for dyrt, kan kommunen i ganske særlige tilfælde hjælpe med at finde og indrette en anden bolig.
Almindelige typer af ændringer er
- Fjerne dørtrin
- Udvide døråbninger
- Opsætning af ramper
- Evt. ændre højde på køkkenbord
Nogle gange vil det være nødvendigt at foretage større ændringer som at sammenlægge rum eller at lave et nyt badeværelse. Andre gange kan det blive nødvendigt at udvide boligen med en pavillon eller en mindre tilbygning.
Du kan kun få bevilget større ændringer end ovenstående, hvis kommunen ikke kan tilbyde dig eller din familie en anden egnet lejebolig – også selvom du på nuværende tidspunkt har en ejerbolig.
-
Kontakt den sagsbehandlende ergoterapeut i din kommune. Ergoterapeuten kan hjælpe dig med at finde ud af, om dit hjem er egnet og tilgængeligt, eller om der er brug for ændringer.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en ny bolig er egnet, tilbyder ergoterapeuter i mange kommuner at se på tegninger, inden du køber huset. På baggrund af en dialog, kan du få afklaret, hvorvidt du kan søge kommunen om støtte om hjælp til boligændring.
RCFM bistår gerne i processen. Vi kan hjælpe med at beskrive din funktionsevne, din muskelsvindsygdom og den forventede progression.
Både du og din sagsbehandler er velkommen til at kontakte os.
Planlæg for fremtiden
Når du og kommunen planlægger ændringerne af din bolig, er det vigtigt at tage hensyn til, hvordan dine eller dit barns behov vil ændres i fremtiden og hvor hurtigt.
Kommunen skal derfor vurdere, hvordan du eller dit barn selv kan færdes i boligen på nuværende tidspunkt og sikre, at der er den nødvendige plads, hvis du eller dit barn senere får brug for personhjælp eller hjælpemidler.
Hvornår skal din bolig ændres?
Det er forskelligt, hvor lang tid det tager kommunen at vurdere, hvordan din bolig skal ændres. Derfor er det godt at gå i gang i god tid. På den måde kan du og den sagsbehandlende ergoterapeut være på forkant med de nødvendige løsninger.
- Store ændringer tager lang tid
Hvis din bolig fx skal ændres, så der er plads til at dit barn kan komme rundt i kørestol, eller at du får personhjælp til at komme i bad, kan der være behov for større boligændringer. Det kræver en grundig gennemgang af dine eller dit barns behov nu og på længere sigt. - Mindre ændringer kan laves, når der er brug for dem
Hvis der kun skal laves mindre ændringer i boligen, vil det som regel kunne laves, når der bliver behov for det. Mindre ændringer kan fx være at fjerne dørtrin, fordi det er vanskeligt at træde over dem.
-
Kommunens ergoterapeut laver en grundig analyse af din nuværende bolig og kigger på, hvilke begrænsninger der er. Ergoterapeuten bruger som regel flere analyseredskaber. Et redskab, som mange bruger, er en aktivitetsanalyse.
Hvad er en aktivitetsanalyse?
Aktivitetsanalysen indeholder som udgangspunkt en gennemgang af din og din families dagligdag. Ergoterapeuten laver en detaljeret gennemgang af, hvordan du eller dit barn skal kunne bruge boligen – også når din eller dit barns funktionsevne ændres.
I analysen indgår fx følgende overvejelser:
- Hvilke funktioner skal du eller dit barn selv kunne udføre i fx badeværelset?
- Hvor og hvordan skal forflytninger foregå (fx hvordan kommer du fra kørestol til sofa)?
- Skal der anvendes lift (loftlift eller mobil personløfter)?
- Hvor mange personer skal arbejde i rummet samtidig?
- Hvordan kan familiens behov for at kunne benytte toilettet tilgodeses? (Vær opmærksom på, at der kan være ændrede rutiner, hvis der kommer hjælper i hjemmet)
- Hvilke hjælpemidler skal der bruges i rummet?
I aktivitetsanalysen indgår også arbejdsforholdene for nuværende eller fremtidige hjælpere i hjemmet. Arbejdsforholdene skal opfylde de love og retningslinjer, der findes på området.
Når alle rum er gennemgået og vurderet, kan ergoterapeuten beskrive, hvilke ændringer, der er behov for, og komme med konkrete løsningsforslag.
Vurderingen kan føles grænseoverskridende
Kommunen har ret til at stille meget konkrete spørgsmål om dit og din families hverdagsliv. De har også ret til at sætte spørgsmålstegn ved, om jeres nuværende indretning er nødvendig, ved jeres ønsker til den kommende indretning eller til en eventuel kommende boligs placering, type osv.
Det kan opleves grænseoverskridende, at der bliver stillet så mange spørgsmål om dig og din familie.
-
Det er kommunen, der afgør, hvilke ændringer der er nødvendige. Kommunens mål er at gøre boligen bedre egnet til dig eller dit barn. Måske vil andre personer i familien opleve løsningsforslagene som forringelser, fordi kommen foreslår ændringer inden for eksisterende rammer og derved inddrager rum, som hidtil har haft en anden funktion.
Kommunen skal tage hensyn til mange forskellige faktorer, når de vurderer, hvordan din bolig skal ændres. Ud over jeres ønsker og behov, handler det blandt andet om arbejdsforholdene for nuværende eller fremtidige hjælpere i hjemmet. Økonomi kan også spille en rolle.
Kommunen skal inddrage dig og din familie i processen, men det betyder ikke, at alle jeres ønsker kan blive opfyldt.
Vær opmærksom på, at kommunen ikke har mulighed for at yde tilskud til modernisering og vedligeholdelse, og at de tager pant i huset ved en værdiforøgelse.
-
Du kan henvende dig til din kommune og bede om rådgivning til at søge om boligændring. I nogle kommuner kan du også søge digitalt via borger.dk
For at kunne vurdere dine behov, vil ergoterapeuten i kommunen besøge dit hjem.
Vil du vide mere?
Du kan læse mere om regler og økonomi vedrørende bolig i Den uvildige konsulentordnings Boliglovguide.
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.
Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular
Telefonerne er åbne:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 14
Onsdag mellem 10 og 12