Forebyggelse og behandling af rygskævhed (skoliose)

Her kan du læse om ryggens opbygning, og hvorfor der ved muskelsvind er risiko for rygskævhed (i fagsprog kaldet skoliose). Du kan også få råd til, hvad du kan gøre for at forebygge skoliose hos dit barn, og hvordan den kan behandles.

Børn og unge med muskelsvind kan have risiko for at udvikle skoliose. Dette gælder især børn, der aldrig har gået eller ophører med at gå, før de er færdigudvoksede. Skoliose kan ved nogle former for muskelsvind også udvikle sig hos nogle børn selv mens de er gående.

Hvordan er ryggen opbygget?

Rygraden består af 24 hvirvler, som sidder oven på hinanden som en søjle. Imellem hver hvirvel ligger en blød, fjedrende bruskskive, og hvirvlerne er indbyrdes forbundet med små led, så rygsøjlen kan bøje og dreje i alle retninger.

Ribbenene sidder fast på de 12 brysthvirvler og går rundt i to halvcirkler til brystbenet foran og danner derved brystkassen.

Rygsøjlen “står” oven på bækkenet og holdes på plads af muskler og ledbånd. Det er musklerne, der holder ryggen oppe og muliggør dens bevægelser. Ovenpå rygsøjlen ”står” hovedet, der ligeledes holdes på plads af muskler og ledbånd.

Rygsøjlen er opbygget, så den kan fjedre og absorbere stød, og så beskytter rygsøjlen rygmarven som løber inde i rygsøjlen.

Set bagfra vil rygsøjlen normalt være helt lige, mens der set fra siden er et lille svaj i nakke og lænd og en krumning i bryst- og bækkendel.

 

Hvad er skoliose?

Hvis ryggen set bagfra bøjer til siden, kalder man det skoliose. Sideskævheden kan sidde hvor som helst på rygsøjlen, men starter ofte med, at det er svært at holde hovedet i lige (i midterlinjen) eller et skævt bækken. Ofte vil man se, at der oven over den første sideskævhed kommer en skævhed til den modsatte side, så rygsøjlen danner et S.

Sideskævheden fører desuden til, at ryghvirvlerne roterer om en lodret akse. Hvis skævheden opstår, inden barnet er udvokset, kan det på sigt føre til deformering af knoglerne.

Hvis rotationen sker i de ryghvirvler, som ribbenene er fæstnet til, vil brystkassen også ændre form. Det kan blive så tydeligt, at ribbenene i den ene side af ryggen vil skyde bagud som en pukkel.

Når ryggen først er begyndt at blive skæv, kan udviklingen accelerere på få måneder, især i de perioder, hvor barnet vokser meget eller  er afkræftet efter længere sygdomsperioder, idet muskelkraften aftager yderligere, hvis man er sengeliggende.

Forebyggelse og behandling af skoliose – hvad kan jeg selv gøre?

Dit barn bør så vidt muligt forsøge at holde kroppen symmetrisk og ryggen oprejst og strakt (med naturlige krumninger). Dette kan bl.a. gøres ved at indarbejde gode sidde- og hvilestillinger (lejring), benytte ståstativ, skinner og/eller korset og dyrke fritidsaktiviteter, der er gode for ryggen.

Rygoperation

Hvis forebyggelse ikke længere er tilstrækkelig til at undgå skoliose, kan en operation være nødvendig , for at rette  og stabilisere ryggen i en mere oprejst position.

Hvornår opererer man?

Hvis skævheden opstår tidligt eller forværres hurtigt, kan man foretage en midlertidig operation med teleskopstænger, som kan forlænges i takt med, barnet vokser. Man vil derefter foretage en permanent operation, når barnet er udvokset.

De permanente rygoperationer udføres normalt først, når barnet er udvokset, og mens alle strukturerne omkring rygsøjlen er eftergivelige og kan klare en udretning.

Jo større skoliosen er, og jo længere tid skoliosen har været der, jo større en operation vil man skulle foretage. Lunge- og hjertefunktion samt ernæringstilstand kan også have indflydelse på, hvornår en rygoperation kan foretages.

 

Hvordan foregår operationen?

Operationen foregår ved at man fæstner stålstænger til ryghvirvlerne, som efterhånden vokser sammen og danner en solid knoglesøjle. Hvor stor en del af rygsøjlen, der understøttes af stænger afhænger af skoliosens størrelse. Hvis der er brug for at fæstne hele lændedelen, vil en fastgørelse på korsbenet sikre, at der ikke senere opstår et skred mellem bækken og sidste lændehvirvel.

Proceduren for rygoperationen gennemgås på hospitalet, når der er taget beslutning om at operere.

Hos et ikke udvokset barn indsættes magnetiske teleskopstænger, der gør det muligt at forlænge stængerne udefra i takt med, at barnet vokser.

Ved personer, der er udvokset, udføres en permanent operation, hvor man ud over stålstænger indsætter knoglecement mellem ryghvirvlerne, så ryghvirvlerne efterhånden vokser sammen og danner en solid knoglesøjle.

Hvor stor en del af rygsøjlen, der understøttes af stænger, og om stængerne fastgøres i korsbenet afhænger af skoliosens størrelse.

 

Efter operationen

De fleste er indlagt i 6-14 dage efter selve operationen og vil have brug for respiratorbehandling i de første timer eller dage efter operationen.  I den første tid efter operationen kan det gøre ondt at bevæge sig, og det er derfor nødvendigt med smertestillende medicin. 

Allerede få dage efter operationen kommer den rygopererede over i sin kørestol eller op at sidde på sengekanten. Det er vigtigt at ligge og sidde i forskellige stillinger for ikke at miste bevægeligheden i leddene og for at forhindre slim i at sætte sig fast i lungerne

 

Tilpasning af kørestolen

Efter operationen skal den opererede have mulighed for at aflaste ryggen mange gange dagligt.  Når ryggen har været skæv, er sædet på kørestolen justeret til at følge skævheden, og den pude, den rygopererede har siddet på, har taget form efter den asymmetriske vægtbelastning.

Efter operationen skal kørestolens sæde justeres til den nye positur, om muligt første gang den opererede skal over i sin egen kørestol igen. Ofte vil det være tilstrækkeligt med en ny og plan sædepude og en justering af nakkestøtte, armlæn, kropstøtter og joystick.

 

Hjemme igen – hvad skal man være opmærksom på?

I den første tid efter operationen har den opererede og familien brug for ekstra hjælp både i form af hjælpemidler og praktisk hjælp. Disse ting planlægges ved en hospitalskontrol før operationen

Efter rygoperationen er det vigtigt fortsat at passe på sin ryg og forebygge yderligere udvikling af skævheden/asymmetrien.

Det er sjældent, en rygoperation kan rette en ryg helt op, så kroppen bliver fuldstændig symmetrisk. Det vil sige, at der vil være en mindre asymmetri. Alle asymmetrier har tendens til at udvikle sig over tid, og det er derfor vigtigt med løbende tilpasninger af kørestolen for at bevare så meget symmetri som muligt.

En anderledes krop

Efter rygoperationen er ryggen blevet længere og kroppen blevet slankere. Det betyder, at afstanden fra hånd til mund er blevet større. Den opererede skal derfor vænne sig til at bruge armene og kroppen på en ny måde, fx i forbindelse med at spise, skrive og bruge computer.

 

Planlægning af operationen

En rygoperation er et større indgreb, der tager tid. Det kræver derfor en del planlægning både før og efter operationen. Nedenfor er beskrevet, hvad I som forældre skal være opmærksomme på, hvis jeres barn skal opereres:

2-3 måneder før operation

  • Bestil tilretning af kørestol + ny sædepude. Arrangeres med kommunen og RCFM
  • Søge tabt arbejdsfortjeneste
  • Aftale fravær / undervisning med skole
  • Aftale med hjælpere (hvis hjælpere mange timer i døgnet), hvordan det skal foregå under indlæggelsen

 

Efter operation

  • 1-2 uger efter operation aftales eventuel tilretning af kørestol.
  • Tjek spise-, skrive- og lejringssituationer.
  • Der kan være behov for opfølgning af siddestillingen 2-3 måneder efter operationen.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne
mandag til fredag kl. 10 – 14

Andre har også læst

  • Icon

    At leve med muskelsvind

    Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

    Læs mere
  • Search

    Find din diagnose

    Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

    Læs mere
  • Forskning

    Forskning og udvikling

    Læs om forskning i muskelsvind

    Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup