Leg og legetøj

Når dit barn har muskelsvind, kan der være nogle særlige udfordringer, der påvirker hvordan hun eller han kan lege.

Her kan du læse om, hvordan du støtter dit barns udvikling gennem leg med andre børn. Du kan også finde eksempler på legetøj til børn med muskelsvind og forslag til, hvordan du og dit barn kan løse forskellige udfordringer.

Et almindelige barn

Dit barn har samme behov for at lege, som andre børn

Dit barn med muskelsvind har de samme behov for at lege, som andre børn har, og det har behov for at lege de samme lege som andre. Det kan for eksempel være rollelege som far, mor og børn eller røvere og soldater.

Dit barn har brug for den fysiske nærkontakt, som det får ved at opleve kropslig nærhed, kramme og slå fra sig.

 

Børn skal afprøve grænser

Dit barn har brug for prøve noget nyt, der går tæt på dets egne grænser, noget der er lidt ”farligt” og kan give blå mærker. Dette kan være grænseoverskridende for dig som forælder, men på den måde kan dit barn lære sig selv at kende, finde sine stærke sider, udvikle selvværd og selvtillid og lære at begå sig i det sociale samvær med andre børn.

Skab rammerne for den gode leg

Børn er som hovedregel gode til at opdrage hinanden, og de lærer af hinanden gennem leg og samvær. Det er vores erfaring, at andre børn er gode til at tilpasse legen, hvis de kan forstå og se, at et andet barn har svært ved at være med i legen.

 

Dit barn kan selv finde løsninger

Mange lege kan lade sig gøre, hvis dit barn gradvist selv lærer at se, hvordan små ændringer af legetøjet, legen eller legestedet kan give mulighed for at deltage på lige fod med andre børn.

Dit barn skal, fra det er helt lille, vænnes til at være med til at finde på løsninger til, hvordan legen kan lade sig gøre, og hvordan den kan være sjov for alle.

 

Skab rammer og giv frihed til leg

Vi anbefaler, at du støtter denne udforskning og selvstændighedsproces ved på samme tid at bakke op og passe på barnet. Det gøres ikke nødvendigvis ved at arrangere lege eller fritidsaktiviteter for barnet.

Både i leg og fritid er det vigtigt, at børn ikke føler sig overvåget af voksne, men at de derimod har et stående tilbud om at kunne bede om den nødvendige hjælp.

Din opgave er at skabe rammerne for, at dit barn kan være sammen med andre børn, og at børnene selv er drivkraften eller medvirkende til at finde en leg og en aktivitet, alle kan være med i.

Støt dit barn uden af overbeskytte

Det kan være en svær balance, når dit barn – og senere den unge – til en vis grad er afhængig af din og andres hjælp pga. sin diagnose, og når du, med din erfaring og indsigt, også har ansvar for, at barnet ikke kommer til skade.

Hvis barnet bliver hjulpet for meget (bliver overbeskyttet), er der risiko for, at det bliver initiativløst og senere får svært ved at mærke egne behov og grænser.  Der er også en risiko for, at dit barn ikke udvikler evnen til at se muligheder fremfor begrænsninger.

  • Prøv kun at hjælpe, når der er behov for det. Vent allerhelst til dit barn selv beder om hjælpen.
  • Brug din voksenrolle til at stimulere dit barns kreativitet og fantasi.
  • Udvid grænserne for hvad dit barn må, i takt med at det modnes.

Læs mere om, hvordan du kan støtte dit barn i at blive selvstændigt.

Legetøj

Et barn, der ikke har så mange kræfter, har ofte svært ved at bruge almindeligt legetøj, der er for stort og tungt. Nedenfor kan du finde eksempler på og inspiration til legetøj til børn med muskelsvind.

Find et godt sted til legen

Det er vigtigt at være opmærksom på dit barns legested. Hvis dit barn har svært ved at rejse sig fra gulvet, hvor kammeraterne leger, kan det være svært eller umuligt at følge med, når de andre rejser sig. Du kan derfor flytte legen til steder, hvor dit barn lettere kan deltage, fx stående ved et lavt bord.

Legetøj hængt op på væggen kan være nemmere at komme tæt på i kørestol

En sandkasse på ben giver mulighed for at lege i enten stående stilling eller siddende i kørestol.

Dukkehus, bondegård eller garage hængt op på væggen gør det også lettere for et barn i kørestol at komme tæt på.

 

Legeteker og biblioteker

Hvis dit barn har nedsat funktionsevne, kan I mange steder i landet låne legetøj på et legetek.

Her kan I få vejledning om egnet legetøj og låne det for en periode som på et bibliotek. Der er stor forskel på udvalget af legetøj på de forskellige legeteker, og nogle steder er udvalget kun til en begrænset aldersgruppe.

Også på almindelige biblioteker er der mange muligheder for børn. Foruden almindeligt udlån af børnebøger kan I låne lydbøger og spil.

Hvordan kan legen gøres lettere?

Måske har dit barn svært ved at løfte almindeligt legetøj eller vanskeligt ved at bruge almindelige blyanter. Nedenfor kan du læse gode råd fra vores ergo- og fysioterapeuter om, hvordan dit barn kan løse forskellige udfordringer.

Har du forslag og gode idéer?

Hvis du har andre gode idéer til, hvordan man kan løse forskellige problemer og udfordringer, vil vi gene høre om dem.  Send dem til os.  Måske kan de komme andre brugere til gavn.

 

Vil du vide mere?

Når du har et barn med muskelsvind, kan der være mange overvejeler i forbindelse med valg af dit barns pasning og skole. Der er også flere paragraffer i loven, som det kan være gode at kende til. Her kan du læse mere om pasning og skole for børn med muskelsvind.

Dit barns fritid er også vigtig. Find inspiration til, hvordan du kan støtte dit barns udvikling gennem fritidsaktiviteter og leg.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 14
Onsdag mellem 10 og 12

Andre har også læst

  • Icon

    At leve med muskelsvind

    Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

    Læs mere
  • Search

    Find din diagnose

    Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

    Læs mere
  • Forskning

    Forskning og udvikling

    Læs om forskning i muskelsvind

    Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup