Forberedelse til skolestart

Når dit barn fylder 6 år er der tid til at begynde i skole. Der kan være mange ting at tage hensyn til, når dit barn har muskelsvind.

Når dit barn skal begynde i skole

I slutningen af børnehaveperioden kommer den næste vigtige periode i dit barns liv: planlægning af skolestart.

På det tidspunkt har dit barn måske været igennem flere behandlinger på hospitalet, hos fysioterapeuter og andre behandlere. Måske har dit barn også fået en særlig pædagogisk indsats. Det betyder, at mange mennesker har viden om barnet og ofte også en mening om det fremtidige skoleforløb.

Som forælder til et barn med muskelsvind er det relevant at søge viden fra andre, men det er lige så vigtigt at tage udgangspunkt i dit eget kendskab til barnet og handle ud fra det.

Få hjælpen på plads før dit barn begynder skole

Undervisningspligten begynder i det år, hvor dit barn fylder 6 år. Dit barn vil som hovedregel begynde i børnehaveklassen. For et barn med muskelsvind er det vigtigt at eventuelle hjælpeforanstaltninger er på plads fra starten, for at dit barn kan indgå i fællesskabet med kammeraterne.

Læs mere om Skolens indretning og hjælpemidler og om Praktisk hjælp og specialpædagogisk støtte.

Muligheder for at udsætte skolestart

I nogle tilfælde vil det være bedst for barnets udvikling, hvis skolestarten udsættes, og barnet først begynder i børnehaveklasse i 7-årsalderen. Dette kræver dog en dispensation.

Der kan være mange årsager til at vente. Én af dem kan være, at barnets sygdomsforløb har påvirket dets almindelige og sociale udvikling, så barnet bedst kan støttes ved at fortsætte i børnehaven et år mere.

 

Børneneuropsykologisk undersøgelse

Ved nogle muskelsvinddiagnoser kan barnet have kognitive vanskeligheder, dvs. svært ved at lære, forstå og erkende. Det kan give barnet indlæringsvanskeligheder. For at sikre den bedst mulige skolegang, anbefaler RCFM, at barnet derfor får lavet en børneneuropsykologisk undersøgelse.

Læs mere under diagnoserne DMD og DM1.

Vil du vide mere?

Når du har et barn med muskelsvind, kan der være mange overvejeler i forbindelse med valg af dit barns pasning og skole. Der er også flere paragraffer i loven, som det kan være gode at kende til. Her kan du læse mere om pasning og skole for børn med muskelsvind.

Dit barns fritid er også vigtig. Find inspiration til, hvordan du kan støtte dit barns udvikling gennem fritidsaktiviteter og leg.

Andre har også læst

 • Icon

  At leve med muskelsvind

  Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

  Læs mere
 • Search

  Find din diagnose

  Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

  Læs mere
 • Forskning

  Forskning og udvikling

  Læs om forskning i muskelsvind

  Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup