RehabiliteringsCenter for Muskelsvind får sin første professor

Seniorforsker ved RehabiliteringsCenter for Muskelsvind Charlotte Handberg er pr. 1. april udnævnt til professor i neuromuskulær rehabilitering.

Professoratet er delt med mellem Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og RehabiliteringsCenter for Muskelsvind (RCFM).

Professor Charlotte Handberg

Med professorat får RCFM mulighed for at positionere sig blandt de førende forskere inden for muskelsvind og rehabilitering.

Charlotte Handberg har i sin forskning fokus på sundhedsfremme, forebyggelse og rehabilitering af mennesker med muskelsvind med henblik på at skabe lighed i sundhed.

De fleste muskelsvindsygdomme er komplekse og kan have både fysiske, psykologiske og sociale konsekvenser for dem, der lever med dem.

“Formålet med min forskning er at arbejde for et bedre liv for mennesker med muskelsvind og ALS og deres pårørende”, siger Charlotte Handberg. ”Der er et stort uudforsket forskningspotentiale i forebyggelse, sundhedsfremme og rehabilitering af mennesker med muskelsvind, ikke mindst fordi der nu findes sygdomsmodificerende behandlinger til nogle af muskelsvinddiagnoserne, og der er flere på vej”.

Samarbejder styrker forskning i muskelsvind

Charlotte har siden januar 2019 være ansat i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind Forskning – Udvikling. Her har hun ledet en lang række projekter bl.a. om RCFM’s rolle som tværsektoriel samarbejdspartner, kvinder med muskelsvinds udfordringer med at komme på toilettet i det offentlige rum og den medicinske behandlings betydning for personer med spinal muskelatrofi.

Ud over sin stilling i RCFM har Charlotte Handberg indtil nu været lektor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet. På den baggrund har det i de senere år været muligt for RCFM at have speciale- og ph.d.-studerende tilknyttet med Charlotte som hovedvejleder, hvilket har været med til at øge forskningen i rehabilitering af mennesker med muskelsvind i Danmark.

Med professoratet bliver det muligt at samarbejde med endnu flere eksterne nationale og internationale forskere om forskningsprojekter i muskelsvind, hvilket kun vil styrke forskningen endnu mere.

Vigtigt at involvere brugerne i forskningen

Det er ikke mindst Charlottes fortjeneste, at RCFM udøver forskning med en høj grad af brugerinvolvering. I sine projekter har hun ofte brugerne med fra start til slut, og deres input til et projekts design og løbende involvering undervejs i projektet styrker relevansen af forskningen.

En anden af Charlottes mærkesager er, at resultaterne fra forskningen skal tilbage og anvendes i RCFM’s konsulentfunktion, så de altid kommer brugerne til gode.

Charlotte tiltræder som professor den 1. april 2025 og der afholdes tiltrædelsesforelæsning den 26. juni 2025.

Om Charlotte Handberg

  • Født i Aarhus i 1973
  • Er uddannet sygeplejerske
  • Har diplomeksamen i ledelse og organisation og Lederuddannelse ved Ledelsesakademiet
  • Er Master of Public Health, Københavns Universitet
  • Skrev ph.d. om mænds manglende deltagelse i kræftbehandling, Aarhus Universitet
  • Er lektor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.

 

I sin forskning er hun særlig interesseret i at undersøge hvilke specifikke udfordringer mennesker med muskelsvind og ALS og deres pårørende oplever, samt at udvikle specialiserede interventioner og modeller, der kan medvirke til at udsætte tab af funktionsevne, forbedre livskvalitet og tilknytning til uddannelse og arbejde.

 

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup