PEG-sonde (mavesonde)

Her kan du læse om, hvad en PEG-sonde er, og hvordan du lever med den. Du kan læse om, hvordan en PEG-sonde bliver lagt, hvad du skal tænke på efter opreationen og få tips til sondemad.

Hvornår har du brug for en PEG-sonde?

Nogle muskelsvindsygdomme kan medføre, at evnen til at spise, drikke og synke med tiden svækkes, fordi musklerne i hals og mave ikke kan arbejde på fuld kraft. Dette kaldes dysfagi. Læs mere om problemer med at spise og drikke.

Hvad betyder PEG?

PEG står for Percutan Endoskopisk Gastrostomi, hvilket betyder, at sonden føres gennem huden og direkte ind i mavesækken.

Det er almindeligt at ændre sine kostvaner og spise mindre, hvis man har dysfagi. Hvis du har dysfagi, kan du derfor risikere ikke at få den væske og næring, du har brug for. Samtidig er der risiko for at få mad i luftvejene og en deraf følgende lungebetændelse.

Symptomer på dysfagi kan afhjælpes på forskellig vis, men hvis tiltagene ikke er tilstrækkelige, har du mulighed for at få mad gennem en sonde i maven. Dette kaldes en mavesonde eller PEG-sonde.

Selv om du bruger sonde, kan du stadig indtage mad og drikke gennem munden, hvis du har kræfter nok til at synke. Du kan således bruge sonden til at få dit energi- og væskebehov dækket og samtidig nyde smagen af rigtig mad og drikke.

Du skal overveje PEG-sonde hvis

  • du har haft et stort vægttab og ikke kan tage på igen
  • du ikke kan indtage væske nok
  • du er småtspisende
  • du får maden i den gale hals (fejlsynker)

Hvad er en PEG-sonde?

En PEG-sonde er en tynd slange, som er placeret gennem huden på maven direkte ind i mavesækken. Sonden holdes på plads af en lille plade eller en ballon inde i mavesækken og udenpå på huden ved hjælp af en lille fikseringsplade – se billedet.

Sonden kan skjules under tøjet, og du kan leve med den, som du plejer.

 

Hvordan lægges en PEG-sonde?

En PEG-sonde kræver, at du kortvarigt indlægges på hospitalet, da sonden skal lægges af en kirurg med speciale i mave/tarmoperationer.

Du skal være fastende før sondeanlæggelsen. Dvs. at du ikke må spise noget 6 timer før anlæggelsen, men gerne må få tynde væsker som vand, te, saft og kaffe indtil 2 timer før indgrebet.

Indgrebet varer cirka en halv time, og under indgrebet vil du være i lokalbedøvelse eller i fuld bedøvelse, hvilket vurderes af lægen i samråd med dig.

Sonden lægges ved hjælp af en tynd bøjelig kikkert (gastroskop), der føres gennem munden eller næsen til spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen. Ved hjælp af kikkerten kan lægen bestemme den rigtige placering af sonden.

Maveskindet bliver bedøvet på det sted, hvor sonden skal føres gennem bugvæggen ind i mavesækken.

Når anlæggelsen er færdig, kan du se en lille plade (fikseringsplade) på din mave samt en slange. Det er i denne slange, at ernæringen gives.

 

Knapsonde

Nogle får på et tidspunkt en knap-sonde. Dette sker som regel tidligst to måneder efter den første sonde er lagt. En knap-sonde giver større bevægelsesfrihed og er nemmere at skjule under badetøj o. lign. Ellers fungerer den som en PEG-sonde.

Se hvordan man lægger en PEG-sonde

Region Sjælland har lavet en film, der viser hvordan man lægger en PEG-sonde. Klik på knappen nedenfor for at se filmen.

Se video om PEG-sonde

Ofte stillede spørgsmål om tiden efter operationen

Vil du vide mere om sondemad?

Sondemaden gives gennem en slange med en ernæringsport.

Kontakt til diætist

Hvis du får gener i form af mavesmerter, luft i maven eller oppustethed, kan du kontakte en diætist, som kan hjælpe med at finde et alternativt sondemadsprodukt.

Ved anlæggelse af PEG-sonden er det som regel en diætist på sygehuset, som udregner, hvilket ernæringsbehov du har brug for.

I nogle kommuner er der ansat diætister, du kan spørge til råds, og de firmaer, som udbyder sondemadsprodukter, har også altid tilknyttet diætister.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag, tirsdag, torsdag og fredag kl. 10 – 14
Onsdag mellem 10 og 12

Andre har også læst

  • Icon

    At leve med muskelsvind

    Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

    Læs mere
  • Search

    Find din diagnose

    Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

    Læs mere
  • Forskning

    Forskning og udvikling

    Læs om forskning i muskelsvind

    Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup