Studiejob og frivilligt arbejde

Du har sikkert hørt mange sige, at et studiejob er en vigtig indgang til arbejdsmarkedet. Et studiejob giver praktisk erfaring, som du ikke kan få via bøgerne.

Mange unge med muskelsvind oplever imidlertid ikke at have et stort overskud af energi til også at klare et job ved siden af studierne.

Kan man få drømmejobbet, selv om man ikke har studierelevant erfaring på sit cv?

Statistikkerne taler deres tydelige sprog. Beskæftigelsen for nyuddannede er højere for dimittender, som har haft studiejobs. Men hvad gør man, hvis man hverken har tid eller kræfter til at klare et studiejob?

Sanne frygter, at hendes manglende studiejob bliver en ulempe for hende, når hun skal ud på jobmarkedet.

”Jeg har knap energi til at komme igennem selve studiet, så hvis jeg skulle arbejde ved siden af, var jeg simpelthen knækket fuldstændig sammen. Så når jeg er færdig, er jeg lidt bagud i forhold til mine medstuderende, fordi jeg netop ikke har ret meget erfaring. Jeg har den boglige del, men jeg har ikke haft mulighed for at tage den praktiske del ved siden af, og det er jeg helt sikker på kommer til at ødelægge det rigtig meget for mig.” (Sanne)

Heldigvis er der andre muligheder for at få erfaring på cv’et, hvis du er nødt til at prioritere studiejobbet fra. Ved at engagere sig i frivilligt arbejde, kan du få erfaring med at være en del af et team og tage ansvar på forskellige områder.
Sara har oplevet at arbejdsgivere ser positivt på frivilligt arbejde i en ansættelsessituation.

”Jeg har også klaret mig igennem uden studiejob, men ved hjælp af det her frivillige arbejde, som ikke var ret mange timer – det var to timer én gang om ugen eller hver anden uge eller sådan noget. Og det har givet rigtig meget credit hos de arbejdsgivere, jeg var hos, at jeg havde fokuseret min energi på det der. At det så var fordi, at jeg ikke synes, jeg kunne arbejde 12 timer i ugen udover mit studie, det har jeg ikke sagt til nogen. Men så har jeg ligesom bare pakket det ind i, at det var et valg, jeg tog, at jeg ville hellere dyrke det frivillige.” (Sara)

Det er ok nogle gange at være dårlig i skolen

Simon har altid været dygtig i skolen og været glad for at få gode karakterer, men set i bakspejlet ville han ønske, at nogen havde fortalt ham, at gode karakterer ikke er alt.

Alligevel har han nogle gange med vilje slækket på studierne for at få noget andet med i bagagen og på cv’et.

Hør om Simons erfaringer i videoen.

Hvor kan jeg finde frivilligt arbejde?

På jobportalen for frivilligjobs frivilligjob.dk kan du finde en lange række jobs kategoriseret efter jobtype.

Du kan også søge om at blive Frivillig i Muskelsvindfonden. Det kan være på arrangementer som Grøn eller Cirkus Summarum eller som aktivitetsmedarbejder for børn i Muskelterkorpset.

Projekt TRANSIT

Citaterne på siden stammer fra forskningsprojektet TRANSIT, som RCFM gennemførte i 2022-23. I projektet medvirkede ca. 180 unge med muskelsvind i alderen 18-30 år.

Vi undersøgte, hvad unge med muskelsvind foretager sig efter afsluttet folkeskole, og hvad der støtter eller hæmmer deres muligheder for at tage en uddannelse.

Læs mere om projektet her

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup