Idræt og bevægelse

Når du har muskelsvind, kan det måske være svært at forestille dig, hvordan du kan deltage i idræt. Her på siden kan du finde ideer til, hvordan det kan gribes an. Dine lærere kan også finde inspiration.

At deltage i idræt

I idrætsundervisningen vil der – ud over de fysiske færdigheder og kroppens muligheder – også være fokus på idrættens værdier og idrætstraditioner. Det betyder, at der både er et praktisk og et teoretisk indhold. Også det sociale samvær i undervisningen kan betyde meget for dig.

Mange børn med muskelsvind fortæller, at idræt – særligt i de små klasser – er et yndlingsfag. Det er sjovt at være aktiv med sine kammerater.

Det er vigtigt, at du som udgangspunkt deltager i de samme fag og aktiviteter som dine klassekammerater, og ofte har du måske selv ideer til, hvordan du kan deltage. Men hvis det er for vanskeligt for dig at deltage i undervisningen, kan det være nødvendigt at tænke alternativt for at få gavn af idrætsundervisningen. Din lærer kan finde inspiration længere ned på siden.

Mulighed for at blive fritaget for idræt

Flere unge med muskelsvind oplyser, at de på et tidspunkt oplever, at det ikke længere giver mening for dem at deltage i idræt, fordi der er for meget, de praktisk ikke kan deltage i. Det kan være, at det giver god mening for dig at blive fritaget for idræt. Hvis timerne ligger i ydertimer, kan det give mulighed for en kortere dag, eller du kan i stedet for bruge timerne til fysioterapeutisk behandling eller ekstra undervisning i andre fag.

Det er dog vigtigt, at du inddrages i disse overvejelser, så der kan blive taget hensyn til dine ønsker og behov.

Læs mere om fritagelse fra idræt i folkeskolen i Læseplan og vejledning for faget idræt.

Læs mere om fritagelse fra idræt i gymnasiet i Vejledning-om-fuldstaendig-eller-delvis-fritagelse-fra-idraet-juni-2018.pdf (danskegymnasier.dk)

Idræt som eksamensfag

Idræt er et obligatorisk fag i grundskolen og kan ved folkeskolens afsluttende eksamen blive udtrukket som eksamensfag. Hvis du er blevet fritaget fra idræt, kan du i stedet trække et andet fag, så du får mulighed for en fuld afgangseksamen.

Her finder du lovgivningen.

Inspiration til undervisere

Hvis du som underviser har en elev med muskelsvind i din klasse, kan du måske finde inspiration til din undervisning her.

Der findes i dag en del materiale og viden om idrætsaktiviteter til mange former for funktionsnedsættelse. Her kan du fx hentes hjælp og inspiration hos Videnscenter om handicap. Centret yder gratis rådgivning til professionelle, personer med handicap, studerende og andre interesserede.

På deres hjemmeside der blandt andet en stor mængde materiale om inklusion skrevet til idrætslærere. Det er også muligt at downloade bogen ALLE TIL IDRÆT.

På hjemmesiden TIBIS.dk kan du læse og høre om inklusion af børn og unge med handicap i idrætsundervisningen og til idrætsprøven.

I et særnummer af magasinet MOV:E kan du læse om Tilpasset idræt og bevægelse i skolen.

Hvis der er behov for støtte i forbindelse med idrætsaktiviteter i fritiden, kan Parasport eventuelt kontaktes.

Læs også: Seks blogindlæg om Inklusion i Idrætsundervisning forfattet af Lars Breum Christiansen

Vil du vide mere?

Når du har et barn med muskelsvind, kan der være mange overvejeler i forbindelse med valg af dit barns pasning og skole. Der er også flere paragraffer i loven, som det kan være gode at kende til. Her kan du læse mere om pasning og skole for børn med muskelsvind.

Dit barns fritid er også vigtig. Find inspiration til, hvordan du kan støtte dit barns udvikling gennem fritidsaktiviteter og leg.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag – fredag kl. 10 – 14

Andre har også læst

  • Icon

    At leve med muskelsvind

    Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

    Læs mere
  • Search

    Find din diagnose

    Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

    Læs mere
  • Forskning

    Forskning og udvikling

    Læs om forskning i muskelsvind

    Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup