Psykologbehandling af personer med muskelsvind
Her kan du læse om, hvordan RCFM’s psykologer arbejder og om den faglige sparring, vi tilbyder andre psykologer.
Sygdommenes kendetegn
Der findes mange forskellige neuromuskulære sygdomme, der kan have meget forskellige forløb. Der kan bl.a. være forskel på hvornår sygdommen debuterer, hvor hurtigt den progredierer og hvor fysisk påvirket man bliver. Enkelte af diagnoserne afkorter livet, mens andre er noget man dør med og ikke af.
For nogle diagnoser gælder, at der er omfattende behov for hjælpemidler i forhold til mobilitet og vejrtrækning, og nogle mennesker med neuromuskulær sygdom har brug for hjælpere for at opretholde en velfungerende og tryg hverdag. I visse, men bestemt ikke alle, diagnoser kan der være kognitive vanskeligheder.
Psykologfaglige ydelser i RCFM
Psykologerne i RCFM tilbyder ikke længerevarende samtaleforløb, men der kan typisk tilbydes 1-2 samtaler af støttende/rådgivende karakter til personen med neuromuskulær sygdom og/eller pårørende. Disse kan være i form af individuelle samtaler, parsamtaler eller familiesamtaler. Desuden tilbydes sparring og undervisning om følelsesmæssige og eventuelle kognitive konsekvenser af diagnoserne til såvel fagpersoner som brugere og pårørende.
Hvordan kan psykologerne i RCFM bruges?
Hvis du, som psykolog, har kontakt med børn, unge eller voksne med muskelsvind, er du velkommen til at kontakte psykologerne i RCFM ved behov for faglig sparring om diagnosens kendetegn og betydning i forhold til udvikling, trivsel og kognition. Overtager du et samtaleforløb med en person med muskelsvind, eller en pårørende, kan vi også hjælpe med overdragelse af viden om det hidtidige forløb. Dette forudsætter dog samtykke fra den person der skal i samtaleforløb.
Psykologerne i RCFM har i begrænset omfang mulighed for at deltage i møder i daginstitution, skole eller hjem ved behov for vejledning.
Temaer psykologer i RCFM ofte arbejder med i vores rådgivningssamtaler
Sygdomsaccept
At tale med sine børn om sygdommen (egen eller deres)
Døden
Tab af funktioner – behov for hjælp
Selvbillede og identitet
Seksualitet
Søskendeproblematikker
Sorg
Bekymringer om fremtiden
Hjælperproblematikker
Inklusion og trivsel for børn, der er anderledes
At have et usynligt handicap
Håndtering af træthed
Kognitive forandringer
At være pårørende
Smertehåndtering
Kontakt os
Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig sparring.
Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores sikre kontaktformuler
Telefonerne er åbne:
Mandag – fredag kl. 9 – 14