Børn og unges seksualitet

For alle børn er det vigtigt, at de ikke bliver overladt til sig selv, når det kommer til spørgsmål om seksualitet. Det gælder også børn og unge med muskelsvind.

Som forælder synes du måske, at det er svært at tale om og forholde sig til dit barns seksualitet. Den viden og de forslag, du finder her, kan måske gøre det nemmere for dig.

Børn med muskelsvind kan være mere eller mindre påvirket af sygdommen

Nogle børn med muskelsvind er ramt så lidt på deres fysiske funktionsniveau, at deres seksuelle udvikling og muligheder ligner gennemsnittets. For andre børn og unge kan fysiske begrænsninger gøre det nødvendigt at vejlede anderledes og finde individuelle svar og løsninger.

Børns almindelige seksuelle udvikling

Når man skal finde særlige løsninger, kan det være godt først at vide, hvordan den normale udvikling ser ud. Det giver mulighed for at være ekstra opmærksom på de særlige vilkår, muskelsvind kan give i forhold til seksualitet. Dermed kan du være opmærksom på, hvordan dit barn får mulighed for at få oplevelser og erfaringer, der- så vidt muligt- passer til barnets udviklingstrin.

Barnet udvikles gradvis

Den seksuelle udvikling starter i spædbarnsalderen og fortsætter igennem hele livet. Der er stor forskel på, hvordan et barns seksualitet og en voksens seksualitet kommer til udtryk. En opførsel, der ser ens ud hos et barn og en voksen, bør tolkes forskelligt, fordi barnet ikke kender til seksualitetens betydning hverken hos sig selv eller hos de voksne.

Kendskab til seksualitetens betydning udvikles gradvist i takt med at barnet bl.a. bliver bevidst om kropslig nydelse og kroppens funktioner i forhold til fx rejsning, fugtning og orgasme.

Det lidt ældre barn vil også skulle gøre sig erfaringer om seksuel tiltrækning til andre og blive klogere på sin seksuelle orientering (tiltrækkes man af det modsatte køn, af eget køn, af begge køn eller andet) og kønsorientering (føler man sig som mand, kvinde, ingen af delene (non-binær) eller noget andet).

Udviklingen på forskellige alderstrin

Den seksuelle udvikling sker ikke nødvendigvis i en bestemt rækkefølge eller i en bestemt alder. Det er dog muligt at give en beskrivelse af den seksuelle udvikling på forskellige alderstrin.

De særlige vilkår med muskelsvind

Børn og unge med muskelsvind har særlige udfordringer. Det kan derfor være, at du skal tænke kreativt, så dit barn kan få mulighed for at stimulere sig selv seksuelt, lege seksuelle lege med andre, få mulighed for at deltage i arrangementer, hvor hun/han kan finde sin første kæreste osv.

Hvad kan du gøre som forælder?

Som forælder kan det være en udfordrende opgave at være konfronteret med dit barns seksuelle udvikling. Hvordan skal du reagere? Hvad skal du sige? Og hvordan kan du hjælpe, uden at det bliver akavet og grænseoverskridende?

Noget af det, du kan overveje – afhængigt af barnets alder og funktionsniveau – er:

 • Tal med barnet om seksualitet, om hvordan kroppen ser ud og om nydelse fra de er ret små, så det er en naturlig samtale. Der findes fine højtlæsningsbøger med gode billeder, der måske kan være en hjælp, hvis du ikke selv er tilpas med at tale om det. Dit lokale bibliotek kan være til hjælp.
 • Giv mulighed for nøgenhed i tilpas varme omgivelser.
 • Lad barnet være alene med håndbruseren i badet.
 • Lad vandstrålen fra bruseren berøre kønsdelene kortvarigt, så barnet opdager, at det kilder.
 • Giv naturligt nydelsesfulde fysiske oplevelser i form af fx massage eller milde kildeture. Mange børn med handicap håndteres fysisk af andre, og der kan være en risiko for, at der lægges distance til den krop, der skal tåle så mange fremmedes berøring og hjælp.
 • Vær opmærksom på, at dit barn så vidt muligt ikke får kontrakturer i hoften.
  Det kan blive nærmest umuligt for en dreng at gennemføre et samleje, hvis benene er låst i en ret vinkel på kroppen.
  Det er lidt anderledes for piger, hvor andre sexstillinger kan muliggøre samleje, men der bør alligevel være fokus på forebyggelse af kontrakturer for at mindske smerter og ubehag i forbindelse med sex.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag – fredag kl. 10 – 14

Andre har også læst

 • Icon

  At leve med muskelsvind

  Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

  Læs mere
 • Search

  Find din diagnose

  Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

  Læs mere
 • Forskning

  Forskning og udvikling

  Læs om forskning i muskelsvind

  Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup