At være anderledes

Dit barn kan i perioder være flov eller føle sig pinligt til mode over at være anderledes. Den slags følelser opstår oftest i perioder, hvor dit barn i sin egen udvikling er særligt opmærksomt på hvordan han/hun ses af andre, eller hvor der er et stort behov for at passe ind.

Reaktioner på at være anderledes

Der kan være mange reaktioner på at føle sig anderledes. Man kan dyrke det at være anderledes, og få det til at være en styrke, men der kan også ses triste eller vrede reaktioner.

Nogle børn får tendens til at undgå socialt samvær med andre børn. Det kan være en måde at beskytte sig mod en følelse af at være udenfor. At være den, der siger fra til legeaftaler og arrangementer, kan give en oplevelse af kontrol og tryghed. Så er man ikke den, der bliver valgt fra, og man risikerer heller ikke at føle sig udstillet, hvis man ikke har samme fysiske formåen som de andre, eller at opleve sig som en forhindring for, at de andre kan gøre det de helst vil.

Det er en forståelig reaktion at søge det trygge, men det kan være uheldigt, hvis reaktionen betyder at dit barn isolerer sig, og dermed går glip af muligheder for at hygge sig og udvikle sociale kompetencer og færdigheder. Der kan være behov for, at du i perioder støtter særligt op om muligheder for, at dit barn kan være sammen med venner og veninder på en måde, der er sjov og afslappet for alle parter.

 

Sæt fokus på barnets talenter

Jeg er sådan en, alle kan snakke med

Pige med muskelsvind

Det kan desuden være vigtigt at have fokus på dit barns selvværd og selvtillid fra en tidlig alder. Selvværd og selvtillid kan styrkes, når man føler sig kompetent og vigtig i familien. Inddrag dit barn i opgaver i hverdagen og hav fokus på at være talentspejder sammen med barnet. Hjælp dit barn med at sætte fokus på hans/hendes talenter og evner. Det kan fx være at have humor, være en god ven, være kreativ og lignende.

For at undgå at dit barn føler skyld, kan det være vigtigt at få fortalt dit barn, at han/hun ikke selv er skyld i at have muskelsvind.

Læs mere om venskab og fritidsaktiviteter for børn med muskelsvind.

Vil du vide mere?

Vi møder mange forældre til børn med muskelsvind og hører deres spørgsmål og bekymringer. Her finder du gode råd og vejledning til at håndtere de problemer, vi har erfaring for, at mange forældre har.

Børn med muskelsvind kan komme i kontakt med en række forskellige følelser og tanker, som der er brug for, at du som forælder hjælper med at klare. Læs mere om barnets reaktioner på at have muskelsvind.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os for at få personlig rådgivning.

Du kan ringe til os på tlf. 89 48 22 22, sende en e-mail eller benytte vores kontaktformular

Telefonerne er åbne:
Mandag – fredag kl. 10 – 14

 • Icon

  At leve med muskelsvind

  Find råd og vejledning om muskelsvind i alle livets faser

  Læs mere
 • Search

  Find din diagnose

  Læs om sygdommens udvikling og mulighed for behandling

  Læs mere
 • Forskning

  Forskning og udvikling

  Læs om forskning i muskelsvind

  Læs mere

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup