RCFM’s kurser og temadage
Vi arrangerer kurser for både vores brugere og for fagpersoner. Kurserne indeholder blandt andet viden om de forskellige diagnoser og om muligheder for behandling og hjælpemidler. Vi tror på, at jo mere personer med muskelsvind ved om deres egen diagnose, jo bedre er de i stand til at tackle de udfordringer, den giver.
Her kan du læse og se en video om vores kurser for brugerne, og om vores kurser til fagpersoner.
RCFM arrangerer hvert år en række kurser for vores brugere, hvor de bl.a. bliver undervist i sygdomsmekanismer, behandlingsmuligheder, hjælpemidler, sociallovgivning og livet med muskelsvind.
Ved siden af det faglige indhold er holdningsbearbejdning en integreret del af kurserne. Et kursus giver brugeren en unik mulighed for erfaringsudveksling med andre, der lever med den samme eller en lignende sjælden sygdom. Vi ønsker at vise brugerne, hvordan man kan leve med muskelsvind på en positiv måde, og at møde ligestillede, som er længere i forløbet, udgør et væsentligt læringselement.
Underviserne er RCFM’s egne konsulenter, erfarne brugere og ofte også fagpersoner fra offentlige institutioner og sygehuse.
Nedenfor findes en beskrivelse af de forskellige typer kurser.
-
Formålet med et introduktionskursus er at give brugeren og nære pårørende grundlæggende viden om brugerens muskelsvindsygdom, så vedkommende bedst muligt kan samarbejde med fagpersoner om sin rehabilitering. Derudover introduceres brugeren til RCFM’s ydelser og opfordres til at supplere introduktionskurset med deltagelse i medlemsgrupper i Muskelsvindfonden. Introduktionskurserne udbydes både til voksne med en muskelsvinddiagnose samt til familier, der har et barn med en muskelsvinddiagnose.
-
På et diagnosekursus giver vi den lidt mere erfarne bruger og nærmeste pårørende den nyeste viden fra egen og international forskning i netop deres sygdom. Specialiseret viden om en sjælden sygdom er et væsentligt aktiv for brugeren i samarbejdet med fagpersoner om behandling og rehabilitering.
-
På livsfasekurserne samles brugere på tværs af diagnoser og modtager viden, som er målrettet den bestemte livsfase, de befinder sig i. Formålet er at give brugerne og deres nærmeste pårørende den viden, de har brug for på det rette tidspunkt, så de bedre bliver i stand til at træffe valg i deres egen rehabiliteringsproces.
-
På de kurser, hvor der deltager børn, arrangeres der særlige børneprogrammer, hvor børn med muskelsvind og raske søskende følger et særskilt program, der tidsmæssigt forløber parallelt med forældrenes.
Dette giver børnene en unik mulighed for på et tidligt tidspunkt at få indblik i egen sygdom samt at danne netværk med andre børn i samme situation.
-
Når grupper af brugere står over for konkrete afgrænsede problemstillinger, hvor formidling af viden kan koncentreres over en enkelt dag, inviterer vi brugeren til at deltage i en temadag.
På en temadag undervises typisk meget detaljeret om et bestemt emne – mange gange ud fra kursisternes egne formulerede ønsker og behov. Undervisningen sættes ind i et rehabiliteringsperspektiv for at fastholde brugeren som deltagende medspiller i processen.
-
RCFM tilbyder kursusrækken ’Mere hverdag, mindre sygdom’ for personer med ALS og deres nærmeste pårørende.
Målet er at give inspiration til, hvad man selv kan gøre, så hverdagen med ALS bliver bedst mulig for alle i familien.
Kursusrækken spænder over fem møder og deltagerne inddrages i høj grad i, hvad kurserne kommer til at handle om.
Man bestemmer selv, hvor mange gange man vil deltage ved løbende at tilmelde sig.
Kurser til fagpersoner
Vi arrangerer også kurser og temadage for fagpersoner. Se også information om vores aktuelle konferencer og temadage.
-
Når et barn med muskelsvind går i skole, er der forskellige udfordringer, som forældre og ansatte skal løse i fællesskab. På RCFM’s skolekurser inviteres forældre og skolefolk derfor til sammen at få input til og dele viden om, hvordan man styrker barnet med neuromuskulære sygdomme i at deltage fagligt og socialt i hverdagen.
Disse kurser tilbydes både til almindelige folkeskoler og specialskoler.
-
Temadage for fagpersoner afholdes lokalt og med udgangspunkt i enten konkrete brugere, diagnoser eller problemstillinger. Formålet er at formidle RCFM’s højtspecialiserede viden om diagnosen og landsdækkende perspektiv, samtidig med at det kombineres med individuelle forhold og lokale muligheder.
Målgruppen for de enkelte temadage vil modtage en direkte invitation.
Opsamling af viden
Alle kurser udgør et centralt forum for opsamling af viden i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind. Denne viden bruger vi til løbende at udvikle og tilpasse kurserne, så de imødekommer brugernes behov bedst muligt. Generelle problemstillinger fra brugerne kan desuden danne baggrund for forskningsprojekter i vores egen forsknings- og udviklingsafdeling, hvis resultater igen formidles videre på kurserne.