RCFM’s kurser og temadage
Vi tror på, at jo mere du ved om din egen diagnose, jo bedre er du i stand til at tackle de udfordringer, den giver.
Derfor har vores kurser og temadage altid været vigtige tilbud til vores brugere og deres pårørende.
I videoen til højre, kan du lære mere om, hvad et kursus i RCFM indeholder, og neden for på siden, kan du finde en mere uddybende beskrivelser af de enkelte kurser.
Lær din diagnose at kende
På RCFM’s kurser og temadage underviser vores læger, fysioterapeuter og ergoterapeuter dig og dine nærmeste i de grundlæggende mekanismer bag de forskellige muskelsvindsygdomme. Du lærer blandt andet, hvorfor kroppen reagerer, som den gør, hvad du kan gøre for at forebygge symptomer, og hvad den seneste forskning viser om hjælpemidler og behandling.
På flere af vores kurser vil RCFM’s psykologer også give råd og vejledning til, hvordan du og din familie håndterer de følelsesmæssige reaktioner på din sygdom.
At finde rundt i systemerne
Vi vil gerne give dig indsigt i, hvordan du navigerer i et ofte komplekst social- og sundhedssystem. Hvem der kan hjælpe, hvad du kan få hjælp til, og hvordan du søger om hjælp. RCFM’s socialrådgivere kender lovgivningen på muskelsvindområdet indgående og kan guide dig til det gode samarbejde med kommune og sundhedssystem.
Lær af andres erfaringer
Lige så vigtigt det er at have viden om sin diagnose, lige så vigtigt er det at have et godt netværk, der kender til de problemstillinger, du står over for i hverdagen.
På RCFM’s kurser og temadage er der derfor skabt plads til at udveksle erfaringer med de andre deltagere om deres oplevelse af livet med muskelsvind. Vi inviterer også erfarne brugere, som har levet længe med deres diagnose, til at fortælle om, hvordan de har overvundet forskellige udfordringer og fået et godt liv med diagnosen.
At møde andre og danne netværk
Når du skal på kursus første gang, kan det virke skræmmende at skulle møde mange nye mennesker, der, ligesom dig selv, for nylig har fået en muskelsvinddiagnose.
Måske er du stadig i en tilstand af chok. Måske er du usikker på, hvordan du vil reagere over for andre i samme situation. Måske er du bange for at se i andre, hvad fremtiden bringer dig.
Husk på, at de fleste har det på samme måde. Vores erfaring viser, at når den første usikkerhed har lagt sig, er det oftest en rigtig positiv oplevelse at være sammen med ligesindede. Vi oplever, at mange kursusdeltagere efterfølgende holder kontakten, hvad enten det er privat, i Facebookgrupper eller i medlemsgrupper i Muskelsvindfonden.
Hvordan kommer jeg med på RCFM’s kurser og temadage?
Du vil automatisk blive inviteret til de kurser og temadage, der er relevante for dig og din familie.
Fordi alle kurser er målrettet særlige grupper af brugere, sker invitation altid på baggrund af en grundig visitation. Det betyder, at RCFM’s konsulenter gennemgår/vurderer den enkelte brugers behov i forhold til kursets indhold, og ligeledes om brugeren vil kunne drage nytte af den generelle formidling, der sker på et kursus, eller om der er behov for en mere målrettet indsats.
Du kan kun tilmelde dig de kurser, du er inviteret til.
Hvor afholdes RCFM’s kurser og temadage?
Kurser med overnatning afholdes som udgangspunkt på Musholm Ferie, Sport, Konference, der er kåret som verdens mest tilgængelige feriecenter.
Temadage for brugere i Jylland/Fyn afholdes ofte i RCFM’s lokaler i Aarhus og for brugere på Sjælland i Høje Taastrup. Landsdækkende temadage forsøges afholdt et centralt sted i landet, som selvfølgelig er tilgængeligt for mennesker med funktionsnedsættelse.
Læs mere om de forskellige kurser og temadage nedenfor
-
Formålet med et Introduktionskursus er at give brugeren og nære pårørende grundlæggende viden om brugerens muskelsvindsygdom, så vedkommende bedst muligt kan samarbejde med fagpersoner om sin rehabilitering.
Derudover får deltagerne mulighed for at møde andre nye brugere og pårørende, som man kan støtte sig til og dele erfaringer med.
På kurset vil der være faglige oplæg, fx om hjælpemidler, træning, diagnoser, de psykiske aspekter og lovgivning.
-
Formålet med et diagnosekursus er at give lidt mere erfarne brugere og deres nærmeste pårørende den nyeste viden fra den internationale forskning i netop deres sygdom
Et diagnosekursus sætter ofte fokus på et lille speciale inden for en enkelt sjælden muskelsvinddiagnose, for eksempel ny muligheder for behandling. Det lægefaglige indhold fylder meget, men der er også altid andre emner på programmet, som deltagerne har ønsket mere viden om.
-
På livsfasekurserne samles brugere på tværs af diagnoser og modtager viden som er målrettet den bestemte livsfase, de befinder sig i. Formålet er at give brugerne og deres nærmeste pårørende den viden de har brug for på det rette tidspunkt, så de bedre blive i stand til at træffe valg i deres egen rehabiliteringsproces.
Der vil være faglige oplæg om de områder, der er relevante for den givne livsfase. Oftest har brugerne ved tilmeldingerne haft mulighed for at give udtryk for hvilke emner de ønsker berørt
-
Formålet med en temadag for brugere er at give dem viden om et eller flere specifikke emner, der knytter sig til deres muskelsvinddiagnose, så de og deres nærmeste pårørende er bedst muligt klædt på til at tage beslutninger og træffe valg, der får indflydelse på deres dagligdag.
Temadagens indhold afhænger af det overordnede emne og vil være specifik fra gang til gang. Det kan fx være emner som sociallovgivning, hjælpemidler eller medicinsk forskning.
-
Formålet med en skoletemadag er at klæde skolelærere og pædagoger omkring barnet med muskelsvind på til at støtte eleven bedst muligt. Samtidig er forældrene inviteret med for at give dem mulighed for at være i tæt dialog med skolepersonalet om barnets hverdag.
Desuden giver en skoletemadag fagpersoner fra skolerne mulighed for at danne netværk og drage nytte af hinandens erfaringer og løsningsmodeller.
På temadagene vil der være der være faglige oplæg indenfor de temaer, der er relevante for den enkelte aldersgruppe, fx tilpasset idrætsundervisning, it-hjælpemidler, træthed i dagligdagen eller kommunikation imellem hjem og skole.
Der afholdes to typer skoletemadage:
- Skolestartstemadag for 0. til 9. klasse for almene folkeskoler
- Temadag for 0. til 9. klasse for specialskoler
Skoletemadagene afholdes hvert 3. år.
-
Mere hverdag mindre sygdom er et kursusforløb med udgangspunkt i nogle af de udfordringer, du møder i din hverdag med ALS eller PMA.
Målet er at give inspiration til, hvad du selv kan gøre, så hverdagen med ALS eller PMA bliver bedst mulig for dig og din familie.
Vi ved, at det for mange med ALS eller PMA giver mening at tage én dag ad gangen. Derfor vil vi tage udgangspunkt i de problemstillinger, der er vigtige for jer, at få talt om og få viden om lige nu. Du vil løbende få stor indflydelse på, hvilke emner vi tager op.
Den samlede kursusforløb består af 2 temamøder og 3 netværksgruppemøder, men du bestemmer selv, hvor mange gange du vil deltage ved løbende at melde dig til.
Der afholdes kursusforløb flere steder i landet, og du vil blive inviteret til at deltage i dem, der afholdes nærmest dig.
Se her, hvad tre tidligere deltagere har fået ud af at være med i kursusrækken.