Amerikansk forsøg viser begrænset fordel ved dobbeltbehandling af nyfødte med SMA

En forskningsartikel fra marts 2024 beskriver resultaterne af et studie, hvor man har fulgt 23 spædbørn med SMA i en periode på 3 år. I studiet sammenlignes effekten af genterapi alene (med lægemidlet Zolgensma) med effekten af kombinationsbehandling med genterapi og et SMN2-forstærkende middel (Risdiplam eller Spinraza) til behandling af børn i risiko for spinal muskelatrofi type 1.

Alle oplevede markante forbedringer i styrke, selvstændighed og overlevelse

Atten af de 23 nyfødte børn manglede begge kopier af SMN1-genet og havde to SMN2-kopier. Elleve af dem fik forebyggende behandling med genterapi alene og syv fik kombinationsbehandling med genterapi i kombination med et SMN2-forstærkende middel. Fem børn, som havde tre SMM2-kopier, blev behandlet med genterapi alene.

Alle behandlinger blev givet inden for seks uger efter fødslen, før tegn på svaghed viste sig.

Der var kun minimale forskelle i resultaterne mellem de børn, der kun fik genterapi, og de børn, der fik kombinationsbehandling

I overensstemmelse med tidligere forsøg viste genterapien sig at være meget effektiv for alle 23 børn, mens resultaterne målt på funktion varierede betydeligt afhængigt af antallet af SMN2-kopier.

Alle de 18 børn med to SMN2-kopier oplevede markante forbedringer i styrke, selvstændighed og overlevelse sammenlignet med det naturlige forløb af ubehandlet SMA type 1. Alligevel var 44 % af dem motorisk forsinkede i forhold til at opnå forudbestemte milepæle for at sidde og/eller gå. Til sammenligning sad og gik alle børn med 3 SMN2-kopier uden spor af neuromuskulær sygdom ved opfølgning efter 38 måneder.

De vigtigste fund i studiet var, at der kun var minimale forskelle i resultaterne mellem de børn, der kun fik genterapi, og de børn, der fik kombinationsbehandling. En af de små forskelle var, at børn med to SMN2-kopier, som kun fik genterapi, var længere om at sidde selv end børn med to kopier i dobbeltbehandling. Disse forskellige kunne muligvis være blevet tydeligere, hvis man havde studeret gruppen over en længere periode.

Data fra studiet viser også at dobbeltbehandling tolereres godt af børn i risiko for SMA 1. Behandling af denne gruppe i fosterstadiet kan måske være mere effektiv, men med potentielle risici for at skade både mor og foster.

Hovedkonklusionerne fra studiet var

  1. Genterapi givet inden for 7-43 dage efter fødslen var meget effektiv for alle 23 børn i studiet.
  2. Antallet af SMN2-kopier har betydning, hvor børn med tre SMN2-kopier klarede sig bedre end dem med to kopier.
  3. 44% af børnene med to SMN2-kopier havde motoriske forsinkelser, hvorimod alle børn med tre SMN2-kopier nåede deres motoriske milepæle til tiden uden tegn på neuromuskulær sygdom.
  4. Der var minimale forskelle i resultater mellem de børn, der fik dobbeltbehandling og de børn, der fik genterapi alene. De kliniske forskelle mellem grupperne kan muligvis først blive tydelige over en længere periode.
  5. Der er muligvis kun begrænset eller ingen ekstra fordel ved dobbeltbehandling sammenlignet med genterapi alene.

Vi er et højt specialiseret hospital for muskelsvind.

Vi tror på, at de bedste rammer for livet med muskelsvind skabes, når vi ser det hele menneske i et livslangt perspektiv. Derfor er vores brugere altid i centrum.  

Vi deler specialviden med mennesker med muskelsvind, deres familier og fagpersonerVi arbejder på tværs af fagligheder og sektorgrænser. 

Vi er udsprunget af Muskelsvindfonden, men er en selvstændig enhed finansieret af regionerne. 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tlf: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Hovedkontor
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C
Post sendes hertil

Sjællandsafdeling 
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup