Muligheder for hjælp og støtte på din uddannelse
Her på siden kan du få et samlet overblik over, hvilke muligheder der findes for at søge om støtte, hvis man har en muskelsvinddiagnose.
Flere unge med muskelsvind giver udtryk for, at det kan være svært at finde ud af, hvilke muligheder der findes for hjælp og støtte, og hvordan man ansøger om den. Kristian er en af dem, der har manglet information på området.
“Selv om jeg har brugt en del tid i Muskelsvindfonden og på fondens arrangementer, så har det ofte været mund til mund mellem medlemmer, hvor man har fået at vide, hvad man kan søge. Altså jeg havde ikke vidst, hvor jeg skulle gå hen for at finde ud af noget med ordblindepakke, eller hvad der skulle til for at få SU med handicaptillæg.” (Kristian)
Man er nødt til selv at være opsøgende
Da Simon startede på sin uddannelse, fandt han ud af, at der var gode muligheder for at få hjælp og støtte, hvis man brugte lidt tid på at lede efter dem.
Hans grundtanke har altid været, at samfundet grundlæggende er smart nok indrettet, men at det ikke nødvendigvis selv gør opmærksom på det. Derfor er det nødvendig selv at være opsøgende.
Hør mere om hans erfaringer i videoen.
Hjælp og hjælpemidler
Som studerende med muskelsvind har du mulighed for at få stillet en række hjælpemidler og praktisk hjælp til rådighed. Det kan fx være ergonomiske møbler, tekniske hjælpemidler og sekretærhjælp. Støtten kan gives på både ungdomsuddannelser og videregående uddannelser.
-
Hvis du har behov for støtte for at gennemføre uddannelse, har du mulighed for at få Specialpædagogisk støtte (SPS). Specialpædagogisk støtte kan fx være hjælpemidler eller praktisk hjælp. Støttemulighederne varierer, afhængigt af hvilken uddannelse du går på.
Nedenfor kan du læse om mulighederne på de forskellige uddannelser.
Om SPS for elever og studerende – SPS (spsu.dk)
I Undervisningsministeriets uddanelsesguide, kan du også læse om andre støttemuligheder, fx støtte til personer, der er ordblinde eller har psykiske vanskeligheder.
Hvis du har brug for at kigge i lovgivningen for SPS, kan du finde den her Uddannelses- og Forskningsministeriets love og bekendtgørelser om SPS.
-
Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse eller Uddannelse for unge med særlige behov (STU) er en treårig uddannelse for unge mellem 16 og 25 år med særlige behov. Du har ret til STU, hvis du ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse, selv om du kan få specialpædagogisk støtte.
STU kan give dig mulighed for at få en ny start, hvor du kan afprøve muligheder og færdigheder. Den kan give dig en tilknytning til et ungdomsmiljø, hvor du kan få nye venner.
Uddannelsen skal planlægges individuelt ud fra dine forudsætninger, behov og interesser, og der skal være udarbejdet en uddannelsesplan. En UU-vejleder skal introducere muligheden i god tid inden folkeskolen afsluttes.
Kommunen har pligt til at tilbyde dig valgmulighed mellem mindst to uddannelser, og du har selv ret til at foreslå et alternativt uddannelsessted.
Der kan ikke søges SU til uddannelsen, men du skal i stedet for blive på det forsørgelsesgrundlag, du i forvejen har. Læs mere om STU.
I slutningen af uddannelsen vil der være fokus på overgangen fra livet på STU til livet efter STU.
Økonomisk støtte
Du har mulighed for at søge om yderligere økonomisk støtte, hvis SU’en ikke rækker. Det kan fx være være hvis din funktionsnedsættelse gør det umuligt at varetage et studiejob.
-
Når du skal i gang med en uddannelse, har du mulighed for at søge om Statens Uddannelsesstøtte (SU). SU er en økonomisk støtte til dig, mens du studerer.
-
Hvis din funktionsnedsættelse medfører, at du har betydelige begrænsninger i mulighederne for at få et studiejob, kan du søge om handicaptillæg til SU på videregående uddannelse.
Handicaptillægget påvirker fribeløbet. Hvis du får bevilliget handicaptillæg, vil dit såkaldte fribeløb nemlig blive nedsat. Fribeløbet er det beløb, studerende må tjene uden at blive modregnet i SU. Fribeløbet bliver sat ned, fordi handicaptillægget kompenserer for det beløb, du kunne have tjent, hvis du ikke havde nedsat funktionsevne.
-
Det er muligt at søge om afdragsfrihed for handicapbil under uddannelse efter Bekendtgørelse om støtte til køb af bil efter servicelovens § 99 – § 6, stk. 9.
-
Revalidering er ”erhvervsrettede aktiviteter og økonomisk hjælp”, som skal sætte en person med begrænsninger i arbejdsevnen i stand til at komme i arbejde og forsørge sig selv. De erhvervsrettede aktiviteter kan være uddannelse, praktik osv. Revalidering kan bevilges, hvis du ikke kan tage en uddannelse på samme vilkår som andre, og hvis du på sigt kan arbejde fuld- eller deltid.
Hvis du er omfattet af revalideringsbestemmelserne, er der mulighed for, at du kan få dækket andre uddannelsesbetingede udgifter (fx bøger) og handicapbetingede udgifter (fx transport). Forsørgelsen kan være SU med handicaptillæg eller revalideringsydelse – det afhænger af, hvad der bedst kan betale sig.
Læs mere om revalidering på Borger.dk.
-
Det kaldes forrevalidering, hvis man endnu ikke er sikker på, hvilket job man vil stile efter.
I så fald kan jobcentret bevilge en periode med forrevalidering – en forberedelse til den egentlige revalidering. Ved forrevalidering er der mulighed for at få dækket de handicapbetingede og uddannelsesbetingede udgifter og få rådgivning. Forsørgelsesgrundlaget kan være kontanthjælp eller SU.
Læs mere om forrevalidering.
Hvor søger jeg om støtte?
- Ansøgning om SU og handicaptillæg (kun til videregående uddannelser) rettes til SU-styrelsen
- Ansøgning om revalidering skal rettes til Jobcentret i hjemkommunen.
- Ansøgning om specialpædagogisk støtte, sker gennem skolen. Det er den SPS-ansvarlige på skolen, som ansøger om støtte på dine vegne. Du skal derfor kontakte den SPS-ansvarlige på dit uddannelsessted, hvis du har behov for specialpædagogisk støtte (SPS).
Hvis du har brug for at klage: Forskelsbehandlingsloven
Nogle studerende oplever, at det ikke er så let at få bevilget de ydelser, de er berettiget til, eksempelvis et hjælpemiddel. Det kan derfor være nødvendigt at skrive en klage, og her kan forskelsbehandlingsloven være god at kende til. Ifølge loven må ingen personer med nedsat funktionsevne være udsat for forskelsbehandling, og loven skal være inddraget i alle afslag på dispensationsansøgninger.
Læs mere i Forskelsbehandlingsloven.
Projekt TRANSIT
Citaterne på siden stammer fra forskningsprojektet TRANSIT, som RCFM gennemførte i 2022-23. I projektet medvirkede ca. 180 unge med muskelsvind i alderen 18-30 år.
Vi undersøgte, hvad unge med muskelsvind foretager sig efter afsluttet folkeskole, og hvad der støtter eller hæmmer deres muligheder for at tage en uddannelse.