Smerter hos personer med limb-girdle muskeldystrofi

Projektet undersøger, hvordan smerter påvirker hverdagslivet hos personer med limb-girdle muskeldystrofi. Studiet er en opfølgning på en spørgeskemaundersøgelse fra 2020.

Baggrund

En undersøgelse af smerter hos mennesker med LGMD og smerternes påvirkning af hverdagslivet. LGMD er en fællesbetegnelse for flere former for muskeldystrofi. De forskellige former for LGMD skyldes mutationer (forandringer) i gener, som er ansvarlig for dannelsen af proteiner, der skal vedligeholde og reparere musklerne.

Symptomdebut er afhængig af undertypen og kan variere fra tidligt i barnealderen og frem til voksenalderen. De første tegn er oftest øget udtrætning og nedsat kraft i musklerne omkring hofte og skulder. Kraftnedsættelsen i hoftemusklerne giver en “vraltende” gang og problemer med at løbe og gå på trapper. Det kan være nødvendigt at bruge armene til at skubbe fra for at kunne rejse sig fra gulv eller lave møbler.

 

Formål

Formålet er at undersøge omfanget og oplevelsen af smerter hos mennesker med LGMD og smerternes påvirkning af hverdagslivet med henblik på fremadrettet at kunne kvalificere rehabiliteringsindsatsen.

 

Metode

Der er i 2020 gennemført et kvantitativt speciale, der via en spørgeskemaundersøgelse undersøger forekomsten af vedvarende smerte hos personer med LGMD, herunder smertens natur og smertens konsekvenser for personen med LGMD.

 

Det studie ligger til grund for den kvalitative undersøgelse, der skal afdække hverdagen med smerter hos mennesker med LGMD, med henblik på at kvalificere rehabiliteringsindsatsen fremadrettet.

 

Projektgruppe

Lone Knudsen er projektleder og derudover deltager Charlotte Handberg i projektet.

 • Lone Knudsen

  Phycologist, ph.d, researcher

  - Pain and psychological factors
  - Grief and crisis intervention
  Læs mere
 • Charlotte Handberg

  Senior researcher, PhD

  - Rehabilitation and palliation
  - Patient involvement
  - Interdisciplinary and intersectional challenges
  - Qualitative method
  - Project management and supervision
  Læs mere

We are a center of excellence for neuromuscular diseases (NMD).

We believe in seing the entire person with NMD in a life-long perspective. That way, we can help create the best environment for people with NMD and their families. 

We share our knowledge with our patients, their families and our professional partners. We work interdisciplinary and across sectors.

 

Kontakt os

E-mail: info@rcfm.dk
Tel: +45 8948 2222

CVR-nr: 88502728

Head quarters
Kongsvang Allé 23
DK-8000 Aarhus C

 

 

Sealand department
Blekinge Boulevard 2, 1.sal
DK-2630 Taastrup