Leg

Sidst revideret: november 2019

Dit barn med muskelsvind har samme behov for at lege som andre børn, og også behov for at lege de samme lege som andre. Barnet har brug for den fysiske kontakt ved at slås, kramme eller lege far, mor og børn.

Foto: Lars Mikkelsen
Foto: Lars Mikkelsen

Dit barn har også brug for at prøve noget, der går tæt på dets egne grænser og noget, der er lidt “farligt” og kan give blå mærker. Gennem legen kan dit barn lære sig selv at kende, finde sine stærke sider og lære at begå sig i det sociale samvær med andre børn.

Som udgangspunkt skal I som forældre ikke hele tiden arrangere lege eller fritidsaktiviteter for barnet. Jeres opgave er i stedet at skabe rammerne for, at barnet kan være sammen med andre børn. Børn skal selv være drivkraften i at finde en leg og en aktivitet, de alle kan være med i. Børn er tit de bedste til at opdrage hinanden og lære af hinanden.

Både i leg og fritid er det vigtigt, at børn ikke hele tiden bliver overvåget af voksne. Det kan være svært, når dit barn pga. sin muskelsvind til en vis grad er afhængig af din og andres hjælp. Prøv alligevel kun at hjælpe, når der er behov for det, og brug i stedet din forældrerolle til at stimulere dit barns kreativitet og fantasi. Mange lege kan lade sig gøre, hvis dit barn selv lærer at se, hvordan små ændringer af legetøjet, legen eller legestedet kan give mulighed for at deltage på lige fod med andre børn. Dit barn skal helt lille vænnes til at være med til at udtænke konstruktive forslag til, hvordan legen kan lade sig gøre, og hvordan den kan være sjov for alle.

Hvis dit barn bliver hjulpet for meget, kan det blive initiativløst og senere få svært ved at præge legen eller fritidsaktiviteten i en bestemt retning.

Tegninger: Merete Stoltze