Personløftere

Sidst revideret: februar 2016

Når en person i familien har muskelsvindmed, bliver der ofte behov for at benytte personløfter. Det kan være, når ens partner ikke længere selv kan forflytte sig fra seng til kørestol. Det kan også være når et barn, der er dårligt gående eller ikke kan gå, skal have hjælp til at blive løftet op fra gulvet. Et barn med muskelsvind, som går dårligt eller aldrig har kunnet gå, skal ikke være ret stort, før løft mellem kørestol, seng, bade m.m. belaster forældrenes ryg.

For mange personer med muskelsvind og deres familie kan det være svært at beslutte sig til, hvornår de skal begynde at bruge personløfter. Årsagen er, at det i starten dels vil tage længere tid at benytte personløfteren, og dels vil være endnu et tydeligt tegn på personens funktionsnedsættelse.

Det er vigtigt at vænne sig til at bruge hjælpemidler, når der er behov for dem, da forældrenes/partnerens/hjælperens ryg skal holde i mange år fremover. En personløfter vil løfte med mindst mulig gene for personen og med bedst mulighed for at opretholde gode arbejdsstillinger.

Personløftere kan være loftmonteret eller mobile. Til begge typer personløftere hører et sejl, som personen løftes i. Mange med muskelsvind benytter et helsejl, da det giver god støtte til både krop og hoved. Ved en afprøvning kan man vurdere, hvilken model og størrelse der passer til personen.  Når sejlet er lagt rundt om personen med muskelsvind, kan nogle personer selv betjene kontrolpanelet.

Loftmonteret personløfter

Personløftere, der er monteret i loftet, benyttes i de rum, hvor der skal foregå mange løft. Det drejer sig primært om børne-/soveværelse og badeværelset. Personløfteren anbefales at være rumdækkende, så løft kan foretages på et hvilket som helst sted i rummet.
En loftmonteret personløfter er let at benytte, og den kan betjenes af en enkelt hjælper. Den kræver ikke mange kræfter, og den fylder ikke meget.

Mobil personløfter

Den mobile personløfter kræver mere plads end den loftmonterede både i forhold til fri gulvplads at arbejde på samt plads til opbevaring. Den er tung at køre rundt med, og mange steder anbefales det, at der skal være to hjælpere, når der benyttes mobil personløfter.

Fordelen ved den er, at den er mere fleksibel, da den kan benyttes, hvor der er behov. Nogle familier har en mobil personløfter til brug uden for hjemmet, eksempelvis til fritidsinteresser.