Hjælpemidler på ferie

Sidst revideret: januar 2020

Hjælpemidler ved ferier og weekendture i Danmark

Hvis du har brug for hjælpemidler under et ferieophold, vil du i nogle tilfælde selv skulle medbringe dem. I andre tilfælde vil kommunen indgå i et samarbejde med den kommune, hvor ferien holdes, om at denne kommune leverer hjælpemidlerne, fx plejeseng, gulvlift mm.

Det er den kommune, du bor i, som vurderer, hvilke hjælpemidler der er nødvendige. Det er derfor her, du skal henvende dig.

Hjælpemidler ved ophold i udlandet

Hvis du er afhængig af hjælpemidler på udlandsrejser, er det relevant først at undersøge feriestedets indretning og tilgængelighed. På denne måde har du bedst mulige vilkår for at forberede hvilke hjælpemidler, du selv skal medbringe.

Normalt kan du få to hjælpemidler med på en flyvning, uden at det koster ekstra. Du skal inden rejsen orientere flyselskabet om hjælpemidlernes mål og vægt, oftest mindst 48 timer inden afrejse. Det er vigtigt at undersøge flyselskabets politik omkring hjælpemidler, inden du bestiller flyrejsen. Hvis du skal have en elektrisk kørestol eller el-scooter med på flyvningen, er det nødvendigt, at du har et certifikat fra kørestolsfirmaet. På certifikatet skal der stå, hvilken type batterier kørestolen bruger, og om de er godkendt til flytransport.

Du kan rette henvendelse til rejsebureauet eller flyselskabet, hvis du er i tvivl om deres regler for at medbringe hjælpemidler eller læse mere her.

Respirator

Hvis du har et vejrtrækningshjælpemiddel, anbefales det, at du rådfører sig med det respirationscenter, som du er tilknyttet. Det kan være relevant at respirationscenteret skriver en erklæring om formålet med hjælpemidlet, som du kan medbringe. Respirationscenteret kan også hjælpe med at skaffe et certifikat på de maskiner, du medbringer til udlandet.

Sondeernæring med på rejse

Hvis du er afhængig af sondeernæring, kan din egen læge skrive en erklæring, så du kan medbringe sondeernæring til tre dage som håndbagage (også selv om det er flydende og ikke pakket i 100 ml. beholdere). Der er også mulighed for at medbringe sondeernæringen uden at skulle betale for overvægt, men kun hvis du pakker sondeernæringen ned i en kuffert. Dette kan være risikabelt, hvis kufferten forsvinder under flyvningen. Derfor anbefales det, at sondeernæringen fordeles i flere kufferter. Hvis det er muligt for dig, kan du medbringe sondeernæring i pulverform, da det vejer mindre.

 

Kørestol med fly

Se hvordan en kørestol kan forberedes til at komme med på en flytur i video fra HandiTours.