Kan Lecitin lindre symptomerne ved CMT type 1A?

26. juni 2019

Nogle af vores brugere med CMT type 1A har spurgt, om RCFM kan anbefale kosttilskuddet Lecitin som et middel til at lindre symptomerne ved sygdommen.
Baggrunden er, at et hold tyske forskere i efteråret 2018 udgav en artikel, der bygger på et forsøg, som blev foretaget på rottemodeller, dvs. rotter, der er ”fremstillet” med sygdommen CMT 1A.

Forsøget viste, at kosttilskud med høje mængder af fosfolipider (som sælges under navnet Lecitin), var i stand til at ”reparere” de fedtskeder omkring nervetrådene, som er beskadigede ved CMT 1A, og derved måske lindre symptomerne ved sygdommen.

Årsag til sygdommen

CMT 1A sidder i de perifere nerver, dvs. de nerver, som løber fra rygmarven ud til musklerne i arme, ben og krop. En nerve består af en nervetråd (axonet) omgivet af en fedtskede (myelin), som er en form for isolering.

Hvis man har CMT type 1A, sker der en gradvis nedbrydning (demyelinisering) af fedtskeden. En mulig forklaring på dette har længe været, at kroppens produktion af visse fedtstoffer, der kræves for at danne myelin, fx fosfolipider, ikke fungerer optimalt.

 

Forsøg med rotter

Det er denne teori, de tyske forskere har bekræftet i føromtalte artikel. Ved at studere myelinceller i rotter, fandt de nemlig ud af, at en lavere produktion af fedtstoffer fører til ændringer i myelinstrukturen.

Forskerne undersøgte derefter, om det var muligt at reparere den beskadigede myelinstruktur. Først gav de rotterne indsprøjtninger med fosfolipider, og det viste sig, at de indsprøjtede fosfolipider blev optaget i rotternes myelinstrukturer og derfor også i den isolerende fedtskede. Efterfølgende tilsatte forskerne høje mængder af fosfolipider til rotternes foder, og dette havde den samme gavnlige effekt på fedtskeden.

Forskerne kunne derfor konkludere, at kost med højt indhold af fosfolipider kan udgøre en mulig behandling for personer med CMT1A og andre sygdomme, der er forårsaget af manglende myelin.

Er Lecitin sikkert at indtage som kosttilskud?

I vores almindelige humane kost findes der kun ganske små mænger fosfolipider. Derfor må vi supplere med kosttilskud, hvis vi vil have en kost med et højt indhold af fosfolipider. Fosfolipider sælges som kosttilskud under navnet Lecitin, som bl.a. fremstilles af sojabønner og æggeblommer.

Lecitin anses af de amerikanske sundhedsmyndigheder for ”generelt af være sikkert”, når det bliver indtaget i moderate mængder. Det frarådes til gravide og ammende kvinder, da man ikke kender nok til bivirkningerne. Der er ingen angivelse af, hvilken dosis, der menes med moderate mængder

Bivirkningerne ved Lecitin som kosttilskud kan være diarre, kvalme, mavesmerter og øget spytmængde. Ny forskning https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3701945/viser at phosphatidylcholin, som findes i Lecitin kan omdannes af tarmbakterier til trimethylamin-N-oxid (TMAO), der kan føre til åreforsnævring og blodpropper.

Der findes et væld af Lecitin-produkter på markedet, men de kan have en række farlige bivirkninger, og lægerne maner til forsigtighed med at bruge dem.

Det er vigtigt at bemærke, at der ikke findes videnskabeligt bevis for, at man ved at supplere sin kost med Lecitin kan opnå den samme effekt på mennesker som på rotter. Der er blevet forsket i Lecitin siden 70’erne, og der findes endnu ingen beviser for, at Lecitin skulle virke på neurologiske sygdomme hos mennesker, da alle de forsøgsresultater, der er publiceret frem til nu, viser, at Lecitin ingen virkning har på en række forskellige neurologiske sygdomme.

Artiklens forskere skriver, at de påtænker et forsøg med fosfolipid-behandling af mennesker, men på skrivende tidspunkt, har de endnu ikke startet et forsøg op. Vi kan derfor umuligt sige om Lecitin er en mulig behandling mod CMT type 1A, før vi kender resultaterne af forsøg på mennesker.

CMT kan ofte forårsage smerter, og det er fortvivlende, at der ikke findes nogen behandling, der kan stoppe sygdommen. Desværre er Lecitin næppe løsningen. Hvis man trods manglende beviser for effekt vælger at forsøge sig med Lecitin som kosttilskud, skal man vide, at virkningen og sikkerhedsgrænser for doseringen er ukendt, og det kan medføre en helbredsmæssig risiko. Især bør man være forsigtig, hvis man i forvejen har hjerte-karproblemer som forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol.

/anmo