Aktuelle anbefalinger vedrørende coronavirus

Aktuelle anbefalinger vedrørende coronavirus

12. marts 2020

RCFM og Muskelsvindfonden følger fortsat situationen og bringer løbende opdateringer

Mennesker med muskelsvind er i særlig risikogruppe

Mange af RCFM’s brugere henvender sig i disse dage med spørgsmål om, hvorvidt de tilhører de særlige risikogrupper, der skrives om på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Sundhedsstyrelsen beskriver de særlige risikogrupper som ældre, særligt over 80 år, kronisk syge med moderat til svær sygdom, gravide (ud fra forsigtighedsprincip) og børn, der lider af kroniske lidelser (ud fra forsigtighedsprincip)

”Det vil selvfølgelig være en vurdering i det enkelte tilfælde, men set fra et fagligt synspunkt tilhører alle børn og voksne med muskelsvind og ALS de særlige risikogrupper“, siger cheflæge i RCFM Heidi Aagaard. “Og særligt børn og voksne med nedsat hostekraft eller sekretstagnation (ude af stand til at hoste slim fri af lungerne ved egen kraft) vil være mere udsatte En undtagelse vil være de få, der er meget mildt ramt af deres diagnose. Vi behandler derfor alle henvendelser ud fra den antagelse, at alle brugere i RCFM tilhører de særlige risikogrupper.”

Ifølge Sundhedsstyrelsen påvirkes børn mindre og har et mildere sygdomsforløb, hvis de smittes med coronavirus. Der er på nuværende tidspunkt heller ikke rapporteret om, at børn med kroniske sygdomme får mere alvorlig sygdom. Ud fra et forsigtighedsprincip anbefaler Sundhedsstyrelsen dog, at børn der lider af moderat eller svær kronisk sygdom, også betragtes som værende i særlig risiko.

Følg retningslinjerne for sårbare grupper

Hvis du tilhører en risikogruppe, anbefaler RCFM, at du i særlig grad er opmærksom på at overholde de generelle råd om hygiejne og færden. Sundhedsstyrelsen anbefaler nu mennesker med kroniske sygdomme at tage følgende forholdsregler:

 • Bliv hjemme i den udstrækning det er muligt
 • Undgå steder med mange mennesker, som er tæt på hinanden. Vi fraråder f.eks. at du bruger offentlige transportmidler i myldretiden.
 • Sørg for at holde ekstra god håndhygiejne. Vask hænder tit eller brug håndsprit. Vask dine hænder grundigt, hvis du f.eks. har rørt ved håndtag, og når du kommer hjem. Overvej at anvende handsker, når du går ud.
 • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne og til slimhinderne i næse, mund og øjne.
 • Holde afstand til andre mennesker – bed andre tage hensyn Det anbefaler vi, fordi smittespredning ofte sker ved, at dråber fra hoste og nys spreder sig i luften i 1-2 meters afstand, hvor de kan smitte andre via mund, næse og øjne. De falder dog hurtigt til jorden og bliver ikke hængende i luften.
 • Undgå unødig fysisk kontakt (håndtryk, kram og kys) og sociale aktiviteter fx fitnesscentre, klubber, større familiearrangementer og pasning af børnebørn. Husk det er ok at sige nej til sociale sammenkomster

Kontakt Sundhedsstyrelsens hotline på telefonnummer 70 20 02 33, hvis du har specifikke spørgsmål vedrørende din situation eller læs mere på www.sst.dk

Generelle råd om hygiejne og færden

Sørg for god håndhygiejne

Coronavirus kan overleve op til 48 timer på et dørhåndtag.

Derfor er håndvask og hånddesinfektion den vigtigste forebyggelse. Du kan blive smittet fra hånd til mund.

 • Vask hænder, hver gang du kommer hjem
 • Sørg for at dine hænder altid er rene, inden du spiser mad med hænderne. Det gør du bedst ved at spritte hænder, inden du rører ved maden. Spis helst mad med kniv og gaffel, hvis du er uden for hjemmet.

Sådan spritter du hænder mest effektivt

 • Brug håndsprit svarende til en femkrone størrelse (to store pump)
 • Gnid rundt i hænderne i 30 sek. til spritten er fordampet

Statens Seruminstitut har lavet en vejledning, der viser, hvordan man vasker og desinficerer hænder, som du kan printe ud og hænge op ved siden af håndvasken.

Sundhedsstyrelsen har lavet en lille film, der viser, hvordan du vasker hænder korrekt for at undgå smitte.

Begræns fysisk kontakt

 • Begræns fysisk kontakt med folk uden for hjemmet.
 • Tænk dig om, inden du begiver dig ud i større forsamlinger, hvor smitterisikoen vil være større end i dine vanlige omgivelser.