Leg

Sidst revideret: juli 2018

Et barn med muskelsvind har samme behov for at lege som andre børn, og også behov for at lege de samme lege som andre. Barnet har brug for den fysiske kontakt ved at slås, kramme eller lege far, mor og børn.

Foto: Lars Mikkelsen
Foto: Lars Mikkelsen

Barnet har også brug for at prøve noget, der går tæt på egne grænser og noget, der er lidt “farligt” og kan give blå mærker. Gennem legen kan barnet lære sig selv at kende, finde sine stærke sider og lære at justere sig i det sociale samvær med andre børn.

 

Som udgangspunkt Sne kørestolskal man som forældre ikke hele tiden arrangere lege eller fritidsaktiviteter for barnet. Opgaven er i stedet at skabe rammerne for, at barnet kan være sammen med andre børn, og at de selv er drivkraften i at finde en leg og en aktivitet, de alle kan være med i. Børn er tit de bedste til at opdrage hinanden og lære af hinanden.

Både i leg og fritid er det vigtigt, at børnene ikke hele tiden bliver overvåget af voksne. Det kan være svært, når barnet med muskelsvind til en vis grad er afhængig af andres hjælp. Her gælder det for forældre om kun at hjælpe, når der er behov for det og i øvrigt stimulere barnets kreativitet og fantasi. Mange lege kan lade sig gøre, hvis barnet selv lærer at se, hvordan små ændringer af legetøjet, legen eller legestedet kan give mulighed for at deltage på lige fod med andre børn. Barnet må derfor fra helt lille vænnes til at være med til at udtænke konstruktive forslag til, hvordan legen kan lade sig gøre, og hvordan den kan være sjov for alle.

Et barn, der bliver hjulpet for meget, kan blive initiativløst og kan senere få svært ved at præge legen eller fritidsaktiviteten i en retning, hvor han eller hun kan være med.

Tegninger: Merete Stoltze