Hjælpemidler til større børn og voksne, der ikke kan gå

Sidst revideret: februar 2017

Skema over ideer til løsninger. Nogle ting er ideer til, hvad man selv kan anskaffe, og nogle ting kan søges som hjælpemidler via kommunen eller som behandlingsredskab via sygehuset.

Ligge og sidde

Problem  Hjælp Funktion / fordele
Personen kan ikke vende sig eller skifte stilling i sengen – skal vendes mange gange i løbet af natten. Silke- eller satinlagen. Vendelagen / glidestykke / vendesystem. Elektrisk vendelagen. Er lettere at vende på. Ved et træk / skub i den ene side af vendelagnet følger personen med og vendes om på modsatte side. Et vendelagen kører mellem to ruller: én i hver side af sengen, og flytning fra side til side foregår ved betjening af rullelagnet.
Personen kan ikke selv sætte sig op i sengen og kan ikke skifte stilling i sengen. Forældrene til et barn har dårlige arbejdsstillinger, når de hjælper barnet i sengen. Højdeindstilling el-seng med hoved- og benende, der kan hæves. Personen kan selv komme i en siddende stilling i sengen og kan variere den rygliggende stilling.

Sengen kan hæves til god arbejdshøjde for forældrene.

Personen har svært ved at holde en oprejst siddestilling og sidder og synker sammen i ryggen, sidder fremadlænet eller forskudt til den ene side. Individuel tilretning af siddestillingen i kørestolen med kropsstøtter, specielt tilrettet sæde og elektrisk indstilling af ryglæn, sædehøjde, sædetilt, fodstøtter og brystsele. Siddestillingen skal tilpasses, så personen sidder med ca. 90 grader bøjning i hoften og med lige ryg og let lændesvaj, gerne i en let bagudtiltet position. Kørestolen skal kunne anvendes både udendørs og indendørs, hjemme og i skole/uddannelse/beskæftigelse , i fritiden, til almindelig mobilitet og ved transport i bil, samt aktivt, når der spises, skrives og læses og passivt, når der hviles.
Pesonen har svært ved at køre el-kørestolen. Joysticket tilpasses eller udskiftes til et, der har mindre bevægeudslag, så der kræves færre kræfter i fingrene. Eller der vælges alternativ styring. Sikrer at personen selv er i stand til at køre.

 

Mere information:

Læs mere om Tilpasning af siddestilling i kørestol.

Bad og toilet

Problem Hjælp Funktion / fordele
Det er for besværligt at benytte karbad. Badestol. Mange har brug for en badestol med hjul og med hoved-, ryg-, arm- og fodstøtte, med hul i sædet og evt. med kip på sæde og ryglæn. Personen sidder i stolen ved brusebad. Antallet af løft i forbindelse med bad og toiletbesøg kan reduceres, hvis barnet i badestolen køres hen over toilettet eller ind til håndvasken.
Personen har svært ved at få tøj af og på i forbindelse med toiletbesøg. Personen kan ikke selv vaske sig i badestolen. Det er besværligt at hjælpe personen i siddende stilling. Bruse- / plejebriks. Personen kan ligge ned for at få bukser af og på i forbindelse med toiletbesøg. Personen kan få børstet tænder, vaskes og bruses liggende. Briksen kan anbringes på væggen i badeværelset og kan slås op, når den ikke er i brug. Den kan også placeres oven på et badekar, eller der kan benyttes en mobil brusebriks på hjul.
Personen fryser efter at have siddet stille i lang tid. Når personen fryser, er det sværere at bevæge sig. Badekar. Personen kan komme i bad og blive varmet igennem, og kan bevæge sin krop igennem ved vandets opdrift.
Personen bliver træt i armene ved tandbørstning. El-tandbørste. Personen kan støtte armene på håndvasken og behøver ikke at bevæge håndleddet, mens tænder børstes.

Løft

Problem Hjælp Funktion / fordele
Det er for tungt og usikkert at løfte personen, hver gang personen skal ud af stolen til toilet, i bad eller i seng. Mobil eller loftmonteret personløfter. Personen kan løftes sikkert ved alle løft mellem fx stol, seng og badeværelse og med mindst gene for både barn og forældre. Loftmonteret personløfter kræver mindre fri gulvplads end mobil personløfter, og den kan betjenes af én person. Mobil personløfter kan også bruges udenfor hjemmet, når personen skal løftes ud af kørestolen, samt ved aktiviteter udenfor hjemmet.

 

Mere information:

Læs mere om forflytning.

Spisning

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen har svært ved at spise med almindeligt bestik. Let  evt. vinklet spisebestik: skarp kniv, gaffel med spidse tænder evt. med langt skaft. Gør det lettere for personen selv at spise, og giver er mindre afhængighed af hjælp.
Personen har svært ved at få hånden op til munden. Hæve tallerken til brysthøjde / bruge bordforhøjer. Sikre albuestøtte på bord eller armlæn. Sugerør til drikkevarer. Med hævet tallerken, fast støtte under albue og underarmen løftet, er der kortere afstand mellem tallerken og mund.

Kommunikation

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen skriver og tegner langsomt i hånden og  bliver hurtigt træt. Computer / tablet i hjem og i skole. Evt. behov for specielt udstyr og tilretninger for at gøre brugen af computeren lettest mulig. Et barn med nedsat muskelkraft i hænder og fingre bør have computer / tablet allerede fra indskolingen. Det kan i nogle tilfælde vare en fordel, at barnet lærer 10-fingersystemet, da det kan give en god skrivehastighed og medvirke til at vedligeholde kræfter og funktion i fingrene.
Højde- og skrå-indstilling af bordpladen, som han selv kan betjene. Når bordpladen kan skråtstilles forebygges det, at personen sidder meget fremadlænet for at kunne læse og skrive i en bog.
Personen kan ikke kalde højt nok til, at forældre / hjælpere kan høre det. Kaldeanlæg. Forældre og hjælpere behøver ikke opholde sig i nærheden af personens værelse.

Fritid

Problem  Hjælp Funktion / fordele
Personen kan ikke nå ting, der står mere end en armslængde væk. Personen taber ofte ting på gulvet og kan ikke samle dem op. Passiv gribetang. Personen kan selv nå eller samle lette ting op fra gulvet.
Personens muligheder for at deltage i fritidsaktiviteter er begrænsede. Computer, tablet, spillekonsol. Evt. behov for specielt udstyr og tilretninger for at gøre brugen af computeren lettest mulig. Fungerer som fritidsaktivitet, ofte i sociale netværk med andre.
Personen kan ikke selv åbne døre, tænde lys, tænde sin computer mv. Fjernbetjening. Personen bliver i stand til at klare flere ting selv.

 

Mere information:

Læs mere om Leg.

Læs mere om Legetøj.

Læs mere om Fritid.

Transport

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen skal kunne medbringe sin el-kørestol alle steder. Desuden er der behov for at medbringe mange hjælpemidler. Minibus med fastspændingsbeslag og lift til kørestolen. Person, kørestol og hjælpemidler kan medbringes.

Vejrtrækning

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen har let nedsat hoste- og vejrtrækningsevne. CPAP. Løsner sekret. Nedsætter risiko for lungebetændelse og afkorter forkølelsen. Lettere at hoste slim op, når det er løsnet. Bruges forebyggende for at øge hosteevnen.
Personen har nedsat vejrtrækningsevne. BiPAP. Bruges om natten. Bedrer vejrtrækningen og almentilstanden.
Personen har meget nedsat vejrtrækningsevne og skal have hjælp til vejrtrækning i mange timer i døgnet og / eller har problemer med meget slim i lungerne. Respirator. Sug. Respiratoren yder vejrtrækningshjælp. Trakeostomien gør det lettere at suge personen for slim.

 

Mere information

Læs mere om Respiration.

Læs vejledningen “Når vejrtrækningen bliver nedsat“.

Behandling

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen har rygskævhed. Korset. Forværring af rygskævhed forhales.
Personen kan ikke stå selv. Lange benskinner med låsbart knæled. Personens mulighed for at stå forlænges. Personen bibeholder evnen til at kunne flere ting selv. Udvikling af stramme led udsættes.
Personen kan ikke stå selv, og har behov for at ændre stilling i krop og ben. Personen bliver øm i enden og synker sammen i ryggen af at sidde hele dagen. Ståstativ eller vippeleje. Personen kan lave aktiviteter i stående stilling, hvor armene bedre kan bruges. Ryggen holdes i sit naturlige svaj og risiko for rygskævhed og ledstramninger forebygges eller udsættes.

 

Mere information

Læs mere om Rygskævhed.

Læs mere om Stramme led/kontrakturer.