Hjælpemidler til spædbørn – 0-2 år

Sidst revideret: februar 2017

Skema over ideer til løsninger. Nogle ting er ideer til, hvad man selv kan anskaffe og nogle ting kan søges som hjælpemidler via kommunen eller som behandlingsredskab via sygehuset.

Ligge og sidde

 

Problem  Hjælp Funktion / fordele
Det er besværligt at løfte og pusle barnet på grund af slaphed. Det er svært at transportere barnet rundt til de rum, hvor den øvrige familie befinder sig. Høj seng på hjul. God arbejdsstilling for forældrene, når det leger og pusler barnet eller giver hostehjælp. Barnet kan hvile, lege og pusles i sengen. Det er lettere at tage barnet med rundt i huset.
Den høje seng er for stor til at komme med rundt i hele boligen. Barnevogn eller rullebord, hvor der sættes kanter på, så barnet ikke kan falde ned. Samme som nævnt ovenfor, men rullebordet kan bruges, hvor der er så smalle døre, at sengen ikke kan komme igennem.
Barnet vil gerne kunne følge mere med i omgivelserne, når det ligger. Skumgummikile, ca. en meter lang, 20-30 cm. høj i den ene ende og 35-40 cm bred med fordybning svarende til hovedet. Kommer op ad med hovedet, så det får bedre udsyn. Der kommer et let stræk på ryggen, og hovedet ligger fast, så barnet ikke glider ned, når det ligger på kilen. Kilen er let at flytte rundt med.
Barnet kan ikke sidde uden at synke sammen i ryggen, og kan ikke holde hovedet i siddende stilling. Det bevirker, at vejrtrækningen forringes. Stol på højt understel, hvor sædet kan tiltes bagud. Sæde og nakkestøtter mm. tilpasses, så krop, hoved, arme og ben er helt understøttede, og så de holdes i symmetrisk position med naturlige krumninger i ryggen – både i oprejst og i bagudtiltet position. Barnet kan veksle mellem forskellige siddende, bagudtiltede positioner og samtidigt sidde med god støtte af hele kroppen.

Bad og toilet

Problem  Hjælp Funktion / fordele
Det er svært at holde barnet, når det bades. Barnet glider ned i karret. Skråliggesæde til at placere i badekarret Det er lettere at vaske barnet, når hoved og krop støttes. Barnet kan lege i vandet uden fare for, at hovedet kommer under vand.
Evt. badekar på højt understel og med hjul. Sikrer forældrene en god arbejdsstilling.

Løft

Problem Hjælp Funktion / fordele
Det er svært at løfte barnet på grund af dets slaphed og barnets nedsatte vejrtrækningsevne Skjold Sikrer at kroppen holdes i en ret stilling. Gør det lettere at løfte barnet og lettere for barnet at trække vejret, mens det løftes; med mindst gene for både barn og forældre.

Spisning

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet kan kun spise små portioner. Det tager meget lang tid at made barnet. Maden skal være varm. Mikrobølgeovn Hurtig opvarmning af små portioner.
Der er risiko for, at barnet ikke selv er i stand til at indtage tilstrækkeligt mad og væske. Sonde Barnet får den væske og det mad og væske, der er brug for.

Kommunikation

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet sover, men  skal konstant overvåges. Babyalarm Forældrene kan opholde sig i et andet rum end barnet, og kan alligevel konstant lytte til barnet.

Leg

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet kan ikke løfte arme og ben. Kan ikke håndtere legetøj. Legetøjsstativ, hvor legetøj kan hænges op. På stativet hænges lette legesager, så de er inspirerende at se på, eller så de kan nås med fingrene.
Kiler til at støtte overarmene i liggende. Når barnet ligger med kiler under overarmene og med albuerne bøjede, kan det samle hænderne over brystkassen og holde meget let legetøj.
Små stropper af stof (hjemmelavede) til at placere/hænge armene eller benene op i. Når vægten af armene udlignes, kan barnet bevæge armene og lege med let legetøj.
Barnet har behov for alternative muligheder for at opleve. Rund gynge med fast bund Barnet kan ligge og gynge.
Barnet har svært ved at løfte almindeligt legetøj. Elektronisk legetøj/spil. Tablet. Barnet kan, ved hjælp af let berøring på en touch screen, spille (simple) spil.

Transport

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet har svært ved at sidde op i autostol. Autostol med liggebeslag – evt. tilpasset så krop, hoved og arme støttes. Barnet kan komme med ud at køre uden at “tabe hovedet”.
Babylift – evt. speciallavet lift, der er større end dem, man kan få i almindelig handel. Understøttes/lejres i den liggende stilling. Sele, der holder barnet fast. Barnet kan transporteres liggende.

Vejrtrækning

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet har svært ved at synke og får maden og slim i “den gale hals”. Barnet har svært ved at komme af med slim. Elektrisk sug Giver forældre/hjælpere mulighed for at suge slim/madrester fra barnets mund. Barnet slipper for at bruge kræfter på at hoste.
Hostemaskine  (Cough-Assist) Trækker sekret op i de øvre dele af luftvejene.
Skråkile Barnet kan ligge med hovedet skråt nedad, så slim og spyt løber ud.
Barnet har utilstrækkelig vejrtrækning og hostekraft. Der er fare for sammenfald af lungeafsnit, hvilket forstærkes, når der er sekret. CPAP-apparat evt. Rubens-ballon. Bi-pap Løsner sekret. Nedsætter risiko for lungebetændelse og afkorter forkølelsen. Lettere at hoste slim op, når det er løsnet. Bruges forebyggende for at øge hosteevnen. Bruges om natten. Bedrer vejrtrækningen og almentilstanden.

 

Mere information

Læs mere om Respiration.

Læs vejledningen “Respiration – når vejrtrækningen bliver nedsat”.

Behandling

Problem  Hjælp Funktion / fordele
Barnet har utilstrækkelig kraft til at bevæge sine led, hvilket medfører stramning af muskler og led. Skinner (på underben og fod) Modvirker stramninger i fodled. Benyttes dag, og / eller nat.
Barnet kan ikke stå selvstændigt. Lange benskinner eller stå-skjold (fra sædeknude til og med fod) Barnet har mulighed for at ændre stilling, og er i stående stilling i stand til lettere at lave forskellige aktiviteter ved et bord. Barnet får samtidig udspændt sine led og holder ryggen i bedst mulig stilling.
Barnet kan ikke holde kroppen oppe mod tyngden, dvs. sidder og falder sammen. Korset (T-korset i hård plast), Plastazote korset (blødere) Mulighed for mere opret siddestilling. Kan sidde flere steder, fordi korsettet støtter, samt giver støtte til krop i stående stilling. Lettere at håndtere barnet. Forebygger udvikling af skæv ryg (skoliose), tryk på mave/tarm. Forebygger mindre lungevolumen.

 

Mere information

Læs mere om Rygskævhed.

Læs mere om stramme led og kontrakturer.