Hjælpemidler til børn og voksne, der kan gå

Sidst revideret: februar 2017

Skema over ideer til løsninger. Nogle ting er ideer til, hvad man selv kan anskaffe, og nogle ting kan søges som hjælpemidler via kommunen eller som behandlingsredskab via sygehuset.

Ligge og sidde

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen kan ikke komme op at sidde, eller rejse sig fra sengen. Personen har brug for at ændre stilling, når vedkommende skal hoste. Seng med elektrisk indstilling af sengens højde og hoved- / benende. Personen kan selv indstille sengen, så det er muligt at sætte sig op eller hæve sengen så højt, at det er muligt at komme op at stå på strakte ben.
Personen sidder dårligt på almindelig stol og har svært ved at rejse sig op. Børne- eller voksenarbejdsstol med armlæn. Stolen skal kunne indstilles elektrisk i højden og skal kunne låses elektrisk. Evt. specialsæde- og rygpude for at støtte symmetrisk og sikre opret siddestilling. Evt. fodplade. Stolen indstilles, så barnet sidder med lændestøtte og fuld fodstøtte. Personen kan hæve stolen til den højde, hvor det er lettest at sig rejse fra. Der kan være behov for en arbejdsstol i hjemmet, på skole / job / fritid.
Personen har svært ved at hvile og sidde hensigtsmæssigt i familiens almindelige møbler. Lænestol med høj ryg. (Fås i almindelig handel). Giver personen mulighed for at finde hensigtsmæssig hvile i en stol.
Personen har svært ved at rejse sig og foretrækker at stå op og lege. Højdeindstilleligt bord. Personen kan stå op og lege / arbejde i en god arbejdshøjde, og kan selv gå til og fra legen / arbejdet.

Bad og toilet

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet “falder gennem hullet” på almindelig toiletsædet, og barneindsats er for lille. Kurvet / skålformet specialsæde med smalt aflangt hul. Støtter og stabiliserer bækkenet og hindrer barnet i at falde gennem hullet. Kan bruges af alle – erstatter traditionelt toiletsæde.
Personen har svært ved at rejse sig fra toilettet. Elektrisk toiletsædeløft, der løfter sædet vandret og så højt, at personen kan komme op at stå og strække benene helt, inden sædet slippes . Personen kan sætte sig på toilettet i passende højde. Personen kan derefter sænke sædet, så det er muligt at nå gulvet med fødderne. Sædet kan hæves igen, hvilket giver mulighed for at komme op og stå på strakte ben.
Personen har svært ved at nå- eller holde balancen til at tørre sig efter toiletbesøg Skylle-tørre toilet Personen bliver ren og tør. Kan sidde stabilt og selv rejse sig.

Løft

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen kan ikke selv rejse sig op efter fald eller efter ophold på gulvet. Kontorstol med elektrisk sædehejs og lås på hjul. Personen læner overkroppen ind over sædet og hæver sædet, så det er muligt at få knæene strakt og vende sig rundt eller rejse sig.
Det er tungt for forældre / hjælper at hjælpe personen. Personløfter. Personen hjælpes op at stå med mindst gene for både person og forældre / hjælper.

Spisning

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen har svært ved at spise med almindeligt bestik. Let spisebestik og evt. vinklet bestik: kniv med skarpt skær og gaffel med spidse tænder. Gør det lettere  selv at spise.

Kommunikation

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen er langsom til at skrive i hånden. Computer / tablet. Bruges til leg, skolebrug, job og fritid.

Leg

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnets muligheder for at deltage i fritidsaktiviteter er begrænset. Computer, tablet eller spillekonsoller. Fungerer som fritidsaktivitet; ofte i sociale netværk med andre.
Barnet taber ofte ting på gulvet og kan ikke selv samle dem op. Gribetang (typen passiv). Barnet vil selvstændigt kunne nå flere ting.

Transport

Problem Hjælp Hjælpens funktion / fordele
Personen kan ikke holde balancen på en tohjulet cykel. Personen har ikke kræfter i benene til at cykle på en almindelig cykel. Løbecykel, mens barnet er lille. Senere let, lavt gearet tohjulet cykel med støttehjul. Giver personen mulighed for at cykle.
Personen kan ikke gå ret langt ude. Løbehjul og / eller manuel kørestol til transport. Stolen skal være let at tage med i almindelig bil. Kørestolen er nødvendig, når barnet skal på tur. En hjælper / forældrene skubber stolen. Nogle personer kan ved egen hjælp komme omkring i manuel kørestol, hvor underlaget er glat og hårdt fx i butikker.
Personen kan ikke følge med andre personer  udendørs og falder ofte. Personen har ikke kræfter til at cykle. Udendørs el-køretøj evt. behov for eleverbart sæde, så personen lettere kan rejse sig. Giver personen mulighed for at færdes selvstændigt i samme hastighed som venner og for at kunne følge med i  aktiviteter med andre personer.
Personen bruger så mange kræfter på at gå, rejse og sætte sig, at dennes færden bliver meget begrænset. Elektrisk kørestol, der er individuelt tilpasset. Personen kan komme omkring selvstændigt ude og inde.
Personen har behov for at medbringe el-køretøj/ el-kørestol og hjælpemidler. Trailer / kassebil. Person, kørestol og hjælpemidler kan komme med.

Tøj og fodtøj

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen går usikkert, ustabilt og falder let. Sko, der sidder godt fast på foden, har fast hælkappe, eftergivende sål med svangstøtte og fleksibel lukning. Skoen skal passe præcist uden voksetillæg. Personen bruger færre kræfter på at gå.
Personen fryser udendørs, fordi det er svært at bevæge sig til varmen. Har svært ved at bevæge sig med almindeligt overtøj på. Uldundertøj. Overtøj – ekstra varmt og isolerende. Tøjet skal være let og let at bevæge sig i, og det skal være nemt at tage af og på. Personen holdes varmt og tørt og har samtidig mulighed for at bevæge sig.  Dunovertøj er ideelt, men forhandles ikke i alle tøjforretninger. Kan købes specialfremstillet, RehabiliteringsCenter for Muskelsvind kan oplyse forhandler.

Vejrtrækning

Problem  Hjælp Funktion / fordele
Personen har svært ved at hoste slim op – sidder og småhoster i timevis ved forkølelse. Har nedsat vejrtrækning. CPAP-apparat. Hostemaskine. Bi-pap. Løsner sekret. Nedsætter risiko for lungebetændelse og afkorter forkølelsen. Lettere at hoste slim op, når det er løsnet. Bruges forebyggende for at øge hosteevnen. Bruges om natten. Bedre vejrtrækningen og almentilstanden.

 

Mere information

Læs mere om Respiration.

Læs vejledningen “Når vejrtrækningen bliver nedsat”.

 

Behandling

Problem Hjælp Funktion / fordele
Personen går næsten ikke inden døre. Lange benskinner med låsbart knæled. Personen mulighed for at stå og gå forlænges. Personen bibeholder evnen til at kunne flere ting selv. Risiko for udvikling af stramme led udsættes.
Barnet kan ikke selv stå op i længere tid af gangen. Ståstativ eller vippeleje. Barnet kan lave aktiviteter i stående stilling, hvor armene bedre kan bruges. Ryggen holdes i sit naturlige svaj og risiko for rygskævhed og ledstramninger forebygges eller udsættes.

 

Mere information

Læs mere om rygskævhed og skoliose.

Læs mere om stramme led/kontrakturer.