Hjælpemidler til små børn, der ikke kan gå

Sidst revideret: februar 2017

Skema over ideer til løsninger. Nogle ting er ideer til, hvad man selv kan anskaffe, og nogle ting kan søges som hjælpemidler via kommunen eller som behandlingsredskab via sygehuset.

Ligge og sidde

Problem Hjælp Funktion / fordele
Forældrene har dårlige arbejdsstillinger, når de hjælper barnet i sengen. Barnet kan ikke selv sætte sig op i sengen eller skifte stilling i sengen. Højdeindstillelig el-seng med hovedgærde, der kan hæves. Sengen kan hæves til god arbejdshøjde for forældrene. Barnet kan selv komme op at sidde i sengen og kan skifte stilling.
Det er svært at vende barnet i sengen. Stiklagen / glidestykke. Der er mindre, fysisk modstand mod bevægelsen, når barnet vendes. Ved at trække i den ene side af stiklagnet følger barnet med og vendes om mod modsatte side.
Barnet sider sammensunket og kan ikke holde balancen i en almindelig høj stol. Stol med højdeindstilleligt sæde, med høj ryg, kropsstøtter, nakkestøtte, armlæn og fodstøtter evt. med mulighed for tilt-funktion. Stolen bruges, når barnet sidder og leger eller spiser ved et bord. Siddestillingen tilpasses, så barnet sidder med lang lige ryg og let lændesvaj.
Barnet sveder meget om natten. Fugtsugende underlag / inkontinensstykke i barnets længde. Sikrer at barnet er mere tørt, og at det ikke har behov for at få skiftet tøj så ofte.

Bad og toilet

Problem Hjælp Funktion / fordele
Puslebordet er for lille. Barnet ligger med slappe ben og har brug for et puslebord, der støtter hele kropslængden. Stort puslebord eller kombineret bruse- og påklædningsbriks i badeværelse; monteret i en god arbejdshøjde for forældre / hjælpere. Evt. elektrisk eleverbart. Sikrer god plads til at hjælpe og pleje barnet og god arbejdshøjde med mulighed for tilpasning til de forskellige plejefunktioner.
Det er tungt og besværligt at hjælpe barnet i bad. Indsats til badekar til at holde barnet. Barnet kan sidde med støtte af indsatsen.
Barnet er for stort til almindeligt babybadekar. Større badekar evt. elektrisk eleverbart. Barnet kommer op i en højde, hvor forældre / hjælper får en god arbejdsstilling. Barnet kan hyppigt komme i varmt bad.
Barnet kan ikke holde balancen på toiletsædet – “falder gennem hullet” og synker sammen i ryggen. Toiletstol med ryg- og evt. hovedstøtte, armlæn samt fodstøtte, ofte høj model med hjul. Toiletstol giver god støtte til barnet. Gør det lettere at anbringe barnet på toilettet. Toiletstol kan evt. også bruges til brusestol, hvis barnet har behov for at blive bruset i siddende stilling.

Løft

Problem Hjælp Funktion / fordele
Det er tungt at løfte barnet, da barnet ikke selv kan hjælpe til. Personløfter. Loftmonteret personløfter er ofte en fordel, da den kræver mindst gulvplads og kan betjenes af en person. Barnet kan løftes med mindst gene for både barn og forældre.

Spisning

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet har svært ved at spise med almindeligt bestik. Let og evt. vinklet spisebestik: kniv med skarpt skær og spids gaffel. Gør det lettere for barnet selv at spise.
Barnet har svært ved at få hånden op til munden. Hæve tallerken til brysthøjde, bordforhøjer. Albue skal have fast støtte på bord eller armlæn. Sugerør til drikkevarer. Med hævet tallerken, fast støtte under albue og underarmen løftet, bliver afstanden, hvor maden skal transporteres mellem tallerken og mund, kortere.

Kommunikation

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet kan ikke kalde højt nok til at forældrene / hjælpere kan høre det. Kaldeanlæg Forældre og hjælpere behøver ikke opholde sig i nærheden af barnets værelse.

Leg

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet sidder sammensunket eller vælter let siddende på gulvet, på jorden eller i en sandkasse. Siddestøtte / trekantsæde Barnet kan i en kortere periode sidde i en sandkasse eller på jorden med støtte. Skal ikke benyttes for lang tid ad gangen, da det er svært at bibeholde et lændesvaj, når man sidder med strakte ben.
Barnet har svært ved at skrive og tegne med almindelige blyanter og farver. Blyanter med blød spids og tuscher. Gør det lettere for barnet at tegne og skrive.
Barnet har svært ved at løfte almindeligt legetøj. Legetøj, der ikke er så stort og ikke vejer så meget. Computer / tablet / spillekonsol. Ved at give barnet let og småt legetøj, vil det være muligt at lege mange flere lege selvstændigt. På computer / tablet / spillekonsol vil barnet kunne lege, spille og tegne som andre børn.
Barnet vil gerne opleve glæden ved bevægelse. Gynge og hængekøje. Giver mulighed for udfoldelse i anden position.

 

Mere information

Læs mere om Leg og læring.

Læs mere om Legetøj.

Transport

Problem  Hjælp Funktion / fordele
Barnet sidder ikke godt i en almindelig klapvogn. Klapvogn med fast sæde, god støtte i ryggen og kropsstøtter. Skal være let at klappe sammen og løfte ind i en bil. Sikrer god siddestilling for barnet under transport.
Manuel kørestol. Når jævnaldrene børn ikke benytter klapvogn længere, skiftes der til manuel kørestol.
Barnet kan ikke selv bevæge sig  omkring som andre børn. Elektrisk kørestol med individuelt tilpasset sæde, med kropsstøtter og hovedstøtte, samt med diverse el-funktioner fx el-regulerbar sædehøjde, ryglæn, sædetilt, fodstøtter samt brystsele. Fra ca. 18 måneders alderen kan barnet selv køre en el-kørestol. Barnet kan selv komme omkring og selv komme op til forskellige bordhøjder.
Barnet kan ikke selv bevæge sig omkring som andre børn og er for lille til el-kørestol. Barnet har behov for at komme på steder, hvor el-stolen ikke kan komme. Letløbende manuel kørestol. Stolen skal sikres en god siddestilling og være let at tage med i almindelig bil. Enkelte børn kan ved egen hjælp komme omkring i manuel kørestol, hvis underlaget er hårdt og glat. Evt. behov for en manuel stol, hvor den tunge el-stol ikke kan komme omkring.
Det er svært at placere barnet i en almindelig autostol.  Autosæde med tilt, med individuelt indstilleligt hoved- og kropsstøtte, og evt. svingbart. Sikrer god siddestilling og sikkerhed under transport.
Barnet skal medbringe el-kørestol. Det er nødvendigt at medbringe mange hjælpemidler, uanset hvor barnet skal hen. Minibus med fastspændingsbeslag og lift til kørestolen. Der er plads til barnet, kørestolen og de nødvendige hjælpemidler.

Læs mere om Tilpasning af siddestilling i kørestol.

Vejrtrækning

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet har let nedsat hostekraft. Pustelegetøj med modstand. Pusteinstrumenter. Barnet kan ved hjælp af legetøj og musikinstrumenter vænne sig til at puste mod en modstand, og på den måde blive bevidstgjort om sine vejrtrækningsmuskler.
Barnet har svært ved at hoste slim op – sidder og småhoster i lang tid ved forkølelse. CPAP-apparat. Evt. hostemaskine. Løsner sekret. Nedsætter risiko for lungebetændelse og afkorter forkølelsen. Lettere at hoste slim op, når det er løsnet. Bruges forebyggende for at øge hosteevnen.
Barnet har nedsat vejrtrækningsevne. Bi-pap. Bruges om natten. Bedrer vejrtrækningen og almentilstanden.

 

Mere information

Læs mere om Respiration.

Læs vejledningen Når vejrtrækningen bliver nedsat.

Hjælpemidler ved behandling

Problem Hjælp Funktion / fordele
Barnet synker samme i ryggen i siddende stilling. Korset. Modvirker udvikling af eller forværring af rygskævhed.
Barnets fødder har tendens til at dreje indad, udad eller nedad. Fodkapsler. Modvirker fejlstilling i foden.
Barnet kan lige netop stå med støtte, eller har nyligt mistet evnen til at stå. Lange benskinner. Barnet har mulighed for at ændre stilling, og er i stående stilling i stand til lettere at lave forskellige aktiviteter ved et bord. Barnet får samtidig udspændt sine led og holder ryggen i bedst mulig stilling.
Barnet kan ikke stå selv, og har behov for at ændre stilling i krop og ben. Barnet bliver øm i enden og synker sammen i ryggen af at sidde hele dagen. Vippeleje / ståstativ. Barnet kan lave aktiviteter i stående stilling, hvor han bedre kan bruge armene. Ryggen holdes i sit naturlige svaj og risiko for rygskævhed og ledstramninger forebygges eller udsættes.

 

Mere information

Læs mere om Rygskævhed.

Læs mere om Stramme led/kontrakturer.

Læs mere om  Forebyggelse og behandling.