Hjælpemidler på ferie

Sidst revideret: marts 2019

Hjælpemidler ved ferier og weekendture i Danmark

Man kan have brug for hjælpemidler under et ophold. I nogle tilfælde vil man selv skulle medbringe hjælpemidlerne, i andre tilfælde vil kommunen indgå i et samarbejde med den kommune, hvor ferien holdes, om at denne kommunen leverer hjælpemidlerne, fx plejeseng, gulvlift mm.

Det er den kommune, hvor man bor, som vurderer, hvilke hjælpemidler der er nødvendige. Det er derfor her, man skal henvende sig.

Hjælpemidler ved ophold i udlandet

Der er flere med neuromuskulære sygdomme, som er afhængig af hjælpemidler på rejsen. Det er relevant at undersøge feriestedets indretning og tilgængelighed. På denne måde har man bedst mulige vilkår for at forberede ferien herunder også i forhold til hvilke hjælpemidler, som skal medbringes.

Normalt kan man få to hjælpemidler med på en flyvning uden man påføres ekstra udgifter. Flyselskabet skal orienteres om hjælpemidlernes mål og vægt. Oftest skal flyselskabet orienteres mindst 48 timer inden afrejse. Det er vigtigt, at afklare flyselskabets politik omkring hjælpemidler inden flyrejsen bestilles. Hvis man skal have en elektriske kørestol eller el-scooter med på flyvningen, så er det nødvendigt, at man har et certifikat fra kørestolsfirmaet. På certifikatet skal der stå hvilken type batterier, der bruges, og om de er godkendt til flytransport.

Man kan rette henvendelse til rejsebureauet eller flyselskabet, hvis man er i tvivl om hvilke regler de har for at medbringe hjælpemidler.

Respirator

Hvis man har invasiv respirator eller noninvasiv respirator, anbefales det, at man rådfører sig med det respirationscenter, som man er tilknyttet. Det kan være relevant at respirationscenteret laver en skrivelse omkring behandlingen. Respirationscenteret kan endvidere være behjælpelig med at skaffe et certifikat på de maskiner, som man medbringer til udlandet.

Sondeernæring med på rejse

Hvis man er afhængig af sondeernæring, så kan man via egen læge få en ordination, så man kan medbringe sondeernæring til tre dage som håndbagage (også selv om det er flydende og ikke pakket i 100 ml. beholdere). Der er endvidere mulighed for at medbringe sondeernæringen uden at skulle betale for overvægt – dette forudsætter, at sondeernæringen pakkes i en kuffert. Det vil i så fald være risikabelt, hvis kufferten forsvinder under flyvningen. Derfor anbefales det, at sondeernæringen fordeles i flere kufferter. Det kan for nogle, være muligt at medbringe sondeernæring i pulverform, dette er mindre tungt at medbringe.