Producenten af Spinraza melder om mulig risiko ved behandlingen

30. august 2018

Biogen, der producerer lægemidlet Spinraza til behandling af spinal muskelatrofi, meldte i juli måned, at der i fem tilfælde er rapporteret en tilstand kaldet hydrocephalus hos fem personer, der er i behandling med lægemidlet. Hydrocephalus betyder, at der sker en ophobning af væske i hjernen med deraf følgende øget tryk. Ifølge Biogen har denne tilstand ikke vist sig i forbindelse med nogle af de kliniske forsøg, der er foretaget med Spinraza. Det vides derfor ikke, om den rapporterede hydrocephalus er en bivirkning af behandlingen, eller om den skyldes tilfældigheder.

På verdensplan er ca. 5000 personer med SMA i behandling med medicinen, heraf ca. 10 i Danmark. Der er ikke rapporteret om tilfælde af hydrocephalus blandt de danske de patienter.

Danske læger og patienter er informeret

Efter aftale med det Europæiske medicinagentur EMA og den danske lægemiddelstyrelse udsendte Biogen sidst i juli en meddelelse om de mulige risici til læger og andet sundhedspersonale i Danmark.

De danske læger er således informeret og er derfor opmærksomme på at de skal observere hovedomfanget på de børn, der er i behandling.

”Den mulige bivirkning ved Spinraza kan komme til at betyde, at lægerne nu i højere grad skal lave en afvejning af forventede gevinster kontra risici for bivirkninger. Det har dog aldrig været risikofrit at give Spinraza, da medicinen gives ved en injektion i spinalkanalen i rygsøjlen, hvilket er en af de farligste måder at indgive medicin på” siger cheflæge i RCFM Heidi Aagaard.

RCFM følger udviklingen

RehabiliteringsCenter for Muskelsvind arbejder tæt sammen med de læger, som er ansvarlige for behandlingen med Spinraza i Danmark og er også løbende i kontakt med Biogen. Vi følger derfor udviklingen i den medicinske forskning på nært hold, og ikke kun med Spinraza, men også andre kommende præparater til personer med spinal muskelatrofi og andre neuromuskulære sygdomme.

Du kan holde dig opdateret her på vores hjemmeside rcfm.dk og på vores facebookside.

 

Hvis du har konkrete spørgsmål om dit barns behandling med Spinraza, bedes du kontakte din læge.

 

Læs Biogens pressemeddelelse

Læs mere om hydrocephalus